Artificiell intelligens är möjligheter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I en värld där tekniska framsteg inte tar några pauser står idrottsvärlden vid en skiljeväg – att antingen ta till sig den nya eran av artificiell intelligens eller riskera att halka hopplöst efter. För alla som arbetar med idrottens utveckling är det dags att inse att AI inte längre är en lyxig finess – det är en nödvändighet.

AI kommer att förändra beteendevillkoren inom idrotten. Ansvariga står inför ny kunskap

Ett område är AI:s roll i prestationsanalys. Idag kan AI analysera enormt stora mängder prestationsdata från en idrottare – från löparbanans kurvatur till minsta variation i hjärtfrekvens och ställa det i relation till luftfuktighet och val av skor. Denna data är guld värd. För en tränare betyder det möjlighet till precisionsutvecklade träningsprogram som tidigare var otänkbara. För en idrottare betyder det möjlighet att finjustera varje aspekt av sin prestation.

Tänk dig en simmare vars vändteknik förfinas med AI-analyser för att skära millisekunder i vändningarna – i en sport där varje hundradels sekund räknas. Där kan det vara skillnaden mellan silver och guld.

Ett annat område där AI gör framsteg är det skadeförebyggande arbetet. Med hjälp av AI kan man med mycket större träffsäkerhet identifiera och förutse mönster och riskfaktorer för skador och därmed förhindra skador innan de inträffar.

Det är inte bara revolutionerande för elitidrottare vars karriärer ofta är ömtåliga för skador utan också på gräsrotsnivå där unga idrottare kan skyddas från skador som kan påverka dem för resten livet.

Tänk dig en ung fotbollsspelare vars knärörelser analyseras av AI för att förhindra en framtida korsbandsskada. Där har vi inte bara en framgångssaga i idrottens värld utan också en berättelse om hur AI kan bevara våra ungdomars hälsa och framtid.

AI, en central spelare

Att inte utnyttja AI:s möjligheter inom idrotten är inte bara ett steg bakåt – det är att direkt ignorera framsteg. Det är dags för idrottsorganisationer, tränare och idrottare att omfamna AI. Vi står inför ett paradigmskifte där AI inte bara är en hjälpreda utan också en central spelare i idrottens framtid.

Det här är inte science fiction, det är här och nu. Och frågan vi alla bör ställa oss är inte om vi ska integrera AI i idrotten utan hur snabbt vi kan göra det. Låt oss inte vara dem som blir kvar vid startlinjen när resten av världen tar steget in i framtiden. AI är här och det är dags att använda dess fulla potential för att lyfta idrotten till nya höjder.

Det finns redan idag exempel på AI som i praktiken förändrar spelplanen. I fotboll används AI för att analysera motståndarlagens taktiker vilket ger ledare och tränare ovärderlig inblick i hur man ska forma sitt lag för bästa resultat. I tennis där marginalerna är små används AI för att analysera motståndarens spelstil och svagheter för att ge en taktisk fördel.

Det är två exempel på början av en revolutionerande resa där AI inte bara kommer att vara en del av idrotten – det kommer att definiera den.

För att hålla jämna steg med utvecklingen måste idrottsorganisationer satsa på AI-teknik och kompetensutveckling inom AI. Det är en investering inte bara i teknik utan i framtiden för idrottens utveckling. Vi måste även uppmuntra till en kultur där teknik och idrott går hand i hand, där unga idrottare lär sig att använda AI som en naturlig del av sin träning och sin utveckling.

Inne eller utanför skuggan

AI är inte längre framtiden – det är nutiden. De som vågar investera, experimentera och integrera AI i sin idrottsverksamhet kommer att leda vägen till nya prestationer och nya resultat. De som sitter still kommer att finna sig själva i skuggan av dem som vågar.

Valet är enkelt – antingen anpassa sig och vara en del av framtidens idrott eller bli kvarlämnad i historieböckernas omklädningsrum. AI är här för att stanna och det är dags för idrottsvärlden att fullt ut omfamna dess potential.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.