De gjorde ändå flest mål

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Trots allt - bästa laget vann

Tyskland-Sverige 2-1.

Vi måste trots allt börja där. Med de iskalla siffrorna i den grymma matematik som kallas fotboll.

Det ena laget gör två mål, det andra ett.

Tysklands Marco Reus firar sitt 1-1-mål mot Sverige under lördagens match i fotbolls-VM, grupp F på Fisjt-stadion. Foto: Maja Suslin / TT

Avskalat på allt krimskrams och tjafs, och ”om” och utifall, trötthet och felpass och ”blinda” domare så återstår alltid detta oomkullrunkeliga faktum.

De vann välförtjänt

Tyskland vann, ägde bollen större delen av matchen och förtjänade segern.

Med detta sagt; Sverige gjorde en av sina bästa halvlekar (den första) i ett VM med tanke på att det var de regerade världsmästarna som stod för motståndet, Tyskland, laget som alltid går vidare, nationen som alltid vinner eller når finalen eller i varje fall semi.

Tyskland med sina evighetsmaskiner, sin logiska, funktionella fotboll, sin disciplin, sin alltid offensiva och kompromisslösa spelstil.

Mot etta Tyskland gjorde Sverige halvlekens enda mål - Toivonens lobb över den magnifike Manuel Neuer i ett pressat läge - och skapade ytterligare tre chanser. Ett högst sensationellt facit i en match av denna dignitet. Och borde dessutom haft en straff när Marcus Berg hakades upp. VAR-för tittade ingen videogranskare på det?

Behövde inte filten

Det är ändå detta Janne Andersson och hans harmoniska lag måste trösta sig med; de gjorde under fyrtiofem minuter och så länge alla orkade ta sitt kraftiga pensum av den gemensamma arbetsuppgiften precis allt de kunde göra.

Bättre än så här har inte ett svenskt landslag i årets tappning ens förmågan att prestera.

Ur detta grisarbete i försvarszonen och på mittfältet - Sebastian Larssons inte minst; han etablerade sin städfirma strax framför backlinjen och höll rent, skinande blankt och välputsat, och resten fixade Victor Nilsson- Lindelöf och Granqvist undan med både tur och skicklighet - skrapats också målchanser fram.

Jag hade inte stora förväntningar. Satt i mitt skogstorp med en filt inom räckhåll att dra över mig. Trodde att vi alla skulle behöva skämmas över en grym utspelning från tyskarnas sida, att de skulle komma med högsta fart, i anfall efter anfall och bara köra över allt och alla. 

Det var så i tio minuter, innan hela den svenska organisationen föll på plats. Därefter en imponerande uppvisning i konsten att med enkla medel och hårt arbete få också världsstjärnor att se ut som om de inte längre litade på sin egen förmåga. Trots guldet de har att försvara och allt som tickar in på deras konton. Tyskland är alltjämt ett mycket bra fotbollslandslag, dock med reducerad kvalitet på sådär 20-25 procent kanske sedan guldåret 2014. 

Behövs snabbare ben

Det här var vad som går att få ut av ett land med de begränsningar som finns och i brist på svenska världsstjärnor.

Ett unisont arbete som fungerar, lite tur ibland, en ypperlig målvakt som Robin Olsen och ett irriterande och destruktivt spelsätt som stör ritningarna för världsstjärnor som tror att de kan få leka på de villkor de själva vill.

Janne Andersson har gjort något alldeles enastående med den här landslagsgenerationen men han hade behövt några kvickare ben och en och annan mera beräknande och kylig hjärna för att också få maximal utdelning.

Det går inte att klaga på Marcus Bergs arbetskapacitet och löpvilja men när det kommer till kritan syns det tydligt att det är svårt att upprätthålla speeden i en arabisk kalkonliga. Å andra sidan; det är inte lätt att göra allt rätt om man får en enda given chans på en match.

I andra halvleken kom tröttheten, mönstren föll lite isär, fångstnätets maskor blev lite för stora och några fula fiskar slank igenom. Det brukar bli så. Misstagen kommer till slut och märks allra tydligast hos dem som inte får göra ett enda om det skall lyckas.

Sverige spelar ett spel utan marginal för misslyckande. Det är en lindans med ett Niagara-fall under.

Några frågor skaver

Det såg ändå ut som att Robin Olsen skulle rädda den där superviktiga poängen som Marco Reus hade fixat åt tyskarna med ett lite slumpartat kvitteringsmål i början av andra halvleken, det var bara tio sekunder kvar av den fem minuter långa övertiden när Jimmy Durmaz blev för ovarsam i en närkamp, domaren blåste frispark och Toni Kroos skruvade av hela belysningen och det blev nattsvart i alla svenska hjärtan och hem.

En sagolikt vacker frispark men jag kan inte riktigt släppa frågorna; var Durmaz verkligen rätt man att sätta in om en poäng skulle räddas, varför var han så onödigt het på gröten och orsakade den ödesdigra frisparken och stod inte Robin Olsen - förträfflig i övrigt -  en meter fel på sin mållinje när frisparksbollen kom från en trots allt rätt liten vinkel? 

Det var brutalt, som Janne Andersson sa, att han och truppens kanske bästa arbete i svårt läge inte gav någonting i utbyte. Ola Toivonen gjorde ett praktmål som ingen kommer att minnas.

Sverige kommer sannolikt bara att spela tre matcher i detta VM.

Hur det skall kunna gå på ett annat sätt vågar jag inte ens börja räkna på. Den överkursen har jag aldrig gått.

Däremot behöver jag inte ta några lektioner extra för att förstå att det är rätt logiskt att laget som nästan alltid har bollen också har den största chansen att vinna.

Tyskarna gjorde som tyskar brukar. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.