En fantastiskt sport töar bort

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det går fort nu. Om bara ett par månader sjunger Lunds studentsångare ”Vintern rasat ut…”. I år kommer den att klinga falskt. Vi har nämligen inte haft någon vinter i södra Skåne. Inte ens i meteorologisk mening. Om man med vinter menar snö på marken är det bara en tredjedel av landet som sett vintern. Om jag vore skidfabrikant, sporthandlare, skidklubbsordförande eller Vasasloppsdirektör skulle jag överväga en ny bana. Vintern är snart ett undantagstillstånd. Skidsporten hotad. Av flera skäl för övrigt.

En bild av skidåkning. Ett skidspår av konstsnö och med en natur utan en snöflinga.Och en skidåkare, utan manlig konkurrens som är den främsta vi har just nu, Frida Karlsson

Jag minns att den gamle skidvärldsmästaren Thomas Magnuson (VM-guld på tremilen i Falun 1974, stafetthjälte på VM 1978 i Lahtis) en gång sa till mig: ”Tre fina vintrar i följd när jag var i tonåren - det räddade min  skidkarriär.”

Jag jobbade på Östgöta-Correspondenten i Linköping då, hade god kontakt med Thomas sedan ungdomsåren (Europamästare för juniorer), han kom från Motala och det var då för tiden ovanligt att våra stora skidkungar hämtades söder om Stockholm. Thomas var ett undantag i flera avseenden, han konsumerade träningsdoser som fick många att både häpna och tvivla men han blev bäst i världen och en östgöte som världsmästare på skidor var förstås en sensation. Bjarne Andersson från Ödeshög hade dock gått före honom (dock aldrig världsmästare) men båda insåg att de måste flytta norrut för att försäkra sig om snö och långa vintrar. Då räckte det med Mora och Delsbo. Det är femtio år sedan.

Skidsporten - en krisbransch

Snögränsen flyttar norrut. Vintrarna allt grönare. Per automatik betyder det att allt fler barn och ungdomar aldrig växer upp med snö omkring sig och följaktligen aldrig kommer på tanken att åka skidor. När detta pågår år i följd uppstår så stora luckor i underlaget att de förlorade generationerna avlöser varandra.

Eftersom jag inte är det minsta optimistisk när det gäller klimat och levnadsförhållanden på den här jorden framöver, vågar jag påstå att svensk skidsport är nästa stora krisbransch. En fantastiskt sport som rent av kan töa bort och dö.

Problemet är inte svenskt. Intresset för att arrangera vinterolympiska spel har minskat dramatiskt. Det var bara galningarna i Stockholm  som höll ut långt bortom skamgränsen men ute i världen är intresset svalt.

Internationella Olympiska Kommittén har en nöt att knäcka här.

Med miljöfrågan högt upp på dagordningen är det snart bara totalitära regimer - som kan köpa sina forskningsrapporter och strunta i folkviljan - som kan garantera vinter-OS.

När sätter sig Greta Thunberg framför snökanonerna och protesterar?

Norge utan konkurrens

Skidsportens kris är ingalunda bara klimatologisk. Jag ser inte längre några herrtävlingar på TV eftersom världscupen har förvandlats till en norsk parad som nog kunde ha sin tjusning om den inte upprepades varje helg. 

Så som världsordningen nu ser ut - ingen konkurrens från Sverige och Finland, dopingavstängda ryssar och klen eller ingen tillväxt ute i övriga världen hotas den internationella skidsporten av ännu flera skäl:

Minskad attraktionskraft, svalnande publikintresse, tveksamhet från TV-bolagen och svikande sponsorer. Framtiden ser mörk ut. Norrmännen har inte bara erövrat skidvärlden (för gott?), de håller på att döda den.

Therese Johaug har förvisso inget evigt liv men hennes överlägsenhet just nu är förödande. Det är beundransvärt att hon själv orkar sporra sig till så fantastiska prestationer när konkurrensen är obefintlig.

Vad blir det kvar av skidsporten? Sprinten kanske. Tur för Sverige som har har en uppsjö av duktiga tjejer.

Frida Karlsson hade - om hon inte fått näringsbrist - nog en och annan gång kunnat hota Johaug den här vintern,. Nu får det vänta till nästa säsong. Ebba Andersson är en trägen gnetare som då och då spränger det norska blocket bakom Johaug. Charlotte Kalla får snart summera sin karriär och gå vidare med annat.

Den besynnerlige Halvarsson

Svenskt herrskidåkning existerar knappt. Var ligger felet? Klubbarna? Rekryteringen? Skidgymnasierna? Ledarna? Förbundet verkar vara rena soppan med ledarskiften och vallachefer som kommer och går. Och inga talanger i sikte. 

Det är ju mirakulöst att en man som Calle Halvarsson tillåts ha den slappa attityden som landslagsåkare, att han tävling efter tävling tvingas stå framför en mikrofon och förklara att han inte förstår sig på sitt eget huvud. Hur länge har det pågått?

Sådana här frågor sysselsätter sig inte TV-sportens hejaklacksstab med. Det blir ett okritiskt lallande (det är samma sak i skidskytte) från till sporten alltför tätt knutna s k expertkommentatorer.

Och trots att jag alltid älskat längdåkning - som motionsform och som journalistisk arbetsmiljö - så måste jag säga; det är fullkomligt vansinniga proportioner TV-tid som ägnas åt en sport som snart bara rödblommiga norrmän kan utöva. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.