Tristaste fotbollsgalan någonsin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det kan ha varit den tristaste fotbollsgalan hittills.

Ingen feststämning, ingen glamour, inga festbord med klirrande glas, inget herrlandslag, inget artistuppbåd direkt.

Det säger kanske en del, att hyllningen till avlidne Uefa-basen Lennart Johansson, med hans egen favoritlåt My Way, var det mest uppiggande på hela kvällen.

Jag vet inte längre om den här galan behövs, om den fyller någon funktion. Den harmonierar inte med det svenska folkets relation till fotbollen längre. Det är herrallsvenskan som drar överlägset mest folk av all regelbunden idrott i Sverige men galan på Hovet handlade mest om dem som drar några hundra till sina matcher och bland de nominerade finns namn som vi aldrig fått någon relation till. Karl-Johan Johnson är ett sådant namn. Han spelade tidigare fotboll i ett franskt lag som vi aldrig hör talas om, som jag inte ens kan uttala, han finns nu i Köpenhamn och han är alltid nominerad bland de bästa målvakterna (men vinner aldrig), han är alltid med i landslagstruppen (men får aldrig stå) och jag är t o m rätt säker på att det finns allsvenska målvakter som är minst lika bra som han. 

Lennarts favoritlåt

Tro inte att jag missunnar fotbollsdamerna uppmärksamheten, deras fotbollssommar berörde alla, till med med oss som öppet vågar erkänna (utan att vara feministhycklare) att vi oftast väljer bort damfotbollen eftersom den inte når upp till det vi kräsna fotbollskonnesörer kräver. 

Vi får vårt lystmäte av Allsvenskan och Champions League. Men jag är är en trogen tittare när damlandslaget har viktiga kval och slutspel. 

Man har den rätten som konsument att man plockar godbitarna ur delikatessdisken och jag tänker inte be om ursäkt för det. 

Jag har varit med på åtskilliga fotbollsgalor, både som gäst och prisutdelare, och jag vet att det är mycket trevligare att vara där och att programformen egentligen inte håller som bra TV-underhållning. 

Vi fick en sorts komisk (?) sång om VAR och så Tommy Körbergs sångarhyllning till Lennart Johansson; det var allt i underhållningsväg. Det var vad TV4 kostade på oss. Magert vill jag lova. 

Nej, jag saknade inte Per Andersson eller någon annan överkrystad s k komiker som jönsade runt mellan borden och gjorde bort sig. Så skämskudden fick ligga orörd. Men här satt folk som på vilken föreläsning som helst och det såg uppsträckt och urtrist ut. Hur alla gästerna stod ut utan att ha ett vinglas att stödja sig på i dryga två timmar förstår jag inte. Feststämningen var som bortblåst. Gala var verkligen inte den rätta rubriken på den här föreställningen.

Varför inte Robin Olsen?

Herrlandslaget satt nere på Cypern i mysoveraller och tyckte säkert att det var skönt. I varje fall hade kapten Andreas Granqvist i intervjuer dagen innan tydligt sagt ifrån: ”Lägg ner Guldbollen. Skönt att slippa fotbollsgalan och vara på läger på Cypern istället.”  En duktig snyting åt arrangörerna. 

Förbundskapten Janne Andersson har tidigare deklarerat att han är tveksam till individuella priser i lagsporter och hotar med att hoppa av Guldbollenjuryn.

Victor Nilsson Lindelöf belönades för andra gången. Rätt eller fel? I sanningens namn fanns väl ingen glasklar kandidat men är det inte målvakten Robin Olsen som räddat det här landslaget några gånger under året. Hans år har varit fantastiskt. Ratad i Roma och nu suverän i Cagliari som dessutom gör sensation och tillhör topplagen i Italien. Borde inte det smälla lika högt som VNL som då och då ifrågasätts i England och nu dessutom spelar i ett lag - Manchester United - som sackar neråt mitten i Premier League och mycket väl kan bli kvar där.

Zlatan - ett skämt?

Fotbollsgalan ligger tidsmässigt fel. Vad händer om Nilsson Lindelöf gör två självmål i kvalet i Bukarest på fredag och Robin Olsen plockar två straffar och tar Sverige till EM? Vore det inte bättre att vänta med galan till Fotbollssäsongen är över? 

Nej, jag vet var skon klämmer. Det är för att försäkra sig om landslagsspelarnas närvaro - om så helt oglamouröst i träningsoverall från en hotellmatsal på en Medelhavsö -  i galan för risken att de annars inte skulle kunna komma loss och närvara. 

Zlatan Ibrahimovic utsedd till Årets forward. Skojar ni med oss? Zlatan deltar inte i några aktiviteter för svensk fotboll längre - är inte detta en förutsättning för att prisas på en svensk gala? - han gör imponerande många mål för en 38-åring i en liga där försvarsspel knappast existerar. Han kallar landslaget en sekt, han förtalar förbundskaptenen Janne Andersson med hjälp av rena lögner, han stavar Sverige med Z; skall han belönas som Sveriges bäste forward?

Marcus Berg var inte ens nominerad. Och han är ändå den mest givne forwarden vi haft i landslaget de senaste åren. Märkligt och ologiskt.

Gör om eller lägg ner!

Nej, det är något som skevar. Allsvenskan förgyller hela fotbollsåret, dominerar idrottsutbudet i Sverige totalt, lockar och berör - men priserna för insatserna där göms undan i en CMore-tillställning utan minst galagalej. Det som mest dominerar svensk fotboll får aldrig vara med i finrummet. 

Djurgårdens och Rosengårds mästarlag fick inte ens gå upp på scenen och få sina rättmätiga hyllningar. 

Nej, gör om eller lägg ner hela skiten.

Förresten: Caroline Seger fick Diamantbollen. Det kan säkert också diskuteras men hon höll ett värdigt och fint tal. Det finns det aldrig någon av de manliga vinnarna som klarar av.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.