Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Ny bandyhall i Stockholm - under vilka villkor?"

Nu vill stockholmsdistriktet i Bandyförbundet bygga en ny bandyhall söder om stan, några km söder om globen (Tallkrogen för den som vet var det ligger, för övriga bör nämnas att krogen lyser med sin frånvaro). Ja, ni gissar rätt, det är någon annan som skall betala.

12-16 meter i takhöjd och 3 000-4 000 åskådare är modesta siffror. De 100 miljoner kronor som den påstås kosta är teoretiskt möjliga att nå men 30-70 millar till skulle ha känts mera sunt. Det är skattebetalarna som skall betala.

100 millar är kaffepengar i Stockholm

Men ok om vi räknar med 100 millar i byggkostnad så har vi deras uppgifter att gå på.

100 millar är i och förty kaffepengar för Stockholms stad, men det är samma fritidsförvaltning som för exakt ett år sedan ville spara 25 millar på ungdomsidrotten på grund av brist på pengar.

I bandymetropolen Sandviken där man fått hallen (av grundarna till järnverket) går man back tio millar per år utan att ha en spänn i räntekostnad. Vänersborg skall vi inte ens diskutera.

Och sen också en elräkning...

Bandyns elitserielag har 13 hemmamatcher per år plus slutspel.  Investeringen indikerar att ingen ens tänkt tanken att hallen skall användas till något annat än bandy, klokt med tanke på arenaläget i Stockholm. Det finns då ca 20 intäktstillfällen per år som skall bekosta energi till isen, underhåll, drift och självfallet alla kostnader för varje match.

Bruttointäkten ligger på 7-9 miljoner per år från publik, 3-4 från reklam, dvs totalt 10-13 miljoner i bruttointäkt.

Använder vi de intäkter staden får från AEG eller fritidsförvaltningen vid matcher på Stadion så får staden en intäkt på 800 000 kronor. Avskrivning på 2,5 procent (teoretiskt, fritidsförvaltning skriver inte av de cashar och tar hela kostnaden direkt), utebliven ränta 3 procent, underhåll (måste även staden pynta) 2 procent är 2 millar och sedan kommer en elräkning som heter duga.

Ett hockeylag omsätter mera

Slutsats är att staden måste stoppa in årliga pengar till driften på sjusiffriga belopp.

Vi är idag fler som skulle köpa aktier i Spotify än i en CD-fabrik. Översatt till idrott så ligger bandyn närmare CD-fabriken än Spotify. Problemet är att bandypubliken ställer samma krav på bekvämlighet som hockeysupporten trots att enskilda hockeylag omsätter mer än hela bandyn. Lika stort problem är att bandyspelarna vill spela inne för att slippa frysa.

Argumentet från bandyfolket (jag tycker bandy är kul nu när jag fått nya glasögon, men jag föredrar ordentligt med kläder och en brun portfölj med lämplig dryck för denna kulturaktivitet) är att om vi inte får en bandyhall i Stockholm så dör bandyn. De har i sak fel. Om inte bandyn får en hall i Stockholm så dör bandyn fortare är en mer korrekt beskrivning av läget.

Behovet skriande hos fotbollen

Vill kommunen få fler ungdomar att idrotta så är behovet av träningsanläggningar för fotboll skriande. Kommunens behov av fler arenor för elitidrott i området får anses som tillräckligt.

Jag tycker om att kommuner använder våra skattepengar till fritidsverksamhet. En stor grupp ungdomar på en fotbollsplan med ledare gör mig varm i själen och den verksamheten förutsätter kommunalt stöd om inte vi skall begränsa idrotten till barn till välbeställd medelklass.

När vi når kommersiell elitidrott/upplevelseindustri tycker jag stadens insatser skall vara transparanta och relevanta.

Det gäller inte byggandet av en bandyhall i Tallkrogen om staden skall betala och ta löpande driftunderskott. De pengarna går att använda effektivare. Om nu bandyförbundet tog fram en trovärdig plan där de kan betala 12-15 millar om året så skulle kommunen kunna gå i borgen för ett lån på 75 millar (25 i egen insats från bandyn).  

Nu skall jag beställa handlingarna från fritidsförvaltningen för att kunna återkomma i ärendet.

Dan Persson

gp (inte verifierad)

tors, 2012-01-26 10:25

1. Zlatan är fotbollslandslagets

Zlatan är fotbollslandslagets största namn. Zibanejad avgjorde ishockeyns JVM-final för Sverige. Bandyn hoppas på överåriga gubbar som heter riksson, Nilsson eller Bergwall. Klart bandyn är på väg att dö!

