En perfekt halvtimma räckte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

VM-brons. Det går aldrig att resonera bort. 2-1 mot England låter alltid imponerande.

Men det jag tar med mig från svenskornas sista match i årets fotbolls-VM är varken siffrorna eller medaljvalören utan - Spelet. 

Det vi fick se innan skadorna och avbrotten i första halvleken är det bästa det här laget spelat.

Kanske det mest mogna lagspel av ett svenskt damlandslag.

Peter Gerhardssons förtjänst.

Tre veckor med fotbollsfester runt om i Sverige är över. På gator och torg, här Karlshamn, har folk förenats och jublat över fotbollstjejernas prestationer.

Damerna först. Damerna i all ära. Men det finns stråk av taktisk förfining och spelförstånd som inte funnits i det här landslaget tidigare och det är Gerhardssons förtjänst.

Medaljerna är alltid spelarnas men det här bronset ärt i hög grad också Peter Gerhardssons.

Segrar mot Kanada, Tyskland och England, förluster 0-2 mot USA (betydelselöst) och 0-1 mot Nederländerna, årets båda finallag.

Sverige kom till VM-turneringen i ett varmt Frankrike med rankingnummer 9. Då är ett brons en enorm framgång, i mina ögon en sensation.

Rev sönder och byggde upp

Sverige må vara något av tjejfotbollens moderland men utvecklingen har gått fort ute i världen de senaste åren, lag som Italien, Spanien, England, Nederländerna är bättre än någonsin, Norge är på stark frammarsch igen, USA och Kanada har starka lag, Japan imponerar. Fotbollen växer bland kvinnor. Intresset finns där redan, jag ser det i min närmaste omgivning, vi ser det på matcher, vi hör kvinnliga expertröster och det märks på läktarna.

Det skall sägas att också kvinnor tilltalas mer av herrfotbollen eftersom de är kräsna och vill se all kultur och konst utföras av de allra bästa oavsett kön men det som vi fick se under en knapp halvtimma i första halvleken av bronsmatchen mot England var fotbollens konsthantverk drivet så långt som hittills varit möjligt i damfotbollen.

Svenskorna rev sönder det engelska spelet lika framgångsrikt som vildsvinen mina gräsmattor, kontringarna var klockrena, ja Sverige kunde till och med föra spelet, dominera det, hitta rätt med passningarna. I sin totala samhandling, från försvar till anfall, var det nog det mest avancerade jag sett från ett svenskt damfotbollslag.

Kom att tänka på Brolin

Det svenska försvarsspelet har varit strålande. Målvakten Hedvig Lindahl gav sig visserligen ut på en hiskelig utflykt i Englandsmatchen men hon har gjort fantastiska räddningar och genomgående varit stabil. Nilla Fischer, som jag trodde var på väg ut, har varit strålande i sin ledarroll och för mig är högerbacken Hanna Glas det stora utropstecknet. Följsam, tuff och närmast omöjlig att lura.

Det blev mindre spel och mest kamp när nyckelspelarna Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani tvingades ge upp ännu en gång. Asllani är outtröttlig som motor i laget. Jag kom att tänka på Tomas Brolin i USA 1994 i ett annat lag i en annan tid, i en större sport men med en avslutande bronsmatch som till varje pris skulle vinnas. Det var Brolin som höll fart i spelet, gav mod åt de hopplösa och kraft till de tröttna och slitna. 

Det blev brons den gången också som bekant. Hemflygning med eskort och bragdmedalj. 

På trötta ben

Om det var resultatet av att engelskorna haft en dags längre vila vet jag jag inte men så många trötta ben har jag aldrig sett i något lag någonsin som den sista kvarten av bronsmatchen. De flesta var svenska. Många stånkade omkring strakbenta och kramplåsta i musklerna och hade bara motståndarna förstått det (eller orkade de inte heller?) kunde det slutat illa.

Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius hade med råge gjort just det där första försvarsjobbet som krävs i dagens fotboll, de hade rusat på allt, gjort långa ruscher och till slut tog det ut sin rätt. De kunde knappt röra sig. Så ingen kan säga annat än att det här laget gav allt som fanns i deras kroppar och med starka profiler både på och utanför planen har det här laget funnit många hjärtan och en ny publik.

De förtjänade det där bronset och det var fantastiskt att i alla fall under en perfekt halvtimma få se vad det här landslaget är kapabelt till när det fått låna nödvändiga verktyg ur Peter Gerhardssons verktygslåda. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.