I värsta fall rök VM-chansen här

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vet inte exakt vad ett VM-slutspel är värt i dagens läge – rent ekonomiskt – men det kan nog handla om 100 miljoner. Allt beror ju på hur man räknar. Direkt ersättning, spinoff-effekter, ökad publik, reklam, extra dragningskraft till fotbollen. Sverige har missat två raka VM (Sydafrika och Brasilien), det är som att vara med på fördrinken men aldrig få äta middagen, smaka det goda vinet.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson efter torsdagens VM-kval match grupp A mellan Bulgarien och Sverige på Vasil Levski National Stadium i Sofia. Foto: Janerik Henriksson / TT

Vi började tro att Janne Andersson i Tiden efter Z. kanske var på väg att ta oss fram till oasen efter en lång ökenvandring, skapa något varaktigt att tro på. Och ge Svenska Fotbollförbundet det där ekonomiska lyftet som ett VM-deltagande alltid gett. Hoppet finns kvar men det kan ha varit VM-biljetten som flög sin kos på ett halvtomt Levski-stadion i Sofia mot ett Bulgarien som Sverige inte hade förlorat mot sedan EM-kvalet 1967. Det hade inte behövt ske nu heller.

Det heter ju att det inte finns några lätta matcher - till och med Luxemburg kan skaka fram målchanser i dessa tider - men det var som om den självsäkerhet som den ene experten efter den andra gav uttryck för - Kim Källström, Anders Svensson (något försiktigare), Hasse Backe; alla var de tvärsäkra på svensk seger - också smittade av sig på spelarna. 

Olycklige Forsberg

För lite rörlighet och energi, för dåligt försvarsjobb, inte mycket kvar av det flyktiga, frifräsiga spel som svenska landslaget bjudit på i de viktiga kvalmatcherna sedan Janne Andersson tog över.

Det var ju ett så tydligt systemskifte, en så uppfriskande förnyelse som skedde när Andersson kom och Hamrén lämnade arenan. 

Två mål på bortaplan skall räcka för minst en poäng mot nästan vilket lag som helst. Men flacka inlägg och två nästan identiska nickmål drog ner hela försvarets betyg till underkänt. Målvakten Robin Olsen borde nog gått ut och viftat undan någon av inläggsbollarna, yttermittfältarna borde hjälpt backarna bättre, slarvfelen hade behövt raderas ut. 

Emil Forsberg var inte samma friska fläkt som vanligt, ändå kunde han stått där som matchhjälte. Istället slog han en svag straff, den och tre vinande skott styrdes undan av Bulgariens verkliga matchhjälte, målvakten Iliev.

Mittfält sprack

Kanske måste vi också ge Janne Andersson en släng av kritiken den här gången. Det var på det centrala mittfältet, denna vitala del av ett fotbollstaktiskt bygge, som det sprack totalt. Albin Ekdahl hade inte kraften som behövdes (ryggskadan som spökade?) och borde inte spelat. Han hade inte orken och energin och slarvade - precis som sin mittfältskollega Jakob Johansson - bort alldeles för många bollar, förmådde inte ge energi varken framåt eller bakåt.

Det var slarv och otillräcklig aggressivitet som banade öppen väg för bulgarerna att ställa om och skapa de nödvändiga chanserna för att vinna. Tillräckligt många svenska lägen för tre poäng, men försvarsspelet tillbaka på Hamrén-nivå. Svenskarna såg överraskade och illa förberedda ut när bulgarerna stötvis kom ångande. Olikt denna nya svenska landslagsupplaga.

Sett så här i efterhand valde Janne Andersson fel innermittfältare den här gången.

Misslyckat spionage?

Vet inte heller om Jonas Therns spionage på det bulgariska laget gav så mycket. Då verkade bulgarernas kontraspionage ha fungerat bättre, för de visste exakt hur de skulle hacka sig igenom den svenska brandväggen. De svenska spelarna tycktes skrämmande oförberedda på hur hemmalaget anföll och när Janne Andersson och de intervjuade svenskarna talade om tillräckligt många chanser för att vinna matchen, skall man inte glömma att bulgarerna också sumpade några fina möjligheter.

Det hade krävts en seger för att (nästan) säkra en andraplats i gruppen. Frankrike krossade ju Holland och vinner gruppen. Som matchen utvecklade sig hade det ändå varit godtagbart med oavgjort. Men så gjorde Jakob Johansson sitt stora misstag på mitten och det går inte att ge bort en välkyld fördrink till ett så törstigt lag. Slurp - och så var den kvällen förstörd.

Ola Toivonen - hjälten efter det magiska målet mot Frankrike i våras - var fanns han?

Mot Vitryssland finns han inte alls. Avstängd.

Mycket gick förlorat

Det är lättare att ta förluster när man känner otillräcklighet. Betydligt värre när man måste ta på sig skulden för att ha slarvat bort en så extremt god möjlighet att kliva på tåget till Moskva. 

En stor missräkning. Ett svårt hack i motorn. Tappad rytm. Förlorade poäng. Lite stukat självförtroende. 

Det var en hel del som gick förlorat den här kvällen i Sofia. I värsta fall en biljett till VM i Ryssland nästa år och kanske hundra miljoner för Svenska Fotbollförbundet. Kanske flerfaldigt mera om man räknar förbättrat förhandlingsläge för TV-avtalen. Om vi nu överhuvudtaget skall få se det svenska landslaget mera som distributörerna och tramskanalerna håller och spelar poker med TV-tittarna i potten.

Nåväl; allt elände den här kvällen kan ju inte ha berott på att Janne Andersson tvingades tillbringa uppladdningen på muggen.

Likväl; det sket sig i Sofia.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.