Winberg sparkar ytterligare en vd

Svenska Spel tvingas till vd-byte igen. Sedan Margareta Winberg tillträdde som styrelseordförande blev hon först oense med Jesper Kärrbrink och nu duger inte heller efterträdaren Meta Persdotter som får sparken.

I ledningen för Svenska Spel har de senaste åren varit turbulent. Under Jesper Kärrbrinks fyra år som ansvarig kom och gick toppchefer.

Oense även med Kärrbrink

När sedan Margareta Winberg blev styrelseordförande gick det bara en kort tid innan det tillkännagavs att Kärrbrink i samråd med styrelsen kommit fram till att det bästa var att han lämnade bolaget.

”Det har under senare tid blivit tydligt att mina idéer om hur Svenska Spel ska drivas inte stämmer överens med den bild ägaren har”, förklarade Kärrbink då i ett pressmeddelande.

Jesper Kärrbrink fick 2,88 miljoner kronor i avgångsvederlag, vilket motsvarade en årslön.

Hägg rycker in igen

Ett par månader senare presenterades utnämningen av Meta Persdotter som ny vd. Men efter 1,5 år anses hon också vara fel person att leda Svenska Spel och en enig styrelse har tagit beslutet att säga upp henne.

På nytt får ekonomidirektören Anders Hägg agera tillförordnad vd och jakten på en ny vd startar omgående.

Margareta Winberg menar att Meta Persdotters avsked förklaras av den stora omorganisationen inom Svenska Spel.

- Det har varit oro i bolaget. Och det är inte konstigt, det blir det när man omorganiserar.

"Hon vill ha med personalen"

Winberg medger också:

- Hon har en ledningsfilosofi som man på Svenska Spel är väldigt ovan vid, nämligen att personalen ska vara med och ta ansvar. För många som inte är vana så blir det otydligt. På Svenska Spel är många vana vid att någon pekar att ”dit ska vi".

Margareta Winberg tycker ändå inte att Meta Persdotter blev en felrekrytering.

- MEn sammantaget har vi bedömt att i nuläget behövs en annan kraft.

I efterhand medger Winberg också att marknadsdirektören Tomas Agrell fick sparken när han lämnade Svenska Spel för bara ett par veckor sedan.

"Försvarade inte ägarens direktiv"

Margareta Winberg har medverkat till att två verkställande direktörer har tvingats lämna företaget.

- Det var inget märkligt med den förste. Han (Jesper Kärrbrink) gick ju för att han inte kunde försvara ägarens direktiv. I det här har jag ett större ansvar för eftersom jag varit med i processen, förklarar Winberg i Dagens Industri.

Precis som Kärrbrink får Meta Persdotter en bra ersättning i form av sex månader uppsägningslön och 18 månaders avgångsvederlag, totalt två årslöner.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tors, 2010-06-24 11:50

1. Det speglar Winberg mer än Svenska spel

Margareta visade stor okunnighet när det gällde Sveriges förhandlingar inför inträdet i EU. Hon ansåg att sommarjakt på morkulla var biologiskt fel, när det faktiskt är den bästa jakten för att spara honfåglarna. Hon schabblade bort Sameutredningen på ett sätt som faktiskt konfisklerade markägares rätt till sin mark inom "renbetesland". "Renbetesland" är faktiskt merparten av övre Norrland eftersom vinterbeteslandet sträcker sig hela vägen ner till kusten. Berätta om något hon gjort där hon inte varit lobbad från extremvänster i naturfrågor. Att personal skulle vara ovana med demokratiskt ledarskap är ett skamligt påstående.

Med Vancouver-stjärnan Elias Pettersson, 21 år, som affischnamn, och med samarbetsavtal med världens största skridskotillverkare, kanadensiska Bauer, är Sundsvallsföretaget Prosharp, en allt större aktör i hockey-världen.

Allt började hemma i garaget hemma mot Rune Eriksson i Njurunda, ingenjör och med ett varmt hockeyhjärta.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Tiotusentals motionärer hade orsak att jubla på fredagen.Då framkom nämligen att startavgifter i motionslopp kan betraktas som friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. En rad andra fritidsaktiviteter, som bl a Hästkörning, agility, sportfiske och enduro ingår också, ivå färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

 – Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.