Drömmarna svävar iväg...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det finns nog en enkel förklaring till varför Malmö FF kan vara Sveriges bästa lag internationellt men inte klarar av - i varje fall inte de två senaste åren - att vinna Allsvenskan.

Det kan handla om en snedvriden självbild; att klubbens ledning målar i lite för ljusblå färger. Att drömmarna svävar iväg och att spelarna därmed tror att de är lite bättre än de är.

Ett möte med tyska Wolfsburg i Europa-Leagues utslagningsfas i februari kommer kanske att ge en vägledning om ifall det var ordföranden Anders Pålsson eller tränaren Uwe Rösler som var mest verklighetsnära i den dialog som avgjorde att tysken fick sparken dagen efter den tunga segern mot FC Köpenhamn i Parken.

Klyftan mellan ordförande Pålssons drömvärld och den tuffe tyskens mera realistiska syn fördjupades tydligen definitivt vid ett samtal om framtiden dem emellan i somras. Två timmar i Tel Aviv gjorde klart att de inte riktigt var på samma planet.

När en tränare och en klubb börjar gnata fram en längre varaktig söndring är det högst sällan styrelsen som rannsakar sig och sin målbild och de resurser som ställs till förfogande, nästan aldrig är det sportchefen som ställs till svars. Det blir tränaren som får gå. Han är längst ner i kedjan med ordföranden, vd:n och sportchefen över sig.

Rösler gav svaret

När MFF kallade till presskonferens för att offentliggöra skilsmässan med Rösler efter bara ett och ett halvt års samarbete med en andraplats i Allsvenskan och avancemang till finalspelet i Europa League, var det ur tränarens mun den enda viktiga lilla informationen sipprade ut. Annars var det som vanligt. Musslornas serenad. Klubben har varit fantastisk, tränaren har varit fantastisk.

Rösler gav det svar som jag tror säger mera om MFF:s oförmåga att hålla sams med tränarna (tre guldtränare har fått gå, tre tränarbyten de senaste fyra åren) än vad jag tidigare tänkt. Rösler sa ordagrant och hänvisade till det där beramade mötet i Tel Aviv: ”Jag ansåg att jag inte kunde lyfta klubben dit som ordföranden vill”. Och så tillade Rösler: ” Han (Pålsson alltså) ville att vi skulle vara på Ajax nivå.”

Plötsligt stod de lika långt ifrån varandra som de stridande parterna brukar göra i den stad där de så många gånger försökt förhandla fram en lösning.

Den ännu rätt färske ordförande upprepade alltså vad en tidigare ordförande i klubben, den dynamiske Hans Cavalli-Björkman, en gång sa: ”Vi skall bli som Ajax”. Han sa visserligen också att han skulle köpa Maradona om det behövdes, så han gick ett steg längre. 

MFF har naturligtvis inte blivit som Ajax, Maradona hade man inte kunnat köpa ens med nuvarande ekonomiska muskler. Den gången hade man 10 miljoner i kassan.

På samma sida

Nu upprepar alltså ordföranden en vision som inte är apterbar ens på Sveriges i särklass rikaste klubb.

Ajax nådde semifinalen i vårens Champions League-spel, snuddade vid finalspel. Den nederländska klubben säljer spelare för flera hundra miljoner till de rikaste klubbarna i Europa men lyckas, bl a tack vare sin framgångsrika akademi, ändå hålla sig väl framme ute i Europa.

Det finns ingen poäng med att sätta upp så höga mål för en tränare i Allsvenskan, att han måste lova att nå upp till Ajax nivå för att få vara kvar.

Jag skrev i en tidigare krönika att Rösler förlorade maktkampen med sportchefen Daniel Andersson men efter att ha hört Röslers referat av mötet i Tel Aviv, är jag mera benägen att tro, att också den jordnära och aldrig vilt utsvävande Daniel A. inte heller kan ställa upp på ordförandens krav. 

Så här är ju Rösler och Andersson egentligen på samma sida. Det är ju inte tränaren utan sportchefen som ansvarar för att spelartruppen håller den nivån, att man möjligen i fjärran skulle kunna få en skymt av det undflyende Ajax.

Måste ha realistiska mål

Det är nog inte särskilt nyttigt för spelarnas egen självbild att bygga in kravbilder och göra jämförelser som kan ge spelarna den falska tron att de faktiskt är bättre än vad de är.

Inför nästa stora uppgift - mötet med tyska Wolfsburg den 20 (borta) och 27 februari - står MFF nu alltså utan en tränare, utan de senaste årens ikon Marcus Rosenberg i truppen, med några spelare som sägs försvinna ut genom vinterns transferfönster och med antydningar, att sportchefen själv, Daniel Andersson, kan tänkas att själv ta över tränarejobbet. Det är kanske det han innerst inne vill, jag vet inte.

Wolfsburg vann Bundesliga för tio år sedan, 2016 nådde klubben kvartsfinal i Champions League, nyligen besegrade man serieledande Borussia Mönchengladbach. Det kan bli en smärtsam påminnelse om var Malmö FF egentligen hör hemma i den Europeiska fotbollens näringskedja. Detta sagt i förvissningen om att tysk fotboll på klubbnivå just nu inte håller samma klass som när Bayern München var som bäst och Jürgen Klopp gjorde ett storlag av Dortmund. 

MFF måste hitta sin realistiska nivå och framförallt bestämma sig för om man vill ha en mjuk tränare som fogar sig efter ledningens beslut eller en stark som ser vad som är möjligt och ställer de rimliga kraven på spelarna.

Det senaste decenniets tränarekarusell har gett MFF-ledningen en rejäl bakläxa. Och tydlig fingervisning om att man måste ta studenten innan  man får plats på universitetet.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.