Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Poliskostnader, favorit i repris"

"Vill regeringen ta betalt för polisen på fotbollsmatcher och dressyrtävlingar så måste man ta betalt på alla matcher även där ideella föreningar är arrangör", skriver Dan Persson.

 

AIK anmäler svenska staten till EU kunde vi läsa i förra veckan. Inget som förvånat mig då jag en längre tid mer eller mindre tydligt pekat på den möjligheten utifrån domar i bl.a. Marknadsdomstolen. De direktiv som den nya utredaren fått är såvitt jag kan läsa mig till direkt felaktiga.

Mer om AIK:s anmälan i senare krönikor, jag vill läsa den i detalj först, men för oss nördar på det här området är den läsningen mer njutning än när Björn Borg läste Buster (för yngre så var Buster en serietidning om idrott)

Två helt skilda frågor

Det svåra när man för en diskussion om poliskostnader är sammanblandningen med problem med huliganer. Det är två helt skilda frågor som inte har med varandra att göra egentligen.

Det torde vara naturligt för idrottsklubbarna att göra allt de kan för att lösa problemet med huliganer och det görs massor. Det primära skälet att lösa huliganproblemet är att det är lönsamt för fotbollsklubbarna.

Har vi inga huliganer kan man dels sänka kostnader för säkerhet och dels attrahera de nya köpstarka målgrupper som nya fina arenor skapar förutsättningar för och som är det generella samtalsämnet på alla arenakongresser idag.

Grundläggande principer

Det är självfallet lika viktigt för samhället att konstruktivt medverka på det här området. Fotbollshuliganer är inte bara ett problem matchdagar, det är ett problem med kriminella, drogförsäljning, misshandel med mera 24/7.

Fotbollen har sitt ansvar men att begära att fotbollen skall bära hela ansvaret är lika korkat som att påstå att kvinnor skall lösa problemet med kvinnovåld för att travestera elitfotbollens Mats Enquist. Han har rätt när han ser fotbollen som ett brottsoffer.

För att då bena upp frågan om poliskostnader så börjar den med vissa grundläggande principer för samhället.

  • Vi har gett polisen ett samhällsuppdrag och ett våldsmonopol. Polisen har rätt att frihetsberöva medborgare, vilket försiktigt uttryckt får ses som ett övergrepp om det sedan visar sig att man är oskyldig.
  • Vi har valt att skattefinansiera polisen med s.k. kommersiella event som enda undantag. Detta utifrån någon dåtida tes att event inte var en naturlig del av samhällsutbudet och att sådana polisinsatser därför inte var en naturlig del av polisens uppgifter.
  • Vi har också valt att inte låta militären ta betalt för sina internationella uppdrag, av samma skäl som vi inte har några legosoldater i statlig tjänst borde vi inte ha några legopoliser.

Förvånande bedömning

Eventindustrin genererar sedan i samma utsträckning som annan industri stora skatteintäkter och har den vägen redan betalat sin del av polisen. Hela tanken med att en viss sorts näringsverksamhet skall betala för polisen medan exempelvis stök i Visby under Stockholmsveckan inte skall leda till poliskostnader för krogarna där är i grunden felaktig.

Sedan bygger AIK:s anmälan till EU på det legalt fastslagda att bedömningen skall göras utifrån om eventet är kommersiellt, inte om arrangören är bolag.

Här gör staten veckan innan domen i marknadsdomstolen kom en annan bedömning och det är förvånande. Den journalist som kan få ansvarig jurist på juristdepartementet att förklara hur han tänkte då är en hjälte. Det här måste vara politik för juridiskt stöd saknas.

Antingen ingen eller alla

Vill regeringen ta betalt för polisen på fotbollsmatcher och dressyrtävlingar så måste man ta betalt på alla matcher även där ideella föreningar är arrangör. Det vore politiskt självmord så den risken är försumbar oavsett hur illa Bea Ask tycker om idrott som inte är egna gymbesök.

En tillkommande problematik är att polisen är en dysfunktionell organisation som av rättssäkerhetsskäl inte bör få inneha den dubbla roll som lagen gett dem.

Så, vad bör då alliansregeringen göra? Det logiska naturliga är att föreslå att lagen upphävs och låta utredarna fokusera på hur lagen bör se ut framåt så att samhälle och idrott tillsammans får rätt verktyg för att bli av med huliganproblemet.

Ett enkelt tips är att låta matcherna bli privata event. Då kan fotbollsklubben göra som nobelstiftelsen gör, ge fan i att bjuda in oönskade element med fascistiska tendenser. Kan inte vara en mänsklig rättighet att få gå på fotboll.

Dan Persson

Nils Penton (inte verifierad)

fre, 2013-02-01 20:48

1. Hej! Jag skulle gärna komma

Hej! Jag skulle gärna komma i kontakt med dig. Detta eftersom jag är nyexaminerad jurist och har skrivit en examensuppsats om dessa frågor. Tror du skulle vara intresserad av vad jag har kommit fram till.

Dan Persson

fre, 2013-02-01 20:51

2. Nils, jag har läst din

Nils, jag har läst din avhandling maila på vår info adress så kontaktar jag dig.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

sön, 2013-02-03 17:49

3. Uppmuntran!!?? Jag har aldrig

Uppmuntran!!?? Jag har aldrig hört att kvinnojourer uppmanar till hat. Men nu upplåtes AIK:s supportersidor till hat mot en spelare som valt att spela fotboll för Elfsborg. Under hela mitt liv (och medlemsskap i ett stort antal idrottsföreningar då jag arbetat i stort sett i hela Sverige) har ett av mina grundkrav varit,att om en idrottare vill utvecklas i en annan förening så skall inte vi i föreningen vara ett problem.

