Visst behövs Finnkampen!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Daniel Ståhl - var rädda om honom!

Det är han som drar den svenska friidrotten just nu.

Med sina två meter, 145 kilo, drygt femtio i skonummer, världens bäste diskuskastare just nu med ett svensk rekord på 71.29.

Med ett ansikte som vore han nykär varje dag, med en lekfullhet, en spefullhet, en humor som smittar. Och med en finsk-svensk blandning i sig som tycks kunna krossa allt.

Lyckliga stafettjejer, fr v Moa Hjelmer, Matilda Hellqvist, Lisa Duffy och Josefine Magnusson efter att ha vunnit damernas 4x400m under Finnkampen på Ratina Stadion i Tammerfors Foto: Christine Olsson /T

Hoppas han står där med den finaste guldmedaljen en dag och får de hyllningar som han förtjänar.

Ena dagen tampas han med världseliten i Diamond League. Obekvämt uppoffrande skyndar han hem för att ta en given seger i finnkampen. Kommer med taxi 18 mil från Helsingfors till Tammerfors, slänger upp sitt kort och betalar. Med missade väskor och inställda plan, med lånad utrustning och går han bara rätt ut i diskusringen och slänger 68 meter - och så var det gjort.

Ett seriöst naturbarn

Han är både ett naturbarn och en seriös, vältränad idrottsman med ett stort hjärta och en vid famn och det är omöjligt att inte älska karln.

Det behövs en cool, orädd bjässe som Ståhl, med ambitionen att dominera i hela världen för att alla de unga friidrottstalanger som nu tycks poppa upp lite här och var i Sverige skall få hjälp att tro på möjligheten.

Det är för mycket sagt att vi har en ny storhetstid i svensk friidrott men det finns en entusiasm och en bredd som jag inte sett på länge. Det dröjer nog - kommer kanske aldrig - innan vi får uppleva att fyra svenskar samtidigt dominerar sina grenar i världen.

Stefan Holm nådde aldrig upp till Patrik Sjöbergs 242 i höjd - jag har inte tabellen tillgänglig men jag gissar att det är det (enligt tiokampstabellen) poängmässigt högst värderade svenska rekordet i friidrott.

Kärlek till friidrotten

Men Holm tog olympiskt guld 2004 (236)  tillsamman med Christian Olsson i tresteg (17.79), Kajsa Bergqvist vann VM-guld 2005 i Helsingfors (hennes svenska rekord 206 är från 2003) och Carolina Klüft vann allt - EM, VM, OS - från 2002 och framåt - i sjukamp och hennes europarekord på 7 032 poäng står sig ännu.

Det var några makalösa år. 

Titta på herrarnas svenska hopprekord. Höjd: Patrik Sjöberg 242, stav: Armand Duplantis 605, längd Michael Tornéus 8.44, tresteg: Christian Olsson 17.79. Minst sagt imponerande. Världsresultat över hela linjen. Och glädjande att två av rekordinnehavarna alltjämt är aktiva.

Jag har följt TV-sändningarna från SM-tävlingarna i Eskilstuna och finnkampen i Tammerfors därför att jag älskar friidrott - inte bara för dessa världsresultat. Jag har på plats bevistat åtskilliga svenska mästerskap och finnkamper och inte minst SM har en värme och en idrottskärlek inbyggd i sig som känns. Ibland har man hört varningssignalerna; lägg ner finnkampen, den gynnar bara bredden och de otillräckliga men bromsar den internationella utvecklingen.

Jag tror inte på det.

Ny våg, ny marknad

Och det finns ett djupare värde i de svenska mästerskapstävlingarna som är viktigt att bevara. För utan den kärlek som frodas därute i landet - inte sällan på mindre orter - finns inga ledare som tar hand om och inser vad talanger bör gödas med för att ta det stora steget.

Jag skymtar en spirande tillväxt i svensk friidrott - inte minst bland löpare som tidigare varit en bristvara.

Andreas Kramers genombrott på EM, Hanna Hermanssons snabba framväxt på medeldistans där Lovisa Lind gör henne sällskap, Charlotta Fougberg på hinder (eller vad hon nu väljer), Fanny Runheim, sprinterlöfte som säger att hon vill bli bäst i världen. Det är hon den förste sprintern i Sverige efter Christer Garpenborg (10.25 år 1976, amerikansk universitetsmästare) att våga säga högt.

Armand Duplantis och Angelica Bengtsson i stavhopp. Tuffa, orädda. Tänk Duplantis. Han tog 580, 585, 590, 595, 600 med samma stav, bytte till den tuffaste, längsta och hårdaste stav han någonsin hoppat med för 605 och klarade. Med råge. Det är ett av de mest magiska svenska friidrottsögonblicken. Det kommer att betyda mycket också för alla andra som vill upp.

Fanny Roos, Ida Storm, Sofi Flink - nya svenska rekordhållare och ännu aktiva. Det jag kan oroa mig för är att extrema talanger i svåra, udda friidrottsgrenar når så långt att de kanske saknar den ultimata expertis som krävs omkring dem för att ta det sista språnget.

Byt till farfar!

Tänker bland annat  på Sofie Skoog i höjdhopp. Vet inte hur många gånger jag sett hennes ansatsförberedelser, hennes leende som får en att tror att hon just nu gör det roligaste hon vet, något hon känner att hon kan och törs - men så springer hon ansatsen på olika sätt varje gång och det blir aldrig mera än 190. 

Hennes tränare heter Stefan Holm. Han vet hur man hoppar högt. Han tog OS-guld med sin pappa som tränare. Nu har en son, Melvin, som i tidiga tonår är bättre än farsan. Vad bör han ha för råd? Kanske byta tränare. Till farfar. 

- - -

PS. Det som gör att det är så roligt att följa friidrott i SvT: Kajsa Bergqvist. Som jag såg första gången som junior i Malmö och ”garanterade” en blivande världsstjärna, som var ett proffs uti fingerspetsarna både runt höjdhoppsgropen och i mediazonen och som nu - jag tar inte tillbaka - är den i särklass bästa expertkommentatorn som kan höras och ses i Sverige. Alla kategorier. Alla kanaler inräknade. Så initierad, så verbal, så entusiastisk och rolig. Hon njuter och vi också. Love you Kajsa! 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.