Bara inget händer föreningslivet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi överlever utan ett fotbolls–EM 2020.Vi klarar en vår med inställda tävlingar, matcher och slutspel. 

Däremot kan vi absolut inte undvara vårt föreningsliv.

Snabbt och brutalt har vi fått en global påminnelse om hur sårbara vi egentligen är. I ett läge där ett virus och en smitta innebär allt från havererad världsekonomi till folktomma gator – och i en hel del fall öde kontor och arbetsplatser – måste vi naturligtvis ha perspektiv på saker och ting.

Ett mästerskap i fotboll är för mig och många andra en höjdpunkt som överträffar det mesta.

Visst, men vi kan leva med det

Vi befinner oss i en period där SM-guld skulle delas ut, där nerviga upp– och nedflyttningar skulle fastställas och där utomhussäsonger inom kort skulle gå igång.

Visst, livet utanför arbetet blir helt enkelt lite fattigare, men vi kan leva med det. 

Betydligt mer alarmerande är hur det ska gå för det breda föreningslivet? Vilka konsekvenser kommer det att få för de som dag ut och dag in erbjuder en sund och välkomnade verksamhet för barn och ungdomar?

Även jag lider med ett antal branscher som i princip stannat av helt och hållet. Min största oro handlar dock om den samhällsnytta jag håller som överlägset störst och bäst i vårt land.

För oss på Folkspel finns det dock inget mer angeläget än föreningslivet och det är för dem vi finns till genom att erbjuda produkter, som i sin tur genererar varenda krona överskott. Jag har sagt det tidigare, men påpekar gärna åter att vi är en ideell organisation utan privata ägarintressen och allt som blir över på sista raden ska gå tillbaka till klubbar och organisationer i vårt land.

Känns därför extra oroligt

Jag är dock väl medvetna om att intjäningen av Bingolotto och Sverigelotten inte är de enda inkomstkällor som finns. Just därför är jag extra orolig över vad uteblivna motionslopp, cuper som inte kan genomföras, förlorade korvintäkter hos den lilla klubben och andra ekonomiska konsekvenser i mindre sammanhang, kan innebära framöver.

Riksidrottsförbundet har presenterat en första analys, låt vara en preliminär sådan, som påvisar att de ekonomiska konsekvenserna av de 1800 evenemang som ställs in under mars-april uppgår till minst 500 miljoner kronor.

RF var för övrigt föredömligt snabba då de meddelade att det lokala aktivitetsstödet kommer att vara oförändrat 2020 även om antalet närvarande och aktiviteter av fullt förståeliga skäl minskat och minskar i denna turbulenta tid.

Men det räcker givetvis inte.

Jag hoppas att regeringen diskuterar och planerar åtgärdspaket även till föreningslivet.

Hopp till dagligvaruhandeln

Vågar man dessutom ödmjukt önska att den lokala dagligvaruhandeln, som i många fall redan stödjer ”sina föreningar”, bidrar med en extra slant beroende på hur mycket torrvaror och toapapper de säljer?

Likaså önskar jag att de många eldsjälar som finns idag orkar och har möjlighet att fortsatt bedriva det ideella arbete de utför.

Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan – som vi tyvärr tvingades ställa in på grund av rådande hälsoläge – är till stor del avsedd som en manifestation för alla vardagshjältar, vilka till antalet sägs uppgå till 42 000 årsarbetare.

Som dagligen möter 145 000 barn.

Som sägs motsvara 20 miljarder om de varit avlönade och som helt enkelt ser till att det rullar på för våra klubbar och organisationer. 

Jag är övertygad om dessa personer kommer att spela en ännu viktigare roll i kristider som denna.

Det är i sådana tuffa tider vi behöver alla frivilliga krafter som mest.

Vi måste hålla ihop

Det är nu viktigare än någonsin att vi inom folkrörelsen håller ihop.

Att vi får extra inspiration av hjältar som Årets Eldsjäl, Sofia Nybom, mottagaren av Årets Specialpris, Jonathan Hedström, Årets Idrottsförening Jönköping Curling Club och alla andra nominerade och finalister.

Att vi tillsammans ser till att fortsatt verka för hälsa, inkludering, en sund fritid och allt det andra goda som föreningslivet och frivilligorganisationer står för.  

För en friskare framtid – där vi också kan njuta av de stora mästerskapen och tävlingarna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.