Hur länge duger Tomasson?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Skall bli spännande att se hur det låter om något år om spelat hackar och framgångarna uteblir.

Långa förhållanden med tränare är inte MFF.s modell.

Jon Dahl är näste man till rakning efter Uwe Rösler, som var lika förnämlig när han kom och motsvarande klubbens förväntningar,

Malmö FFs sportchef Daniel Andersson presenerar nye tränaren, Jon Dahl Tomasson

Det är nämligen så det brukar låta. Tränare som passar in i mallen, har samma filosofi som klubben och har ambitioner och integritet kan bara ett drygt år senare skickas ut genom samma dörr som de kom in. Då är parterna plötsligt inte alls överens om hur klubben skall bli bättre.

Tyske Rösler fick ordning i leden efter en orostid med Magnus Pehrson som inte ledde till utveckling men krånglades till med allt för mycket teoretiskt snömos och för stor förväntan på vad dator- och videoanalyser skulle kunna tillföra.

Röslers framgångar är odiskutabla. Fotbollsmässigt har klubben inte mycket att klaga på men lite då och då sipprar det nu ut att tysken var för hård, t o m elak mot vissa spelare. Så det var snarare runt matcherna som problemen fanns.

För snälla och för hårda

Men MFF har länge haft problem med att behålla sina tränare. För snälla eller för hårda; tack och adjö efter högst två år. Omsättningen på tränare i Malmö FF är alldeles för stor för en klubb som vill bära traditionerna, ha ordning i leden, kontinuitet i arbetet och mål som ligger en bit ovanför det allsvenska guldet.

Den nuvarande ordföranden, ”parentesen” Anders Pålsson som hoppade in efter Håkan Jeppssons tragiska bortgång i december 2018 och som möjligen får en ny chans på kommande årsmöte, har sagt att Malmö FF skall bli ett Skandinaviens Ajax. Så det är till den utopiska världen Jon Dahl Tomasson kommer. Om det är han som anammat den orealistiska målsättningen eller Pålsson som dragit ner förväntningarna vet jag inte. 

Pålsson har haft en motig tid som ordförande med en medlemsstrid han förlorade när det gällde vägen framåt föll klubbens damfotboll, han fick sparka iväg Rösler, det har varit kontroverser med Köpenhamnspolisen efter bråk i samband med Europaleague-matchen i den danska huvudstaden, kritik mot klubben för ”utplånandet” av damlaget Dösjöbro för att skynda på sitt avancemang från fyran och det är många som undrar varför MFF nu med stora resurser tänker konkurrera med svenska mästarna Rosengård. 

Omeriterad tränare

Nu finns det oro både hos Sveriges bästa damlag och sannolikt också i MFF:s styrelse. Demokratin firade triumfer när medlemmarna kom i stora skaror för att stoppa MFF:s samgående med LB07 för en genväg till dameliten men alla vet ju att också demokratin kan hamna i ”orätta händer.” Ingen styrelseordförande sitter säker om medlemmarna kommer i hundratals och röstar fram en egen kandidat. Jag har i alla fall hört att också sådana tankar har ventilerats.

Jon Dahl Tomasson vill kanske också bli som Ajax. Eller i varje fall som Feyenoord där han spelade 1998-2002 (54 mål på 122 matcher) och som avslutning på karriären 2008-2011 (37 matcher och 20 mål). Han vann också UEFA-cupen med klubben (föregångaren till Europa League) och Champions League och en italienska ligatitel med AC Milan som han representerade 2002-2005 (75 matcher, 22 mål).

Som tränare är han relativt omeriterad. Med de nederländska klubbarna Excelsior, Roda och Vitesse han representerat fick han inga särskilda framgångar. 

Hareide i nyckelroll

Till Malmö kommer han efter en tid som andretränare i det danska landslaget under MFF-bekantingen Åge Hareide som naturligtvis haft en roll att spela när förhandlingen mellan Malmö och DBU (Danska Fotbollsförbundet) smidigt gick i lås. I det danska landslaget var Tomasson spelare i många år en given kugge. Hans facit: 122 landskamper och 52 mål.

Den 43-årige dansken kommer att vara på plats i sin nya tjänst i Malmö den 10 januari och hans första stora uppgift blir dubbelmötet i åttondelsfinalen av Europa League 20 och 27 februari.

Tomasson har ofta setts på MFF:s hedersläktare under höstens matcher och har skaffat sig en god uppfattning om lagets styrkor och svagheter.

MFF har tidigare haft danska tränare - Viggo Jensen 1992-1993 och Allan Kuhn 2016. Båda fick sparken.

Det har varit friska fläktar i Malmö-fotbollen på senare tid. Framgångsvindar i massor men Ibland blåser det motvind och tränare försvinner på löpande band i svängdörrarna.

Återstår att se hur länge MFF och den f d danske stjärnspelaren Thomasson är lika överens om tagen som de var när Jon Dahl på Trettondagsafton presenterades som huvudtränare i Sveriges internationellt sett starkaste klubb under 2000-talet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.