Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Grattis AIK till det bästa arenaavtalet någonsin"

Det kan inte finnas en svensk fotbollsklubb som haft ett bättre guldläge än det AIK har nu. Vi pratar självfallet inte fotboll utan om ett nytt avtal med en arena.

Igår skickade AIK Fotboll AB ut underlaget för var de skall spela i framtiden till Nationalarenan och Stockholmsarenan.

Ett underbart förhandlingsläge!

Politikernas idioti att bygga två arenor på samma ställe har gett AIK en fantastisk situation.

AIK:s tidigare utredning har pekat ut Stockholmsarenan som den bästa lösningen för AIK och det finns få saker som kan ändra på den slutsatsen. Antagandet att utredningen var fejkad för att förbättra AIK:s förhandlingsläge går inte att bortse från även om utredningen är saklig och jag delar dess slutsatser.

Nationalarenan är i brygga. Mutåtal, namnbyte, fördyringar och en ökande förståelse för att man byggt en för stor arena där bevekelsegrunderna enbart var Lagrells drömmar om fotbolls EM och det ingenstans fanns en behovsanalys över mängden stora event är bara några av problemen.

Nationalarenans dilemma

Nationalarenan måste vinna den här upphandlingen. Nationalarenan har samtidigt inte råd att ta in AIK till en peng som gör att värdet på fastigheten inte kan försvaras.

Fakta är följande. AIK har betalat ca 250 tkr per match i planhyra på Råsunda. AIK Fotboll AB (noterat bolag med den informationsplikt det medför) är tydlig i att oavsett vilken arena de väljer så kommer avtalet att ge AIK bättre förutsättningar att tjäna pengar på sina matcher än vad de haft på obsoleta Råsunda.

AIK kommer med till visshet gränsande sannolikhet att skriva det bästa arenaavtal som en svensk fotbollsklubb någonsin har skrivit. Utan att ha läst upphandlingsunderlaget kan jag anta att AIK har tagit i så mycket det bara går.

Stentuffa krav på arenorna

Det innebär då förmodligen följande:

• AIK behåller +80 procent av biljettintäkter efter moms och Ticnetavgifter.

• AIK har för sina matcher möjlighet att själv sälja reklamytor

• AIK har en ordentlig provision på försäljning på arenan under matcherna.

• AIK får sälja loger och fasta stolar för sina event och arenans logekunder får ej tillgång till sina loger för AIK:s matcher.

Arenaägaren tvingas ta förlustaffär

Sannolikheten att arenaägaren kommer att ta en förlustaffär bedöms till ca 125 procent oavsett vem det blir.

Den stora frågan är då vem som får skriva avtal med AIK. Jag kan inte ens gissa utfallet. Stockholmsarenan har rent teoretiskt enklare att lämna det bästa budet men Nationalarenan är hyfsat desperata så det torde sakna betydelse.

Det enda vi vet med säkerhet är att AIK:s indirekta bidrag från antingen Stockholms eller Solnas skattebetalare som bär förlusterna kommer att vara högre än vad någon annan fotbollsklubb får.

Det är bara säga, Grattis AIK!

Dan Persson

Dan Persson

tis, 2011-06-21 11:36

1. Tillkommande är att om nu

Tillkommande är att om nu AIKs alla medlemmar och fans verkligen vill stötta Svenska Fotbollsförbundet och Lagrell i en svår tid så skall ni självfallet förorda Nationalarenan.

Boose (inte verifierad)

tis, 2011-06-21 16:22

2. Med tanke på vilka

Med tanke på vilka skattebidrag som ges i de små kommunerna i Sverige så kan jag inte tänka mig att det AIK eventuellt får ens kommer i närheten.

Dan Persson

tis, 2011-06-21 18:29

3. Boose, Skillnaden mellan vad

Boose, Skillnaden mellan vad AIK borde betala om Arenan skall få täckning för sina kostnader och vad de kommer att få betala rör sig om ca tio millar per år. Det är pengar som skattebetarna får stå för. Solna är en liten kommun.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.