Ralf Ahrne (inte verifierad)

mån, 2013-02-04 13:49

4. Jag förstår inte vad det har

Jag förstår inte vad det har med sakfrågan att göra, om det stämmer. Vem har i så fall upplåtit det?

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

mån, 2013-02-04 15:17

5. Om Du inte förstår är det

Om Du inte förstår är det beklagligt. Jag hävdar med bestämdhet att ett antal idrottsklubbar bidrar till att plantera hatet bland sina s.k. supportrar. Detta hat kommer sedan i en eller annan form att lämna sin förpackning och bidra till en ny "högriskmatch". När jag ser att AIK aktivt går ut och säger ifrån om det olämpliga så skall jag tro på deras strävan att sänka våldsnivån på sina matcher.

Ralf Ahrne (inte verifierad)

mån, 2013-02-04 17:19

6. Du svarar inte på frågan. Vem

Du svarar inte på frågan. Vem har upplåtit det?

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2013-02-04 16:22

7. Dan Persson fortsätter envist

Dan Persson fortsätter envist med att räkna upp en massa andra arrangemang som också borde betala för polisbevakning, utifrån om det är kommersiellt eller inte. Men han missar den springande punkten, om det finns ordningsproblem eller inte. Polisen har inte tvingats börja ta betalt för poliskostnader i samband med fotbollsmatcher. De har tvingats ta betalt för extraordinära kostnader, polisinsatser som står utanför allt som är rimligt vid den här typen av arrangemang. Skulle Stockholmsveckan dras med samma ordningsproblem som ett fotbollsderby, skulle den aldrig få arrangeras mer. Skulle dansbandsveckan i Malung dras med samma ordningsproblem, skulle den aldrig på arrangeras mer. Forna tiders midsommarfiranden i Dalarna har upphört pga av ordningsproblem där man istället satsar på program som vänder sig till familjer. Stora arrangemang ska normalt ansökas om tillstånd, vid det som kallas offentliga tillställningar eller tillfälliga arrangemang. Har man vid tidigare arrangemang dragits med stora ordningsproblem är det föga troligt att man får tillstånd igen. Även idrottsevenemang omfattas av såna tillstånd. Men mig veterligt har inte polisen nekat tillstånd vid t ex seriematcher i fotboll. Men det kanske är där vi ska börja, istället för att debitera poliskostnader? Att polisen om inte ordningen upprätthålls heller inte beviljar tillstånd för matcher med publik? Att skjuta över medlet att tvingas spela matcher utan publik från idrottsförbunden till polisen istället? Fö rsom sagt, missköter sig nöjesarrangörer på samma sätt så ryker deras tillstånd direkt. De tillåts inte skylla på samhällsproblem som ligger utanför deras kontroll, har de inte ordning på sitt arrangemang får de inte fortsätta arrangera

Dan Persson

mån, 2013-02-04 19:40

8. Fast Göran, du läser fel. Jag

Fast Göran, du läser fel. Jag har följande enkla åsikter i tre punkter. 1. Eu-lagen gör det omöjligt att ha en svensk lag som väljer om man skall ta betalt för poliskostnader utifrån om det är ideellt eller kommersiellt. Den möjliggör att man får ta betalt av alla som har kommersiella event om man så önskar. 2. Ett demokratiskt samhälle ger polisen våldsmonopol och en särställning. Då går det inte göra polisen till någon form av legopoliser. Det tydliggjorde man i Tyskland där man haft problem med polisens demokratiska sinne senare än vi. 3. Poliskostnader på 64 miljoner kronor för idrottsevent under 2012 ger inte större kostnader relativt intäkterna än vad krogtäta miljöer skapar i kostnader. Dvs fotbollen har redan pyntat. Sen undrar jag fortfarande över poliskostnaderna vid Falsterbo horse Show. Vilka huliganer har dressyren, Kling och Klang hade klarat den bevakningen.

KentW (inte verifierad)

lör, 2013-02-09 08:08

9. Alla event "har redan pyntat"

Alla event "har redan pyntat" i likhet med "idrotten", men fotbollen drar helt andra polisresurser. Den enda vettiga lösningen måste bli att oavsett om det är en förening eller ett kommersiellt bolag som anordnar ett event så måste ett tillstånd sökas och erhållas. Och i detta tillstånd ska det framgå hur mycket det kostar att anordna detta event oavsett vad det är. Jmf. Bikersmeet på High Chapparal som "tvingades" lägga ner och flytta till Danmark efter att Polisen 2005 "krävt" 2.2miljoner för sin övervakning i efterskott! Och som enligt lokalbefolkningen var totalt onödig då det inte funnits några "problem" där varesig tidigare eller detta år. Mer om detta nedan. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5134537

Dan Persson

lör, 2013-02-09 10:14

10. Kent. Att ta bort

Kent. Att ta bort poliskostnader för att det är rättsvidrigt innebär inte att vi låter huliganerna vinna. Det viktiga är att idrotten och samhället fortfarande har samma uppdrag att lösa när det gäller huliganer. Att ta bort poliskostnader ställer krav på ökade insatser för att lösa huliganproblemet. Här krävs nya lagar, ny teknik och föreningar som löpande utesluter våldsverkare, medlemmar i firmor med mera samt föreningar som tar öppet avstånd från firmorna.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.