Kometklubben granskas i detalj

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den 24 april inleds rättegången mot Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg vid Ångermanlands läns tingsrätt i Härnösand.

Det är den mörka sidan av svensk fotbolls största sensationslag på decennier.

När festen var som allra störst i Östersund, februari fjol. Arsenal kom till stan och här marscherar hemmaspelarna in till matchen. Foto: Robert Henriksson / TT

Om drygt en vecka startar fotbollsallsvenskan; med nya förhoppningar, nya kulturella extravaganser i den jämtländska huvudstaden.

Det är den ljusa sidan.

Frågan som kvarstår; är det de vackra Frösöblomstren eller Storsjöodjuret vi kommer att minnas när sagan skall skrivas färdigt om charmtrollet från Republiken Jämtland?

Den verkliga baksidan

Uppdrag Granskning har gått igenom de händelserika åren i Östersund, det ligger just nu fyra avsnitt på SVT Play. Jag har sett alla fyra. Det är en berg-o-dal-bana från högsta toppens utsikt över Europa ner i svarta dalgångar, från en enastående insats och seger mot Arsenal i en avgörande match i Europa League till ett åtal mot förre ordföranden Daniel Kindberg för grov ekonomisk brottslighet.

Lätt att förstå den svindel som drabbar Östersundsborna och alla fans över hela Sverige som klubben vunnit genom att presentera den kanske vackraste fotboll som spelats i det här landet och dessutom visat upp sin ambition och mod att låta spelare och ledare också skriva böcker, spela teater, måla tavlor och dansa balett.

 Det är något alldeles unikt som den här klubben åstadkommit och det är lätt att inse, att de som har klubben i sitt hjärta har fyllt sina kamrar och förmak med kärlek och har svårt att inse att det bakom framgångarna och den vackra fasaden eventuellt döljer sig olagliga handlingar.

Både ont och gott

Världen är komplex. Fotbollspresidenter på internationell toppnivå som brassen Joao Havelange och hans efterträdare Sepp Blatter mutade och mutades och köpte sig röster och fick så småningom (Blatter) ta sitt straff. Men bakom skumraskerierna (och möjligen bara tack vare dem) hittar vi också den succéartade framväxten av en både ekonomisk och sportslig fotbollssuccé utan jämförelse. VM och klubbturneringar utvecklades, miljardsummor pumpades in i förbund och klubbar, fotbollen utvecklades i Afrika och Asien; både de fattiga och rika fick del av kakan. Vi TV-tittare också.

Det finns både ont och gott. Också hos en och samma människa.

Hur mycket ont och förbjudet att det blivit en förutsättning för framgång lyckas inte ens Uppdrag Granskning bevisa. Det blir Tingsrättens sak.

Men inte ser det ljust ut.

Möjligen räddades Östersunds ekonomi, då när den var riktigt i botten och elitlicensen i fara 2013, tack vare luftfakturor och affärer med överpris på mark och en övervärderad restaurangbarack. Begreppet ”ekonomisk doping” används. Det är ett tänjbart begrepp, svårt att riktigt klargöra vad som inbegrips i det.

Är ryska oligarkers erövring av europeiska fotbollsklubbar med miljardbelopp inte också ekonomisk doping?

Hur ”ren” är den arabiska oljeindustrins pengapump som försett den europeiska fotbollen med gigantiska belopp?

Är inte all sponsring ekonomisk doping?

En omdiskuterad man

Om man nu vill ha en ren idrott, d v s utan epo, anabola steroider och pengar från eventuellt tvivelaktiga affärsmän, borde då inte alla idrottsmän vara kliniskt rena och alla klubbar klara sig utan det beroende som otvivelaktigt skapas så fort ekonomiska intressenter och ägare tillför medel utifrån? Alla inser nog det okloka i att vara så drömmande naiv i vårt sätt att se på verkligheten.

Vill vi ha det bästa är vi beredda att betala för vad det kostar, både i form av hälsofara och ”fula” pengar?

Det finns många märkliga företagsformer och affärsförbindelser i den svenska idrotten. Externa lösningar som klubbar har dålig kontroll över, delägande i spelare, sponsorgrupper som vill ha avkastning, affärsmässiga bokföringar som stänger ute medlemmarna från insyn.

Daniel Kindberg var en omdiskuterad man långt innan han i gryningsljuset över Östersund hämtades in till polisförhör den 19 april 2018. Han satt på dubbla stolar i bostadsföretaget Östersundshem och fotbollsklubben Östersunds FK, han fick styra och ställa utan att ifrågasättas trots att relationerna var uppenbara och borde stoppats redan då. Transaktionerna mellan Östersundshem, Peab, ett Sollefteåföretag och fotbollsklubben ett flätat nätverk som lämnade frågetecken efter sig så tidigt, att det borde avslöjats och förhindrats redan innan polisen behövde gripa in. 

En förförande charm

Kindberg förförde med sin charm, sin kraftfullhet, sin kreativitet - inte minst vad gäller ekonomiska lösningar - och han fick härja fritt på ett sätt som var tveksamt på ett tidigt stadium sett ur den demokratiska idrottens synvinkel. Märkligt hur han i stort sett - i sina dubbla roller - kunde skriva avtal med sig själv. 

Det fråntar honom inget ansvar att ingen ingrep. Men det kastar skuggor både över klubben och det kommunala byggföretaget där han gjordes till vd utan att ens den politiska ledningen i kommunen visste om det. Han blev fartblind, triggad av applåderna, framgångarna, publiktillströmningen och uppskattningen han fick av en hel kommun, ja, från snart sagt hela Fotbolls-Sverige. 

Jag gissar att det kommer att ligga honom i fatet att han både erkänt grovt bedrägeri och tagit tillbaka det i polisförhör. Det finns uppenbarligen bevis för både riktiga, osanna och saltade fakturor i bevismaterialet.

Att Daniel Kindberg undgår straff känns uteslutet. Om det stannar vid grovt bedrägeri eller grov ekonomisk brottslighet är det upp till Tingsrätten att bevisa. Eller möjligen så småningom Hovrätten. Det här kan bli en långkörare. Och flera dras med i fallet.

En sur efterrätt

De välvilliga skulle kunna se en Robin Hood i Daniel Kindberg, när han tog från de rikare och gav till de fattiga, men tillvägagångssättet kan nog svårligen accepteras trots omtankar om Östersundsbornas behov av stor underhållning eller goda avsikter för fotbollsklubbens bästa.

Ingen har väl ännu påstått att Kindberg personligen skulle vara någon liten avkomma av vare sig Havelange eller Blatter i det avseendet och berikat sig själv ekonomiskt.

Så när krutröken efter skidskytte-VM nu skingrats kommer en ny verklighet för Östersund och det blir en sur efterrätt att tugga i sig efter de senaste årens champagne - och kaviardagar. Är det början till slutet för succélaget? 

Uppdrag Gransknings program är som oftast omskakande, nödvändiga och ett finger i ögat på makthavarna som känns allt viktigare. Ibland blir programmen lite yviga, omtuggande och med tonlägen som övertrumfar innehållet. Men låt mig i sammanhanget ge ett stort fång rosor till Linda Hedenljung, reporter på Östersunds-Posten (hon får välförtjänt stort utrymme i programmen), som tidigt grävde i Daniel Kindbergs verksamhet och arbetsmetoder, som fått mycket skit från alla som inte velat få sin idylliska världsbild ruckad. Hon är nu värd alla Östersundsbors respekt när verkligheten tycks ge henne rätt i att hon idogt grävde. Min stora respekt har hon. Löneförhöjning förtjänar hon.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.