Dags att snöra på sig igen...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Allsvensk premiär 2019.

Hur gammal måste man bli för att inte tycka att detta är lika barnsligt roligt varje år.

Och vilka frågor ställer vi oss den här gånger:

Vem vinner? Vilken tränare får sparken först? Vem snuvar Malmö FF på guldet i år?

En sak vågar jag påstå när jag tittat igenom trupperna; så många tekniska begåvningar har aldrig funnits i svensk fotboll, så många unga talanger att vara nyfiken på.

Frågar man de allsvenska tränarna säger de: Malmö vinner guldet. 

Men det är ju bekvämast så. Alltid lättar det bördan något att skjuta favoritskapet så långt ifrån sig som möjligt. OK, med den truppen, sett till namnen i varje fall, är Malmö kanske favorit.

De som såg lagets mer än lovligt tafatta matcher i Svenska cupen skulle möjligen gardera rejält.

På ljusårs avstånd

Malmö har pengarna. MFF har förstorat kravbilderna, hämtat internationell erfarenhet, höjd ribban rejält. Den nye ordförande Anders Pålsson säger att MFF skall bli som Ajax men den som såg Ajax fullkomligt briljanta Champions League-matcher mot Real Madrid inser ju, att inte ens i de kaxigas stad är det hälsosamt att ha målen på ljusårs avstånd.

Kanske sätts det alltför stor lit till veteranen Markus Rosenberg?

Måhända är förväntningarna alltför höga på 30-årige Guillermo Molins?

Men upprepar Marcus Antonsson fjolårssäsongen kan han mycket väl vinna skytteligan och han bör definitivt vara en man för Janne Anderssons fortsatta EM-resa.

Med Sören Rieks, Traustason och återkomne Jo Inge Berget har man plötsligt överflöd på löpstarka kantspelare.

Den mest spännande spelaren heter Romain Gall, påhittig och med briljant teknik, men det krävs lite tysk tukt för att få bort hans egoistiska drag och göra honom till en lagspelare. Lyckas det kan något storartat ske.

Norrköping utmanare nummer ett

Utmanarna kommer från Norrköping och Stockholm och möjligen från Hisingen.

Mästarna AIK ser alltjämt starka ut, guldskorna kommer att springa fortare och längre med självförtroendet mästartiteln gav men visst kan man ställa några frågor:

Hur länge håller den länge så stabile Per Karlsson, 33, som bakre pelare?

Hur länge håller Sebastian Larsson, 34, kvar sin internationella nivå?

Hur länge klarar Henrik Goitom, snart 35, det allsvenska tempot?

Dessutom; Kristoffer Olsson och Milosevic är tunga tapp.

Man topp tre blir det.

Norrköping får bli min främste utmanare till detta Malmö FF som av alla, inklusive sig själva, tydligen betraktar sig som Den Ständige Vinnaren.

Alexander Fransson är varmare i kläderna efter sin misslyckade utflykt i främmande land. 

Christoffer Nyman vill nog visa att han är bättre än vad hans tyska period visade och i Sead Haksabanovic har klubben ännu en talang som har kvar att visa, att den enorma potential han visade i 17-årsåldern i Halmstad nu växlats upp till mogen stjärnnivå.

Kan Simon Thern ta ännu ett steg, han gjorde en fin säsong i fjol men den landslagsklass han indikerade när jag såg honom under hans Malmöår väntar vi på. 

Blir det månne Jordan Larssons år i år? Sista chansen att visa att han är mera än en talang.

På minussidan förstås; förlusten av tempohöjaren och överraskningsmannen David Moberg-Karlsson och hur har man lyckats ersätta allsvenskans kanske viktigaste teamspelare, seriens spelskickligaste innerback Andreas Johansson.

Häcken Årets sensation?

Djurgården spetsar med Mohammed Buya Turay, snabb och målfarlig, Astrit Ajdarevic, allsvensk återvändare för tredje gången, har så mycket fotboll i sin kropp men har inte nått ännu till det vi trodde om honom en gång. Kul att återse en personlig favorit, den sprittande backen och fightern Elliot Käck. 

Häcken kan bli årets sensation. Om det nu är en sensation. Hisingens stolthet har under ett antal år spelat en underbar anfallsfotboll och man är lika förväntansfull varje match vad Daleho Irandust skall hitta på. En av allsvenskans mest intressanta spelare.

Skall Hammarby bli klubben som får uppleva Darijan Bojanic, betitlad ”gudabenådad” redan under sin tid i Öster, när han bränner av slutsteget upp till de riktigt höga höjderna? Alexander Kacaniklic är ännu en av ovanligt många, ytterst tekniska och talangfulla spelare som lovat mycket, misslyckats utomlands men nu får en ny chans och kan bli en favorit hos den stora Hammarbypubliken.

Änglar, finns dom?

Gamle VM-hjälten Kennet Andersson går in som sportchef i IFK Göteborg och kan väl bidra med sin aura, sin historia och sin pondus och utstrålning. Men den spelartruppen får vara glad om man kan kravla sig uppåt mittskiktet. Jobbigt blir det. Änglar finns dom, känns som den berättigade frågan. 

Övrigt: Helsingborgs IF har alltid ögonen på sig, vid Sundets pärla är HIF alltid mästarklubben och bakgrundshistorien handlar både om glamorösa år och tider av en ständig kamp med en ekonomi som aldrig tycks komma i riktig balans. Inte ens landslagskaptenen Andreas Granqvist, med ett HIF-hjärta större än en Öresundsfärja, kan nog göra mycket annat än att hålla farkosten på rätt köl och undvika att den går på grund.

Kalmar FF har stor talang i sin trupp, t ex Isak Magnusson, Johan Stenmark och Adrian Edqvist. 

Östersund har mycket utanför fotbollen att kämpa emot. Hur kommer det att påverka de senaste årens stora överraskning i svensk fotboll?

Det känns som att talangerna, teknikerna, framtidslöftena aldrig varit flera och mera intressanta än i år. Hemvändarna är många. Nyfikenheten stor på många som lovat mycket på senare men väntar på det stora genombrottet. Det kan bli en väldigt sevärd och publikvänlig fotboll i Allsvenskan 2019. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.