Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Bra jobbat av AIK-arna"

Idag kom det sedan länge väntade beslutet. AIK:s arenagrupp rekommenderar AIK Fotboll AB att teckna avtal med Nationalarenan för spel i Allsvenskan från 2013. Det finns i nuläget inte en stavelse i texten som motsäger att AIK fortfarande vill bygga en egen arena i Sundbyberg för spel från ca 2017-2018 vilket intresseklubben antecknar.

Slutsatserna är nu som följer:

• AIK är att gratulera. Man har skickligt spelat ut aktörerna och det avtal som nu skall tecknas kommer att ge AIK ett bättre matchnetto än vad Råsunda har genererat. AIK kommer att få en starkare ekonomi (om man behåller publiksnittet).

• AIK har också med stor sannolikhet säkerställt ett ökat stöd från Solna stad till föreningens verksamhet. Det är troligt men förmodligen inte påvisbart (så klantiga får de inte vara) att Solna här har brutit mot kommunallagen genom särbehandling.

• AIK:s 20-25 matcher ger inte Arenabolaget mer än 10 miljoner kronor i intäkter, dvs en tredjedel av det planerade antalet event som redan från början är optimistiskt och inte ger mer än 3 procent av den nödvändiga intäkten.

• Om Solna stads revisorer får granska avtalet kommer deras slutsats att vara att intäkten för arenan skapar risk för att banken kräver in stadens borgensåtaganden. Nu lär de inte få granska avtalet så frågan faller. Solnas invånare lär även fortsättningsvis sväva i okunskap om riskerna. Nu har Solna råd att ta hela smällen och frågan är om man inte borde göra det nu, innan driftsförlusterna tillkommer.

AIK har allt att vinna

Initialt kommer AIK att kunna höja publiksnittet ordentligt då arenan är fantastisk och värt ett besök i sig. Även över tid bör arenan genom ökad bekvämlighet och service kunna ge ett högre publiksnitt. Regn och kyla försvinner som problem.

Det är vidare troligt att AIK kan höja snittpriset på biljetter med undantag av ståplatspubliken där klacken fungerar som en militant fackförening av Arthur Scargill modell. Hade de älskat AIK hade klacken accepterat en ordentlig höjning.

Det mest spännande våren 2013 bli att se hur snabbt de stora fläktarna kan suga bort röken från 100 bengaler. Jag tror de klarar tio minuter om de går upp på fullt. Då blir det till att hålla i hatten.

En första redovisning...

Sammanfattningsvis så är AIK att gratulera. Skickligt jobbat av alla inblandade.

I juni 2014 blir sedan arenaägaren och arenaoperatörens första hela årsredovisning med drift under hela perioden publika, d.v.s. precis lagom till valrörelsen med andra ord.

Undrar hur många dagisfröknar, lärare och äldrevårdare som Johanna Graf och övriga i opposition i Solna kan räkna om de siffrorna till?

Dan Persson

Jörgen Åker (inte verifierad)

tors, 2011-09-29 08:32

1. Bra skrivet Dan! Hoppas

Bra skrivet Dan! Hoppas verkligen att hela projektet flyger.. AIK är dock vinnaren oavsett! Tack Ninna på Globen för ett attraktivt erbjudande som gjorde att vi kunde sätta press på arenabolaget! Framtiden får utvisa om Swedbank Arena kan få ekonomin att gå ihop men nu finns i alla fall en strimma hopp!

Victor Capel (inte verifierad)

fre, 2011-09-30 15:10

2. Fläktar för att blåsa bort

Fläktar för att blåsa bort bengalröken? Jag önskar att folk som styr Svensk Fotboll var lika smarta som du, Dan. Fast deras grej, att blunda och hoppas på att när dom öppnar ögonen igen så kommer inten längre att bränna bengalar, är ju rätt kul det med. Själv tror jag att det kommer gå snabbare än 10 minuter dock, skulle tippa på 3.

Dan Persson

fre, 2011-09-30 15:18

3. Victor, när vi var på visning

Victor, när vi var på visning av arenan visade de på de stora fläktarna som finns runt om ca 100 stycken som skulle klara det mesta, de såg ut som jetmotorer. Men AIK är som sagt var att gratulera.

Pan Dersson (inte verifierad)

fre, 2011-09-30 15:56

4. "Det är vidare troligt att

"Det är vidare troligt att AIK kan höja snittpriset på biljetter med undantag av ståplatspubliken där klacken fungerar som en militant fackförening av Arthur Scargill modell. Hade de älskat AIK hade klacken accepterat en ordentlig höjning." Älskar jag inte AIK för att jag möjligtvis inte skulle ha råd med en prishöjning? Att stå upp på en kortsida, och skåda fotboll från Europas 28e bästa liga ska dessutom knappast kosta mer än 100kr. Man vill trots allt ha valuta för pengarna. ---- Det finns ett helt våningsplan endast vigt för dessa fläktar ni pratar om. Så att blåsa ut bengalrök lär nog inte bli något problem.

Matte (inte verifierad)

fre, 2011-09-30 16:17

5. Att höja snittpriserna på

Att höja snittpriserna på biljetter är inte det smartaste sättet att locka ny större publik till arenan, vad är det som säger att nuvarande publik med årskortsinnehavare i spetsen kommer acceptera höjda biljettpriser. Det som styr är hur det går för AIK i serispelet, går det bra kommer publiken går det dåligt stannar dom hemma och då spelar ingen roll i vilken arena vi spelat på.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.