Beskedet - Anja Pärson lägger av

När Ingemar Stenmark och Pernilla Wiberg slutade tog Anja Pärson över och blev den ikon som den alpina sporten skrek efter och som fjällturismen var i yttersta behov av. Men på måndagsmorgonen, efter 14 år som ledande namn, kom beskedet - Anja Pärsson slutar. Cirka 100 miljoner rikare.

Bedömare kommer till beräkningar om cirka 100 mijoner kronor i intjänade pengar på de cirka 14 år där hon har varit ett toppnamn inom den alpina cirkusen. Sponsorersättningar, segerbonusar och PR-uppdrag har gett henne en förmögenhet.

Rik också på upplevelser

Men framför allt är hon rik på upplevelser. Allt från sanslösa glädjeögon till besvikelser som också har utvecklat henne till den karismatiska person hon är i dag. Dock, nu med den insikten att nu räcker inte motivationen längre.

Vid världscupfinalen i Schladming kör Tärnaby-tjejen sin sista världscuptävling.

- Min karriär har varit fantastisk och jag har uppnått mer än jag någonsin kunnat drömma om, säger Anja Pärson.

"Jag är en fighter"

Anja Pärson har åkt skidor på absolut toppnivå i 14 år. 1998 debuterade hon i världscupen i samband med finalen i Crans Montana i Schweiz och i Schladming, Österrike, 2012 kör hon alltså sin sista tävling.

- De senaste åren med alla spektakulära krascher och långdragna skadeproblem har minskat mina möjligheter att prestera på toppnivå. Framför allt är det broskskador i vänster knä som ställer till det och jag har kommit till en punkt i mitt liv där både kroppen och huvudet säger ifrån.

- Jag har alltid varit en fighter och det här är ett tufft beslut men efter en tids funderingar och många diskussioner med mig själv känner jag att jag är redo för nya utmaningar i mitt liv.

42 Världscupsegrar

Med bland annat 19 mästerskapsmedaljer, 42 världscupsegrar, 95 pallplatser och två totalsegrar i världscupen, 2004 och 2006, är Anja Pärson en av världens mest framgångsrika alpina skidåkare.

- Så här långt är det här det svåraste beslut jag behövt ta i livet. Samtidigt känner jag mig nyfiken och förväntansfull inför de utmaningar som väntar nu och jag har massor med fina minnen att ta med mig från min karriär. VM på hemmaplan i Åre 2007 är ett av dem.

- Bronsmedaljen i Whistler vid OS 2010 är ett annat mer på ett personligt plan där jag övervann min egen mentala kapacitet. Backen i Whistler fick bara inte vinna över mig! Dessutom kommer jag alltid att minnas alla härliga dueller mellan mig och Janica Kostelic och andra fantastiska åkare.

Vill ta adjö av alla kollegor, fans, tränare

Anjas beslut att avsluta sin tävlingskarriär har vuxit fram under året.

- Jag väljer att gå ut med mitt beslut nu innan säsongen är över för att kunna träffa alla kollegor, tränare, fans och media på plats och tacka för alla stunder som vi fått uppleva tillsammans. Just nu vill jag också passa på att tacka min familj, mina vänner, Tärnaby, Svenska Skidförbundet, sponsorer, SOK och alla fans som trott på mig och stöttat mig genom åren.

Vad som händer i framtiden för Anja Pärson är än så länge öppet. Nu närmast, efter världscupfinalen, väntar först och främst semester.

Åker på semester

- Jag kommer åka iväg på en välbehövlig semester för att landa i mitt beslut och sedan ta mig tid för familj och vänner. Efter det har jag än så länge inget planerat. Det jag vet är att jag kommer fortsätta min politiska karriär inom FIS och sitta med i Athletes Commission ytterligare ett år.

- Jag vill fortsätta jobba för att alla aktiva ska få bästa möjliga förutsättningar att utöva sin sport och få göra sin röst hörd. Jag hoppas också i framtiden kunna dela med mig av allt jag lärt mig i min karriär. Mitt hjärta kommer alltid att finnas inom idrotten.

- Anja Pärson har betytt oerhört mycket för alpin skidåkning och hennes prestationer kommer alltid att finnas i svenska folkets hjärtan. Å Svenska Skidförbundets vägnar vill vi passa på att rikta ett stort tack till Anja för allt hon gjort genom åren och önska henne lycka till i framtiden, säger förbundsdirektör Niklas Carlsson.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Årets Scandinavian Mixed arrangeras på Vasatorps Golfklubb utanför Helsingborg i början på  juni. 2021 var det premiär för den tävling som ersatte Scandinavian Masters. Då på Vallda, och med Annicka Sörenstam och Henrik Stenson som värdar för tävlingen. Men sedan lockades Henrik till LIV-touren och Annicka blev ensam som ett frontnamn, men nu utgår även hon.
Och, oavsett, drömmar om att få se Ludvig Åberg medverkan  stannar det vid förhoppningar

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.