Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Idrotten gör mer än vad skola, regering och föräldrar klarar av

Frölundas målvakt Julius Hudacek släpper in 1-0-målet vid onsdagens match mellan Rögle BK - Frölunda HC i Lindab arena, ytterligare en arena ägd av kommunen, ett system som kritiseras. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix

 

Martin Borg, driver siten ”slöseriombudsmannen” som visar på slöseri med skattemedel. Det gör han bra och skall ha mycket respekt för. Nu skriver han på Expressen.se om kommunalt slöseri med bidrag till idrotten och då har han inte riktigt bilden klart för sig.

Arenor är traditionella kommunala investeringar. Colosseum byggdes inte av entreprenörer. En arena är nämligen en del av den kommunala infrastrukturen på samma sätt som avloppssystem, skolor, vägar, bibliotek, teatrar. Allt enligt tesen ”Bröd och skådespel åt folket”.
De pengar som kommunerna lägger på idrottsarenor är per besökare en bråkdel av vad kommuner lägger på kultur.

En arena både och

Sedan är en arena både en kommersiell fastighet och en icke kommersiell träningsanläggning. En allsvensk fotbollsarena är med lite cupmatcher en kommersiell arena ca 40 timmar per år och en träningsanläggning för ungdomar ca 2500 timmar per år.

För den förstnämnda erhåller fastighetsägaren en kommersiell intäkt som delmängd av biljettintäkter men för den senare betalar kommunen ut bidrag för hyra av anläggningen.

Samhällets satsning på ungdomsidrott är nämligen mycket lönsam. Idrotten gör mer än vad skola, regering och föräldrar klarar av när det gäller att skapa anställningsbara ungdomar.

Hade blivit mycket dyrare

Totalt sett genererar idrotten ofantligt mycket mer i skatteintäkter för samhället än vad samhällsstödet kostar.

Skälet till att så många arenor drivs av klubbarna är att det sparar pengar åt kommunen. Det har visat sig att kommunal drift är väsentligt mycket dyrare. Skälet till konstruktionen i Växjö var att spara pengar för kommunen.

Att bygga i kommunal regi hade blivit +100 millar dyrare på grund av regelverk om offentlig upphandling och kommunala over head kostnader. Här har kommunen valt modeller som är skatteeffektivare.

Får inte bli kommunal doping

Sedan har Martin Borg en poäng i att det kommunala stödet inte får bli ekonomisk doping. Kommunen skall stödja ungdomsverksamhet, den kommersiella elitiddrotten skall kunna bära sina kostnader och idiotier som det Leksand hållit på med är fullt jämförbart med det Lance Armstrong gjorde.

Bandyarenor med 13 hemmamatcher per säsong i serien är utifrån planens storlek och antalet åskådare det mest olönsamma som finns efter Faluns hoppbackar som just nu får ses som det dummaste kommunala projektet där det dessutom förmodligen är lönsamt att spränga backarna efter VM för att slippa framtida driftskostnader.

Kommunens uttalande om att de blir ett av de mest kända monumenten i Europa talar för sig själv.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.