Vad har hänt med MFF?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Krönika: Efter den första halvleken mot Häcken i den allsvenska premiären tänkte jag; om alla hade kommit inflygande i morse från tio olika destinationer, om det var första gången de sågs, om de inte ens träffats eller hälsat på tränaren; så hade det inte kunnat se värre ut, skriver Åke Stolt.

MFF:s bäste forward, enligt Åke Stolt, är Marcus Antonsson, men ändå bytte tränaren Uwe Rössler ut honom. i matchen mot Häcken/ TT

Det är Malmö FF, storfavoriterna i allas ögon utom mina, jag skriver om. Jag har sett så många matcher som det varit fysiskt möjligt att se av Allsvenskans två första omgångar: inget lag har spelat sämre än MFF den halvleken,

Vad har hänt med MFF?

Det är Malmö FF, storfavoriterna i allas ögon utom mina, jag skriver om. Jag har sett så många matcher som det varit fysiskt möjligt att se av Allsvenskans två första omgångar: inget lag har spelat sämre än MFF den halvleken.

Jag vet inte vad som skett, jag har inte den akademiska utbildningen för att avläsa vad som händer med detta lag som kan sköta sig mer än anständigt mot högklassigt internationellt motstånd men kort därefter snubbla omkring på låg Superettan-nivå. Ständiga missförstånd, felpassningar och galna beslut.

Övertron på Rosenberg

Vad gjorde Chelsea-matcherna med Malmö FF?

Modlöst, kantigt och oinspirerat spel i tre cupmatcher under våren, ett anfallsspel i totalt sönderfall mot Häcken och så 3-1-förlusten i Sundsvall.

Och kanske det märkligaste av allt; de flesta lag jag sett har ett bättre, kvickare och direktare passningsspel.

Är det den gamla, ingrodda föreställningen om att hata konstgräs som gjort att laget helt enkelt halkat efter i den tekniska utvecklingen.

Vet inte. Det kan ju låta larvigt. Men det jag sett är räddhågade backar som inte vågar lappa över och gå till attack, innermittfältare som Anders Christiansen och Fouad Bachirou som trippar runt på mittfältet utan aggressivitet eller attack och forwards som, ja, precis som hela klubben, tycks tro att Markus Rosenberg skall återuppstå, tio år yngre och frälsa laget.

Märkligt av Rössler

Och det kanske märkligaste av allt; hyllade tränaren Uwe Rössler satte, när laget skulle gå för seger mot Häcken på slutet, in den loje, släpiga Carlos Strandberg (som dessutom skulle lämna för Örebro) som verkar måttligt intresserad och aldrig går 100 procent, och tog ut truppens i särklass bästa forward, Marcus Antonsson. I matchen efter mot Sundsvall fanns Antonsson inte ens i startuppställningen. Obegripligt. Nu sätts hoppet till återvändarna Jo Inge Berget och Guillermo Molins, ännu matchotränade. Roman Gall är en jättetalang men tror att han skall avgöra alla matcher själv. 

MFF är ett tungt lag, spelet bygger på fysik och löpstyrka och kraft mera än på bländande teknik. Det kan vilseleda och ge fördel i ett tidigt skede för de naturligt ”lirande” lagen. 

Jag utgår ifrån att klubbarna placerade 10-13 efter två omgångar - Hammarby, AIK, MFF och Norrköping - kommer att röra sig i gemensam riktning uppåt efter hand.

En skog av talanger

Det har räckt med två omgångar för att bekräfta min profetia i min krönika inför den allsvenska starten; aldrig har vi sett så hög teknisk talang och spelskicklighet hos så många unga spelare - under tjugo - i Allsvenskan inför en premiär. Angenämt att se Benjamin Nygren i Göteborg, Dick Lahne i AIK, Max Svensson i Helsingborg, Daleko Irandust i Häcken, Nils Fröling med flera i Kalmar, Sead Haksabanovic i Norrköping för att nämna några.

Men spelaren som imponerat mest på mig efter två omgångar; 25-årige Hammarbybacken (högerbreddaren) Simon Sandberg med speluppfattning, rörelseschema och en passningsfot i landslagsklass. 

Målvakt i spännande utveckling: Lucas Hägg-Johansson i Kalmar FF.

När Andreas Alm nu också präntat in försvarsspelets element i Häcken finns det all anledning för alla klubbar att frukta Göteborgs bästa lag.

IFK Norrköping fick fart på spelet efter den tröga starten i Helsingborg  och matchen på Östgötaporten Arena (0-0 mot AIK) är den bästa hittills i Allsvenskan. Energiskt, eldfängt, tufft. Ju längre Allsvenskan tuggar på kommer man i Norrköping (och för all del i övriga fotbolls-Sverige) inse vilken exceptionell tillgång Andreas Johansson var i Norrköpings backlinje, med sin Beckenbauerska förmåga att slå ut ett helt mittfält med en enda passning. Och vilken härlig deja vu - om än inte fulländad - när unge Simon Thern perfekt serverade Jordan Larsson som (också perfekt) nickstyrde bollen strax över. Precis som papporna Jonas och Henrik en gång kom bra överens.

Eldfängda böjelser

GIF Sundsvalls Östersundsinspirerade fotboll fortsätter i rätt riktning och ger ännu ett bevis för konstgräsbejakarnas rappa teknik och finmotorik. Och Linus Hallenius ser, som 30-åring, varmt ombonad i sin hemmamiljö, rapp och pigg ut som en 20-åring.

Östersund följer sitt spelmönster med direkta, snabba passningar men har tappat lite av flytet och udden - av förklarliga skäl. Blir ändå ett hot för alla lag.

Gillade matchen Hammarby-Kalmar, båda lagen Nanne Bergstrand-formade, och Hammarby borde bli ett topp-fem-lag med sitt spelarmaterial. 

Läste på Svenska Fotbollförbundets sajt en krönika inför Allsvenskan av min gamle vän och kollega Stefan Thylin. Skönt att läsa hans slutrader, en kommentar till ett dåraktigt uttalande av nye AIK-ordföranden Robert Flack i DN: ” Bengaler är alltid stämningshöjande.” Nej, skriver Thylin, ”bengaler är stämningssänkande. Alltid.”

Bra att vi är flera som försöker hålla tillbaka bengalningarnas eldfängda böjelser. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.