Nu vill Annika betala tillbaka

Alltid lika målmedveten, alltid i jakt på det perfekta, alltid med sikte på seger i varje tävling. Hon har tjänat mer än en halv miljard kronor. Nu vill hon betala tillbaka lite. Och tvåbarnsmamman Annika Sörenstam gör det rejält.
Annika Sörenstam befinner sig i Landskrona och är som en mentor för åtskilliga unga golftjejer. Foto Johannes Cleris, Scanpix

 

Då, ett liv i golfens makt. Från bana till bana och var det inte tävling så ville hon träna.

Nu, en tvåbarnsmamma och i Landskrona är Ava Madelyn, 3 år, och William Nicholas, 2 år, med, men samtidigt är hon en affärskvinna som inte vill lämna något åt slumpen.

Som en mentor för allihopa

Annika Invitational Europe på Landskrona Golfklubb är ett sätt för henne att ge något tillbaka till golfen.

Den andra europeiska upplagan av Annika Invitational, en internationell flicktävling för spelare till och med 18 år, spelas där.

72 tjejer deltar. Dessutom har 47 flickjuniorer från Skåne bjudits in. Alla tar del av vad Annika Sörenstam vill förmedla. Hon är som en mentor för allihopa.

Krävs uthållighet

Hon berättar om den gången hon noterade 59 slag, om extrema slag och händelser, och en massa annat, men hela tiden återkommer hon till kravet på träning och uthållighet.

- Var beredda på hårt arbete, säger hon skarpt.

Efter 72 LPGA-segrar och tio majortitlar var tävlingskarriären slut 2008.

Nu berättar Annika om hur hon förberedde sig inför tävling.

- En timme och en kvart. Alltid.

Träffar makens handske

Hon visar också upp några slag. Hon är imponerande i sin perfektionism och kan säkert gå in i vilken tourtävling som helst i dag och göra sig gällande.

Uppvisningen där hon träffar maken Mikes basebollhandske ute på träningsfältet får alla åskådare att sucka av beundran.

Tonårstjejerna får se vad massor av träning kan innebära. Men hon varnar också:

- Många tröttnar eftersom de har satsat på en idrott sedan de var bara 7 år och därför slutar de tio år senare. 

Själv är hon på gränsen till för extrem tävlingsmänniska, erkänner hon, men hon blev också Sveriges solklart mest framgångsrika golfspelare. 

Vill missionera

Nu vill hon missionera och inspirera andra. Just den rollen och att ägna sig åt välgörenhet var något som hon tidigt bestämde sig för.

Och hon påpekar:

- Jag vill inte vara någon liten spelare i välgörenhet. Antingen ställer du upp till hundra procent eller också behöver du inte visa dig.

Det är hennes måtto.

Det här är andra gången som Annika Invitational genomförs i Sverige, men projektet pågår också i USA och Kina.

- Nu vill jag lyckas med det här, jag jobbar hårt med mitt varumärke. 

Som alltid. Egentligen kunde hon luta sig tillbaka med en dryg halv miljard i behållning.

Många affärsintressen

Annika Sörenstam har flera projekt i gång. Som Annika Invitational, som TV-kommentator och lite golfdesign.

Annika Sörenstam har alltid haft ett stort intresse för sin aktieportfölj och velat ha koll på alla placeringar. 

Hon har också investerat i en egen smyckeskollektion, egen parfym och egen klädkollektion. Har har stått bakom banprojekt i Kina, USA, Sydafrika, Kanada, Malaysia och Korea.

Däremot blev det ingen fortsättning av hennes egen tävling, "Scandinavian TPC by Annika”.

Pratar svenska med barnen

Men det mest väsentliga i dag är rollen – som mamma. Ava Madelyn, 3 år, och William Nicholas, 2 år, kallar på uppmärksamhet ständigt.

- Barnen ska få känna mammas kultur och se hur jag växte upp. Vi är måna om en svensk tradition hemma i USA. Jag pratar svenska med barnen och vi försöker få det till att bli en svensk/amerikansk familj, säger Annika som tycker att en svensk sommar är det bästa som finns.

1992 gjorde hon debut som golfproffs. Det tog fart direkt. 250 000 kr var målet, då skulle pengarna räcka. Hon överträffade det fyra gånger om.

Företaget Annika framgångsrikt

IMG uppvaktade henne, de enades om ett kontrakt och antal kontrakt och storleken på ersättningen bara ökade. De gjorde också segrarna.

Det ekonomiska hjulet snurrade allt fortare. Än i dag gäller flera kontrakt och miljonerna fortsätter att strömma in.

Företaget Annika är lönsamt.

Bengt S (inte verifierad)

fre, 2013-08-09 11:02

1. Hur man ger tillbaka

Ingen ska tro att Annika agerar mentor gratis. Hon tar bra betalat bara för att synas.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.