Ett köpt och ointressant VM

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För varje dag som går av dessa världsmästerskap i friidrott försvinner mer och mer av lusten, stiger ilskan till ohälsosamma nivåer: friidrotts-VM på Khalifa Stadium i Doha i Qatar är en skandal som blivit ett fiasko. Hur kunde Internationella Friidrottsförbundet välja en så högst olämplig plats?

-grabbar, är ni med. nu sk vi låta publiken hylla oss! Men det ekar tomt. Att göra segervarv i sin nationsflagga är inte värt besväret. ingen applåderar, få bryr sig.

Evenemanget är köpt. Det internationell idrott mest av allt behöver just nu är inte naiva ambassadörer som Stefan Holm utan visselblåsare med modet att säga ifrån.

Vi leker demokrati

Jag hör att Johan Storåkers, ordförande för Svenska Friidrottsförbundet, säger att om han och Sverige fått välja hade man inte placerat ett friidrotts-VM i Qatar.

Nej, men Sveriges får ju inte välja. Sverige får högst sällan välja i stora internationella sammanhang fast det kan låta så när politikerna skall berätta för oss hur duktiga vi är. De stora frågorna görs upp någon annan stans, under andra premisser. Vi är med och leker demokrati på vårt vis men det är diktatoriska fasoner, skrupelfria ledare och pengar som avgör allt från VM-arrangörer till miljööverenskommelser.

På armlängds avstånd

Sverige har haft betydande ledare på höga poster i internationell idrott. Gunilla Lindberg har suttit länge i Internationella Olympiska Kommitténs innersta krets utan att kunna förhindra - eller ens höja rösten för - att t ex ett olympiskt vinterspel inte skall läggas i Sotji och framförallt inte genomföras så helt utan kontroll från IOK, att korruption får galoppera och utländska gästarbetare jobba livet ur sig utan att ens avlönas. Lennart Johansson satt på armlängds avstånd från Sepp Blatter utan att se (?) hur Internationella

Fotbollsförbundet lät sig köpas av VM-arrangörer, Arne Ljungqvist satt under många år högt upp (vice president) i Internationella Friidrottsförbundet utan att kunna stoppa den fale Primo Nebiolo som till och med fick bygga sig ett hus för att få plats för alla mutgåvor han fått genom åren. Ingen i hans närhet tycktes reagera.

Nebiolo efterträddes på posten som IAAF-president av den gamle senegalesiska längdhopparen (772 som personrekord), Lamine Diack. Jag minns att Arne Ljungqvist skrattade rått när vi journalister berättade att vi kallade honom Lame Duck.

Ljungqvist lämnade IAAF-styret 2007 men Diack satt kvar som boss tills han greps den 4 november 2015, anklagad för mutbrott och för att bl a ha mörklagt ryska dopingprov. Det var under Diacks tid som världens friidrottshövding som Qatar 2014 tilldelades VM 2019. Och man kan bara undra: varför? Där finns varken aktiva eller publik, där finns bara bottenrika maktpersoner som vill ha någon sorts internationell acceptans och något att roa sig med.

Klart att det är köpt

Det är klart att evenemanget är köpt.

Det finns ju inga andra skäl att ge Doha VM i friidrott än att kunna tjäna pengar på arrangemanget.

Nu ser vi fiaskot. Det finns ingen publik. Det finns inget vanligt folk i Qatar som önskar sig ett VM i friidrott. Det är ur alla synpunkter - inte minst vad gäller klimat och miljö - fullkomligt vansinnigt att tävlingarna genomförs där.

Arrangörerna som lovade fullt hus (40 000) tvingas varje dag drapera tomma läktarsektioner, skärma av så att det inte ser så ödsligt ut. Där sitter mest lediga aktiva, anhöriga, tränare, ledare, funktionärer, några turister och en och annan gästarbetare som har råd. De är några tusen som betalar entré. Det är fiasko med stort F.

Det är skräp att inte tillräckligt många länder på ett tidigt stadium helt enkelt sagt ifrån: får Qatar VM ställer vi inte upp!

”Om Sverige fått bestämma hade tävlingarna gått någon annan stans”, säger den svenske friidrottsbasen.

Men varför tog då inte Sverige - världsmästare som vi är på alla internationella plan - initiativet, samlade länderna, höjde rösten, blåste i alla jävla pipor som finns.

Det behövs visselblåsare

För det är vad den internationella idrottens maktelit just nu behöver allra mest; starka, modiga visselblåsare som säger ifrån, som påpekar det idiotiska i maratonlopp i 40 plusgrader och 85-procentig luftfuktighet. Som inte är så himla kåta på styrelseuppdrag eller en plats i någon kommitté att de håller god min i elakt spel utan vågar bråka med dem som sitter vid makten. Toppstyrningen måste brytas i de mäktigaste förbunden. Idag är det för många som far illa - gästarbetare i ett land som Qatar inte minst - därför att det helt saknas demokratiska beslutsprocesser.

Det är detta evenemang - ”jag gör inte reklam för landet Qatar” - placerat i Doha av IAAF som vår olympiske guldmedaljör, den bragdbelönade Stefan Holm, just nu går i god för. Han är detta VM:s ambassadör. Jag är ledsen Stefan - som jag gillat dig och vilken fantastisk höjdhoppare du var - men detta är ett svårslaget diplomatiskt magplask.

Du sätter din trovärdighet som ledare på spel när Du ställer dig i spetsen för VM i Doha. Men med diplomatisk immunitet behöver man kanske inte ta något ansvar. Men Du kunde gjort ett annat val på ett tidigt stadium: med dagens sociala nätverksmöjligheter kunde Du istället, medan tid var, samlat ihop tunga världsnamn till en mäktig protestdemonstration riktad till IAAF och verkligen sagt ifrån. 

Du kunde blivit en visselblåsare, Stefan, och inte en foglig ambassadör för ett skamligt mästerskap. Det hade klätt dig mycket bättre!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.