Lobbyisternas högsäsong

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Lobbyisterna ligger i dag och natt. Retoriken tar sig allt mera komiska och slarviga former. SOK framhärdar som en döv åsna i motvind. Det är dags för lite balans i OS-debatten.

Stockholms politiker har sagt nej. Tror inte de låter sig övertalas med fortsatt osäkra framtidsutsikter och höftade argument.

Och slutligen; regeringen - om vi nu får någon - kan inte gärna med gott samvete säga ja till att dra igång ett högst tveksamt och osäkert OS-arrangemang.

Är det rimligt att producera konstsnö för längdåkning i Järfälla?, frågar Åke Stolt. Foto: TT

Jag förstår om SOK:s ivrare - med ordförande Mats Årjes i spetsen; han som är minst sagt jävig i frågan som ägare till de aktuella anläggningarna i Åre - går på utan att lyssna men att s k fria tyckare så okritiskt sällar sig till lobbyisterna ger mig onda aningar.

Om man saluför sig som obunden krönikor bör man ha en allmänt kritisk och granskande hållning och inte få läsarna att misstänka en politisk agenda.

Oförskämda påstående

Jag går av princip inte i debatt med andra krönikörer i Idrottens Affärer men den vulgärpropaganda som emanerar från Dan Perssons dator kan inte få stå helt oemotsagd i en journalistiskt fri sajt som Idrottens Affärer, där taket är högt och mångfald applåderas.

Efter Stockholmspolitikernas nej till OS och Paralympics i Stockholm 2026 skrev Persson: ”Vet inte vad ledningen har emot funktionshindrade, hittar inga sådana skrivningar i partiprogrammet. Men något är det uppenbarligen.”

Det är en smaklös, vulgär beskyllning. Bara den borde få politikerna i Stockholms stadshus att ana vilka oseriösa krafter som opererar i de olympiska entusiasternas närhet.

Besserwissertoner

Att Stockholms politiker inte vill se handikappade på sina gator och torg och arenor.

Det är en oerhörd beskyllning.

Han ifrågasätter på ett annat ställe politikernas intelligensnivå, kallar dem idrottsmördare, men att antasta deras heder, att misstänka dem för att stoppa OS-planer på grund av en nedsättande syn på handikappade, är så grovt att det är tveksamt om det överhuvdtaget borde publicerats.

Nej, jag tror inte OS-kampanjen behöver eller tjänar på besserwissertoner, nedvärderande ordalag eller rena oförskämdheter. Men för politikerna borde det bli en tankeställare. Behövs krut av sådant slag kan man ana att argumenten och löftena i sig är både tunna och osäkra.

TV avidentifierar

SOK:a ordförande Mats Årjes, som verkligen sitter med fingrarna i syltburken, säger att han ”upplever bra stöd från svenska folket.”

En kampanj byggd på upplevelser. Herregud, ta in Ulf Ekman. Halleluja.

”För många svenskar är detta en dröm”, säger Richard Brisius, kampanjledaren.

”Vi kan visa världen allt det fina vi har i Sverige.”

Det finns mycket i Sverige idag som inte är speciellt fint och jag kan lova, att objektiva journalister på besök i Sverige, kommer att fokusera mera på detta förändrade Sverige än på den drömbild OS-ivrarna försöker måla upp.

Dessutom är en sak värd att påpeka; Mer än 99 procent av människor i världen (inklusive Sverige) som följer ett OS, gör det via televisionen. TV-sändningarna likriktar och avidentifierar miljöer och en OS-sändning ser ungefär lika dan ut varifrån den än kommer. Sverige kommer inte att framstå finare än Sotji.

Inga OS-kalkyler håller

o Hur mycket kan vi lita på att alla privata projekt kommer att produceras efter alla fackliga normer? Hur många transporter kommer att utföras - så som nu sker - av lågt betalda, illa sedda chaufförer från låglöneländer.

Inga garantier utsatta.

Det talas om Stockholm men OS är tänkt att spridas till Solna, Järfälla, Botkyrka, Åre, Falun och Riga (!). Visst, IOK har öppnat för spridda spel men detta…?

o Är det rimligt att producera konstsnö för längdåkning i Järfälla?

 Om man nu sprider ut spelen, varför inte ha längdåkningen där det finns snö?

o Behöver lilla Sverige en inomhushall för skridsko i Botkyrka?

Nej!

o Det finns inga olympiska kalkyler som håller. 

IOK-löften inget att lita på

o Säkerheten pratas det inte om. Det är ett gigantiskt och kostsamt problem som staten vare sig av säkerhetsmässiga eller ekonomiska skäl med gott samvete kan ta på sig. Dessa kostnader - förutom riskerna - kan galoppera bortom all rimlighet och är inte lättare att hantera när spelen sprids ut på många platser.

o De största ivrarna talar bara om intäkter. Det är ohederligt. Det finns ingen vinst att göra på olympiska spel. Retoriken är ensidig.

o Vad som än sägs; Stockholm blir aldrig en vintersportort med utlandsturism. Det är falsk marknadsföring redan på skisstadiet, en retorik värdig en försäljare av termobyxor i Sahara.

”I framtiden hårdnar konkurrensen - det är nu vi har en unik chans”, säker kampanjledaren Brisius.

Risken är nog större att inga länder med någorlunda demokratiska styresskick kommer att arrangera olympiska spel i framtiden. Det får nog IOK göra själva.  Det är i oron över att kandidatlistan skall sina - som den redan gjort på senare år - som IOK strör komplimanger och talar väl om Stockholmskampanjen. 

Det har man för övrigt alltid gjort. Till alla. Alla år. För att hålla lågan vid liv och intresset uppe.

Fagra löften från IOK har aldrig varit något att lita på.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.