Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Sveriges dummaste kommun i idrottsfrågor"

Det har varit en flerårig uttagning där många kommuner gett järnet för att ligga i topp på många olika sätt. Allt från Stockholms neddragning av stöd till ungdomsidrotten, Göteborgs arenaavtal med fotbollslagen till Vänersborgs Arena med flera. Men nu är det dags att kora finalisterna. Vinnaren koras om lite mer än ett år när vi fått mer fakta.

Finalisterna är hur osannolikt det än kan låta i ett land som är 250 mil långt och 50 mil brett två kommuner som ligger någon mil ifrån varandra. De kännetecknas båda av rättsprocesser av olika karaktär, i båda fallen lika absurda.

Tjänstemän med makt...

Finalisterna agerar dessutom totalt annorlunda. Den ena har fått en anläggning i världsklass som alla älskar och försöker förstöra den. Den andra investerar i en anläggning i världsklass som inte kan gå runt.

I båda fallen handlar det om tjänstemän med makt, i det ena fallet med majoritetens förtroende och i det andra tvärt emot vad de valda företrädarna tror är bäst för kommunen.

Det bör påpekas att de styrs av en politisk majoritet som står mig ideologiskt nära. Det är osannolikt att jag här agerar av politiska skäl, då hade jag försökt skydda de politiker det här handlar om. Det tillhör ett parti jag röstar på.

Finalisterna är:

Solna stad                                                      Upplands Bro kommun

Motiveringarna är:

= Solna stads företrädare har blivit så uppfintade på läktaren av Peab att inte ens den högsta raden i nya Nationalarenan räcker som beskrivning med konsekvensen att Solnas borgensåtaganden kommer att krävas in inom tre år.

= Upplands Bro kommun har först lyckats med att få entreprenören Björn Örås att investera 400 MSEK i en av världens bästa golfanläggningar och sedan stämt skiten ur honom för att förstöra hela investeringen på mycket oklara grunder och dessutom på ett sätt som skadar kommunen lika mycket.

 

AIK kan aldrig ha intresse

Det var motiveringarna. Idoga läsare av IA skall självfallet få mer kött på benen än så över tid för här pratar vi följetonger.

I Solna säger nya ansvariga folkpartisten Anders Ekegren konstiga saker som att han vill att AIK skall bli delägare. Då har han inte läst AIK:s balansräkning och i det här fallet är jag övertygad om att AIK inte ens om man fick aktierna skulle ta emot dem innan värdet är nedskrivet med två tredjedelar.

I Upplands Bro är det än värre. Där har politikerna ingen möjlighet att påverka eftersom tjänstemän med egen agenda genom egna tolkningar av lag agerar i en annan riktning. Här är hela idén med kommunal demokrati satt ur spel och ingen har kommit på idén att sparka alla tjänstemän som agerat med egen agenda på temat trolöshet mot huvudman.

Att politikerna förstått att Bro Hof är det viktigaste varumärket i kommunen och deras viktigaste tillgång är totalt ointressant för tjänstemännen styr, inte politikerna. Påminner allt för mycket om Skandia åren innan skandalen briserade.

Ville lägga ned striden, men...

Irene Seth har med sina allianskamrater besökt Bro Hof, träffat ledning och ägare där och på alla sätt agerat i syfte att försöka lägga ner alla stridigheter eftersom de förstår värdet för kommunen som Bro Hof utgör. Samtidigt har kommunens tjänstemän agerat tvärtom med enda syfte att förstöra alla värden som skapats i Bro Hof. Nu ser tjänstemännen ut att vinna över de folkvalda.

Utöver att jag som demokrat blir upprörd över att tjänstemännen anser att valresultat inte skall respekteras så blir jag än mer upprörd över att jantelagen fortfarande är så stark att man hellre skadar massor av andra näringsidkare och den egna arbetsgivaren av ideologiska skäl.

Vi som är för gamla för att förstå det rationella med Attacs gatstenar som opinionsbildning kan heller inte förstå tjänstemännen i Upplands Bro.

De förstår inte vad de gör för fel

I det ena fallet förstör de förtroendevalda på oklara grunder och utan vilja eller syfte att göra fel invånarnas pengar genom konstiga investeringar med enda konsekvens att ett privat bolag berikas. I det andra fallet förstör tjänstemännen det som de förtroendevalda vill och en entreprenörs investering utan att det gynnar någon.

Jag har en bakgrund som kommunal politiker. Jag förstår politik och kommunallag. Jag har samma partitillhörighet som Salminen i Solna och Seth i Upplands Bro.

Det jag inte förstår är hur rättsövergreppen kunnat ske, vare sig gentemot Björn Örås som entreprenör eller gentemot skattebetalarna i Solna. Vad värre är, skälet till att Solna och Upplands Bro går till final är att de inte heller förstått vad de gjort.

Dan Persson

Mathias (inte verifierad)

tors, 2011-07-07 11:00

1. Tack, du sätter ord på mina

Tack, du sätter ord på mina tankar. Läskigt när poliker och tjänstemän inte förstått i vems tjänst de skall agera. Folkets!

Jan (inte verifierad)

tis, 2011-08-09 23:07

2. Folkets vete fan? Det får väl

Folkets vete fan? Det får väl bli golfspelarnas i så fall

ulf r (inte verifierad)

tis, 2011-08-09 09:28

3. Bra o mycket läsvärt, tycker

Bra o mycket läsvärt, tycker jag. Är däremot av åsikten att en politiker inte kan svära sig fri från tjänstemännens agerande. Politikerna är till syvende o sist arbetsgivare, och även om särskilt bygg o miljötjänstemän kan förstöra mycket på egen hand, så har alltid arbetsgivarna sista ordet (= åtgärder att vidta).
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.