Marknadsföringen går av sig själv...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det gäller att ha på fötterna. Bra skor är inte det sämsta. Just nu har löparskor blivit ett hett samtalsämne mellan dem som vill slå nya rekord och några som tycker att teknik och material börjar få alltför stor betydelse.

Högre - längre - snabbare - så lyder den olympiska kommitténs motto - och det må väl vara hela mänsklighetens. Idrottens utveckling och teknikens går hand i hand och det är inget fel med det

Nikes nya sko marknadsför sig själv. Vaporfly-skorna med kolfiberplatta och tjocka skumsulor skapar diskussion i friidrottskretsar.

Naturligtvis finns det gränser. Ingen språngbräda i höjdhopp, inget raketbränsle i staven, inga fenor på simmarna.

Nu talas det om den nya sko som Nike tagit fram med en kolfiberplatta inuti och tjocka skumsulor. Nya rekord har slagits. Världsrekordtider för både damer och herrar på maraton och det svenska rekordet överträffat två gånger inom kort tid av först David Nilsson (2.10.08 i höstas) och därefter av 41-årige Mustafa Muhammed (2.10.04) i år. Rekordet hade då stått orört sedan VM i Helsingfors 1983, då Kjell-Erik Ståhl kom fyra med tiden 2.10.38.

Bättre skor - det är väl bra

Ståhl protesterar nu högljutt och hävdar att han alltjämt är Sveriges bäste maratonlöpare genom tiderna och menar att de nya svenska rekordloppen åstadkommits med hjälp av det han kallar ”skodoping”.

Han beklagar att materialet fått allt större betydelse och att det förminskar löparnas egen prestation.

Han glömmer uppenbarligen att tekniken och idrotten alltid utvecklats i takt med tiden.

Och glömmer tydligen också att oavsett skor så är det det starka hjärtat, de pumpande lungorna och den förbättrade syreupptagningsförmågan som avgör vilka som orkar längst och springer fortast.

Jag tror att de nya skorna har betydelse. Inlägg och skyddande sulor minskar slitaget på benens muskler, håller tillbaka trötthet och kramp.

Men är inte det bra?

Och precis som den förre rekordhavaren David Nilsson säger: ”Om folk gillar att springa med en sko som är skönare och som det går fortare att springa i, varför skulle det vara en dålig sak?”

När stav blev akrobatik

Jag såg med egna ögon på SM i friidrott i Skövde 1967 hur den blivande tandläkaren John-Erik Blomqvist från MAI klängde sig över 501 med den nya glasfiberstaven och blev förste man i Sverige över fem meter. Kapapultkraften i staven gav högre höjder. Men den utvecklade också stavhopparen till en multibegåvad idrottsman. Nu krävdes snabbare anlopp, bättre teknik, starkare armar, en utvecklad gymnastisk, ja rent av akrobatisk förmåga. Publiken fick se närmast cirkusartade bravader och - det torde vara omöjligt vad det än gäller - att stoppa människans strävande att nå högre, längre och bli snabbare.

Bilarna, flyget, rymden - överallt expanderar och förfinas den mänskliga utvecklingen i takt med tekniken.

Den stora skidrevolutionen

1974 genomfördes VM på skidor i Falun. Thomas Magnuson vann den inledande tremilen på det österrikiska märket Kneissl. Han valde bort sina träskidor strax före start och fick en fullträff. Dagen efter kallades det till presskonferens på Stadshotellet i Falun. Vid entrén mötte jag, klädd i veritabel vargpäls, den österrikiske skiddirektören Franz Kneissl. Det var han som nu skulle sola sig i glansen, förklara och fira den nya revolutionen inom skidsporten. Samtidigt lämnade Edsbyns skidindustriers chef Bengt Ivarsson (i brun renskinnspäls) lokalerna. 

Medveten om att slaget nu var förlorat. Inget skulle nu kunna stopp plastens intåg och totala förvandling av skidsporten. Snabbare skidor, bättre belag, snabbare åkning. Roligare skidåkning dessutom - även för en medelmotionär.

Carl Lewis fick ett par specialskor tillverkade åt sig för tre miljoner kronor. Naturligtvis fanns där (finns) också betydande kommersiella intressen i den tekniska utvecklingen. Det gäller bilar, flygplan, cyklar, skidor, skor, vallor - allt.

Minskar tröttheten

Idag leder Nike utvecklingen av de nya skorna vilket ger fördel åt löparna i deras eget stall. Men konkurrenterna följer efter. Precis som det blev i skidsporten. Internationella Friidrottsförbundet har ögonen på utvecklingen och någon form av regelverk kommer att etableras.

I dag säger teknikerna att de nya skorna absorberar energi, ekonomiserar löpningen och minskar tröttheten i benen.

Skillnaderna finns ju redan. Alla har inte samma skor, skidmärkena är många. Konkurrensen löper parallellt mellan idrottsmännens egen personliga och fysiska utveckling och teknikens strävan efter nya framsteg.

Så har det alltid varit - så kommer det alltid att förbli.

Citius - altius - fortius.  Snabbare, högre, starkare.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.