Slaget om Öresund allt närmare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det kan vara dags att erinra om ett 40-årsjubileum. 1979 spelade Malmö FF final i Europacupen - den tidens Champions League. Matchen spelades i München, Nottingham Forest vann och Trevor Francis avgjorde med matchens enda mål.

Bron om 1,4 mil plus några kilometer till skiljer de båda fotbollslagen. Vad skiljer dem åt på fotbollsplan?

Det den unge engelska tränaren Bob Houghton åstadkom, var en revolution i svensk fotboll, går ännu att använda som förklaring till varför det alltjämt är just Malmö FF som år efter år lyckas bäst av de svenska lagen ute i Europa.

Det handlar om kravbilden. Målet man sätter. Ledarskapet som anvisar nya möjligheter på framgångar som man dittills inte trodde var möjliga. Vägar man inte hittat.

Jag minns det här så väl eftersom, när Bob Houghton kom och Malmö FF:s spelstil blev ett hett diskussionsämne, lagen som vunnit allsvenskan eller svenska cupen och skulle ut i Europa inför lottningen alltid önskade sig ett stjärnlag. ”Vi vill ha Milan eller Real Madrid eller Bayern München eller Manchester United. Så att det kommer mycket folk och blir en fotbollsfest.” Det tänktes enbart i ekonomiska termer i klubbarna, sportsligt hade man gett upp redan innan turneringen startade.

Medicin för tyskar

Bob Houghton ändrade på det där. Han blev förbannad när han hörde andra klubbars defensiva inställning. Han ville ha så många ”dåliga” lag som möjligt och komma så långt det gick. Han visade på en väg framåt, på en ny stil som kunde knäcka de bästa.

Och de bästa just då - 1974 när Bob Houghton kom till Malmö - var tyskarna. Bayern München bäst bland klubbarna i Europa - kanske i hela världen - och Västtysklands landslag världsmästare. Det var så fotboll skulle spelas. 

Men det var inte många länder som hade spelare för att kunna spela den typen av fotboll, Sverige allra minst, och det var då Bob Houghton och därefter Roy Hodgson (alltjämt framgångsrik coach för Crystal Palace, som han räddade undan nedflyttning fjol) och i förlängningen Tord Grip och Sven Göran Eriksson, kom som friska fläktar och lät nya vindar blåsa. Jag tyckte då att de med en enklare och rakare fotboll bidrog till förfulningen av en vacker konst men serietabeller ljuger aldrig, en Europacupfinal går inte att diskutera bort. 

Houghton-ismen finns kvar

När jag nu sitter och ser - nästan på gränsen till missbruk - den ena fotbollsmatchen efter den andra tack vare televisionens utbud, inser jag ju att Bob Houghtons nya influenser i Malmö FF på 70-talet blev till en fotbollspandemi som alltjämt märks ute på de internationella arenorna. Där forwards inte längre bara lunkar omkring i väntan på bollar utan gör sin del av försvarsarbetet, hur till och fotbollens högutbildade finsnickare i t ex Barcelona inte bara under lång tid varit världsbäst i den skapande fotbollen utan lika skickliga i den höga återerövringen av bollen.

Bob Houghtons revolutionerande idéer, som ledde MFF ända till europeisk final - något vi aldrig mera lär få uppleva - finns inympad i en massa andra grundsystem för fotboll och i hjärnan på ett otal andra tränare med i grunden helt annan syn på fotboll. De som vinner idag är tusen gånger bättre än allt vi sett men där finns små skärvor av Bob Houghtons fotboll kvar.

Bob satte standarden

Och vad gäller MFF - enda svenska laget kvar i Europa - som återigen spelar europeiskt gruppspel - hemmamöte mot FCK från huvudstadens stolthet på andra sidan bron på torsdag - så är det nog Bob Houghton man skall tacka för att just den tävlingsmässiga professionaliteten finns, att det inte är attraktiva och spektakulära matcher mot bländande lag man åtrår utan kvalsegrar, gruppspel, avancemang. Självförtroende har visserligen aldrig saknats i Malmö - särskilt inte i MFF - men Houghton hade ett fotbollsmässigt system för hur han pedagogiskt skulle implementera detta i klubben. Det sitter kvar ännu.

Det är i många avseenden en mycket yngre och mera oerfaren motståndare Malmö tar sig an - FCK bilades 1992 genom sammanslagningen av klubbarna KB och B1903 men där fanns affärsgeniet Flemming Östergaard som lyckades så bra - inbegripet Parkens utbyggnad som skapade möjligheter för stora inkomster vid sidan av fotbollen - att FCK:s marknadsvärde 2007 låg på 4,8 miljarder.

När jag härförleden hade ett längre samtal med förre MFF-tränaren Åge Hareide om den skandinaviska fotbollen var han tydlig med, att FC Köpenhamn egentligen var den enda nordiska klubb - i varje fall den med mest potential - att skapa sig en mera bestående status högt upp i den europeiska hierarkin. 

Norrmännen styr

Men kanske har MFF ändå flyttat fram positionerna. Genom åren har det varit ekonomiskt (skattemässigt) mest givande och sportsligt mera attraktivt att tillhöra Köpenhamns fotbollsklubb. Tobias Linderoth, Marcus Allbäck, Oskar Wendt, Johan Wiland, Olof Mellberg, Ludwig Augustinsson, Erik Johansson, Robin Olsen är några av de svenskar som dragit på sig ”Lejonens” vita tröja. Tränare som Kent Karlsson och Hasse Backe hade tagit danska mästerskap med klubben.

Idag kan MFF i alla fall matcha ekonomiskt och bereda plats för tre danskar i sitt lag.

Så det är lite om de nordiska herraväldet det spelas på Malmös fina, alltid festklädda, fotbollsarena på torsdag. FCK inledde med 1-0-seger mot schweiziska Lugano, Malmö FF fick stryk med 1-0 i Kiev.

Också norrmännen söker sina utmaningar i den danska huvudstaden. Åge Hareide är dansk förbundskapten och Ståle Solbakken, 51, är inne på sitt elfte år (i två omgångar) som tränare för FCK. I det avseendet har MFF varit betydligt mera och alldeles överdrivet ombytliga sedan Bob Houghtons dagar.

- - -

PS. Idag ligger Roy Hodgson i mitten av Premier League med sitt ”kristallpalats”, Sven Göran Eriksson är Filippinernas förbundskapten, Tord Grip tröstar sig vid sitt dragspel och Bob Houghton dricker fina viner i Kapstaden och tittar mest på cricket. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.