Johan (inte verifierad)

tors, 2012-01-26 17:10

2. gp: Okej, men nu jämför du

gp: Okej, men nu jämför du med Sveriges två största sporter vilket är helt orimligt. Patrik Nilsson är f.ö. ingen gubbe, han är yngre än Zlatan. Personligen gillar jag inte den här hall-hetsen. Det finns nämligen bara två länder med möjligheten att hålla på att bygga bandyhallar, Ryssland och Sverige. Menar ni att vi ska hålla på att öka de redan stora klyftorna i sporten ÄNNU mer genom att bygga luftslott till arenor? Om bandyn hade ett publikunderlag ens i närheten av hockeyns, då kanske vi hade kunnat prata. Jag bor i Uppsala och jag trivs med att kolla på min bandy utomhus precis som jag gjort sedan jag var en liten grabb. Här har dom byggt en träningshall som även har allmänhetens åkning, och det tycker jag känns rimligt. Matcherna kan gott spelas utomhus, det tillåter vårat klimat och det är en del av sportens känsla. Bandy-finalen styrker detta om inte annat. Det är just den sittande publiken som bandyn inte behöver, tv-matcher som går inne i ladorna är som att bevittna en begravning. Vissa arenor förbjuder dessutom bandyportföljen vilket är förkastligt. Kan vissa lag få en hall att gå runt, visst, bygg då. Men jag tycker inte att det ska hetsas till att göra bandyn till en inomhussport så länge det bara är en sport på nationell nivå.

gp (inte verifierad)

tors, 2012-01-26 17:50

3. Bandyn är precis så insnöad

Bandyn är precis så insnöad som du säger. Jag ville understryka detta genom att peka på att det knappast är de breda lagrens sport. Att vi inte ser några invandrarbarn där beror inte enbart på att bandyn är en mycket liten sport i Kurdistan, Turkiet och Somalia.

Pär Owen (inte verifierad)

tors, 2012-01-26 17:18

4. Stimulerande resonemang som

Stimulerande resonemang som vanligt på denna blogg! I just den här debatten måste ett argument in som saknats hittills: De orter som inte erbjuder träning i hall har visat sig halka efter prestationsmässigt. M.a.o. orter utan hall kommer inte heller att ha ett elitlag om några år. Bara ni väger in även detta när ni romantiserar om bandyportföljer så... Blir det lika mysigt att gå och titta på ett division 3-lag, portfölj eller inte? (Ska sägas: Har ingen annan åsikt i frågan och skulle aldrig falla mig in att gå och se en bandymatch live. Men åker det enda Stockholmslaget ut för att de inte kan träna som Edsbyn och Sandviken m.fl. kommer jag inte att se på TV heller.)

Lennart Orlander (inte verifierad)

mån, 2012-01-30 16:07

5. Det vore en intressant

Det vore en intressant jämförelse att veta hur Edsbyn lyckas få ekonomi med sin arena.

Karin (inte verifierad)

tors, 2012-02-09 21:02

6. Det är tråkigt att du far med

Det är tråkigt att du far med osanning. Att skaffa en hall i Stockholm handlar inte om att spelarna ska slippa frysa! Rådande väderlek gör att isen inte alltid håller för träning eller matchspel.

Ragnar Dahl (inte verifierad)

tors, 2012-02-16 12:31

7. Bandy är en vinteridrott som

Bandy är en vinteridrott som ska utövas utomhus. Bandykultur är att inte stänga in sig i tråkiga och vansinnigt dyra lador.

Per D (inte verifierad)

lör, 2012-02-18 22:33

8. Om vi nu utgår från att all

Om vi nu utgår från att all idrott ska kommersialiseras vill jag inte se några mer inlägg om att det är synd om klubbar som ska betala för att hålla ordning på arenor. Jag inser också att bandy är en liten sport internationellt men fortfarande näst största vintersport i Sverige publikmässigt. Anser du att sporten är för dyr eller onödig? vi kan konstatera att bristen på träningstider på Zinken är ett problem för ungdomsbandyn. När du räknar med nyttjandegraden utgår du enbart från en klubbs A-lagsmatcher på herrsidan. Att ishockeyn omsätter mer innebär väl inte med automatik att mer skattepengar ska finansiera den verksamheten.Jag tycker att inlägget är otroligt populistiskt och raljant.

PS (inte verifierad)

tors, 2012-11-15 15:13

9. Vad jag förstått så är det en

Vad jag förstått så är det en träningshall med plats för maximalt ett par hundra åskådare som planeras. Inte en jättearena med diverse publikfaciliteter. Problemet bandyn i Stockholm har är att det finns alldeles för få platser att spela på och att isen inte håller för allt spelande eftersom det är för varmt, även i november och december.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.