Ska spara miljoner åt Stena

Med hjälp av fotboll ska organisationen Futebol dá forca och Fisksätra IF spara miljonbelopp åt fastighetsförvaltaren Stena Fastigheter i Stockholms-förorten Fisksätra. Pengar som ska satsas på ökad trivsel för de boende.
Cecilia Safaee, Futebol da forca (längst fram), samt Sarah Pettersson och Elin Ingemarsson, Stena Fastigheter Stockholm, driver projektet Fisksätra Games – reppa din gata & keep it clean för att minska kostnaderna för sophantering i Stockholms-förorten Fisksätra och istället kunna satsa på trygghetsåtgärder såsom bättre belysning och aktiviteter för de boende. — Foto: Thomas Björn

Kostnaderna för “onödig sophantering” i den mångkulturella förorten Fisksätra, i Nacka i västra delarna av Stockholm, beräknas av fastighetsförvaltaren Stena Fastigheter till cirka tre miljoner kronor per år.

Det kan handla om att slänga saker som inte bör slängas i soputrymmen och grovsoprum, felsortering, att ställa skräp i portuppgångar och källarutrymmen – eller helt enkelt bara utanför den egna dörren.

För att ändra på det fick organisationen Futebol da forca, med Cecilia Safaee, före detta Andrén Nyström, i uppdrag att skapa ett projekt som involverar de boende.

Cecilia Safaee, som så sent som i januari fick ta emot utmärkelsen Årets Peppare ur Prins Daniels hand på Idrottsgalan å organisationen GEN-PEP:s vägnar, tog hjälp av den lokala idrottsföreningen Fisksätra IF.

Resultatet blev projektet Fisksätra Games - reppa din gata, som arrangerades första gången sommaren 2016.

Sophantering en utmaning

– Då satsade vi på att lära unga att representera sin gata i fotbollslaget. Klarar de detta, klarar de också att representera sin gata och sin förort i medborgarsamtal och kontakter med politiker, förklarar Cecilia Safaee.

I år är ämnet sophantering och projektnamnet har ändrats till Fisksätra Games – reppa din gata & keep it clean. Att hålla rent är en utmaning i många bostadsområden i Sverige, inte bara Fisksätra.

– Kostnaderna för onödig sophantering på tre miljoner om året tror vi kan minska avsevärt genom att öka medvetenheten bland de boende. Fisksätra Games är ett bra sätt att göra det, genom att vi når unga som kan påverka deras föräldrar. Pengarna vi sparar genom bättre hantering av soporna kan vi använda till att skapa ett tryggare område med bland annat bättre belysning, men också till fler aktiviteter för våra hyresgäster som exempelvis Fisksätra Games, berättar Elin Ingemarsson, förvaltare på Stena Fastigheter Stockholm.

Rent skapar stolthet

Sarah Pettersson är relationsförvaltare och ansvarig för boendesamverkan på Stena Fastigheter Stockholm. Hon ser ett mindre nedskräpat Fisksätra i ett större perspektiv.

– Ett nedskräpat område ger ett intryck av att området är nedgånget, vilket skapar en negativ både bland de som bor här och de som funderar på att flytta hit. Omvänt, ett renare område ger en känsla av stolthet bland de som bor här, vilket smittar av sig på stämningen. Den blir helt enkelt bättre.

Aleksandra Guzik är på väg in i tonåren och har bott i Fisksätra i hela sitt liv. Hon är positiv till projektet och att det görs något för att öka trivseln i området.

– Många tycker det är coolt att skräpa ned, men det är det inte. Ta tuggummiaskar till exempel. Jag har en hund som gillar att tugga på saker, bland annat tuggummiaskar, och det är inte bra för honom. Så tänker inte den som inte har hund och kastar asken på marken. Efter det här projektet tror jag att de tänker de sig för, säger hon och får nickande medhåll av kompisen Nina Sheaia.

Vuxna problemet

Cigarettfimpar är ett annat stort problem. Futebol da forcas projektledare, Ugbaad Harbi, också hon född och uppvuxen i Fisksätra, organiserar bland annat insamling av fimpar i större glasburkar under veckan. Avslutningsdagen lördag, kommer alla fimpar att hällas ut vid fotbollsplanen, som ligger vackert belägen nere vid Lännerstasundet. Hur stor högen blir återstår att se.

– Det är inte barn och ungdomar som är problemet när det gäller sophantering. Det är de vuxna. Vi hoppas nå fram till föräldrarna genom barnen. Det är många nya som flyttar in i Fisksätra och de behöver också lära sig att hjälpa till att hålla rent och snyggt, så att alla trivs bättre i området, förklarar Ugbaad Harbi.

Behålla och rekrytera

Fisksätra IF engagerar sig i projektet, tillsammans med Fisksätra Folkets Hus och många andra lokala föreningar, för att det har många positiva effekter, enligt styrelseledamoten Jonny Holmberg.

– Projektet och turneringen ger unga, speciellt tjejer som ibland kan vara lite blyga, möjlighet att vara med och spela i en accepterande miljö. Det är också ett bra sätt att behålla spelare i föreningen, det finns flera större föreningar i närheten som konkurrerar, så att vi kan växa med fler lag. Slutligen är Fisksätra Games ett bra tillfälle att rekrytera nya spelare. Fotbollen är stor i Fisksätra och vi har till och med fått ett speciellt namn för vårt snabba sätt att spela – Fiskis Style – vilket lag från andra förorter kommer hit för att se och lära av.

Fair Play överallt

Att det är en fotbollsturnering som är navet i Fisksätra Games – reppa din gata & keep it clean är ingen slump. Cecilia Safaee har byggt en organisation med rötterna i Mocambiques huvudstad Maputo, sedan fem år tillbaka, Futebol da forca, som använder fotboll för att nå unga och stärka deras självkänsla.

– Projektet med sophantering är också kopplat till Fair Play. Det ska vara rent, snyggt och just, både på och utanför planen, slår Cecilia Safaee fast.

För att läsa hela storyn bakom Futebol da forca, klicka här.

 

Thomas Björn

 

Gänget bakom projektet Fisksätra Games – reppa din gata & keep it clean, bakre raden från vänster: Elin Ingemarsson och Sarah Pettersson, Stena Fastigheter Stockholm, Ugbaad Harbi, projektledare Futebol da forca. Främre raden från vänster: Cecilia Safaee, grundare Futebol da forca, samt Aleksandra Guzik och Nina Sheaia, födda och uppvuxna i Fisksätra. — Foto: Thomas Björn

 

Varje gata har sitt eget lag i Fisksätra Games fotbollsturnering. Här pojklaget från Harrgatan. — Foto: Thomas Björn

Natascha Håkansson och hennes kompis Moudan samlar fimpar för att visa hur mycket fimpar skräpar ned. Deltagarna i Fisksätra Games – reppa din gata & keep it clean samlar fimpar under veckan – som ska läggas i en stor hög vid fotbollsplanen avslutningsdagen lördag, för att visa alla boende hur mycket skräp det blir. — Foto: Futebol da forca

 

Och här är flicklaget från Karpgatan. — Foto: Futebol da forca

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.