Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Då struntade regeringen i idrotten...

Polisen går före idrotten - läs Dan Persson teorier över att regeringen struntade både i huligenutredare Björn Eriksson och idrotten. Foto: Scanpix

 

Det har varit omöjligt att förstå regeringens agerande runt deras begravning av Björn Erikssons utredning. Regeringen är inte ond och inte dum. Agerar de på ett sätt som gör att man upplever dem som onda och dumma har de skäl som motiverar detta.

Efter ett antal samtal och möten med insiders har jag samlat ihop mig till en kvalificerad bedömning vad som egentligen är bakgrunden till att regeringen väljer att både köra över idrottsministern och såga av relationen med idrotten.

Går före allt annat

Ett av regeringens stora projekt är förändring av svensk polis med en helt ny organisation som skall implementeras 2015 (en polismyndighet). Det här är en stor och viktig reform inte bara för regeringen utan förhoppningsvis också för svenska folket då idén är att vi skall få en polis som utreder brott och haffar bovar.

Revolutionerande nytänkande helt enkelt.

En del av det gigantiska arbetet runt detta är att rikspolisstyrelsen (RPS) i december skall komma med ett förslag till hur polisarbetet skall struktureras.

Här är det dolda skälet

Det är troligt att RPS inställning till den egna verksamhetens förträfflighet och de förslag de tänker lägga får till följd att de relativt omfattande förslag på förändringar av polisens agerande som Björn Erikssons utredning påvisar blir en nagel i ögat på RPS.

Här vi det dolda skälet till att Erikssons utredning inte remissbehandlats. Polisreformen får inte störas.

Att regeringen prioriterar polisreformen högre än idrottsvåldet är kristallklart. Det för idrotten obegripliga att det inte blev normal remisshantering av Erikssons utredning har alltså troligen det bakomliggande skälet att regeringen inte vill att den skall störa reformeringen av den dysfunktionella poliskåren.

Olika aktörer kan ha olika synpunkter på huruvida polisen är en dysfunktionell men ingen har under de senaste tio åren påstått motsatsen.

619 identifierade

En tillkommande humörhöjare är att RPS under våren har levererat en mycket intressant utredning om riskpersoner, dvs huliganer. De är kartlagda som individer, deras övriga brottslighet och det är uppenbart att polisen känner dem med namn, personnummer, adress.

De är 619 individer.  De är i mycket stor utsträckning multibrottslingar med missbruk av droger, våld, stöld, narkotikabrott på sitt samvete.

Det är då uppenbart att de miljoner som polisen fakturerat idrotten och tvingat idrotten att bära i egna kostnader för säkerhet motsvarar ca 100 000 kr per huligan.

Det är svårt att påstå något annat än att verksamheten är ineffektiv med det beloppet per person.

En lättvunnen match

De här personernas övriga brottslighet är av digniteten att en specialbevakning enligt Al Capone-metoden gör flertalet inlåsta inom några månader. Vi pratar dessutom inte om några kriminalitetens Einsteins så polisens intellektuella kompetens torde räcka väl för att hantera de missbrukande, outbildade korkskallar det handlar om.

Det är dessutom troligt att de enda vi behöver lyfta bort från marknaden är de 50 mest drivande.

Det mest förvånande när man läser utredningen från RPS är varför det inte redan är gjort.

RF börjar vakna

Här har frågan om poliskostnader vid idrottsevent blivit en jättefråga och så handlar problemet om 619 stackare i multiutanförskap, för att använda Fredrik Reinfeldts språkbruk, som behöver inlemmas i någon form av värdegrundsarbete, få en utbildning, lära sig äta med kniv och gaffel och hantera relationen med kvinnor så att de får ligga ibland.

Tills motsatsen bevisats är det troligt att min samlade bedömning av bakgrunden är korrekt.

En annan intressant iakttagelse är att även riksidrottsförbundet börjar inse att regeringen under lång tid gentemot RF kört med en taktik som hämtat ur krigsfilosofernas teorier, ”ge fienden en väg ut”, och förlorat varje strid men kunnat gå hem med lite pengar att fördela. RF börjar inse att man har förlorat varje strid.

Det är ett positivt tecken.

Tre alternativ, men...

Det intressanta är vad som händer nu. Det finns lite olika teorier.

1. Ett idrottsuppror. Det regeringen inte vill ha är banderoller på varje match under 2014 med texten ”Regeringen skadar idrotten”. Om klubbar, elitorganisationer och förbund börjar samla sig mot regeringen med ett avgörande valår framför oss så kommer det att hända grejor.
2. Socialdemokratin vaknar, dvs någon smart person börjar räkna och inser att för några futtiga budgetmiljarder kan man lägga ett idrottspolitiskt modernt program (det de har är lika modernt som en banlonpolo) som attraherar stora grupper väljare. Enda logiska skälet till att det inte sker är striderna mellan vänster och höger i partiet då ett modernt idrottspolitiskt program försiktigt utryckt inte skulle tilltala Håkan Juholt.
3. Det händer ingenting. Det mest troliga. Idrotten får inte ihop en kampanjplan för ett idrottsuppror som är smart nog, sossarna vaknar inte och regeringen som ser idrotten som ett särintresse upptäcker inte frågan.

En manual till uppror kommer

När det gäller det smarta idrottsupproret så tänkte jag återkomma med en manual i ämnet. Fördelen med att inte jobba på PR-byrå är att man producera något som för dem skulle kostat en mille, på samma nivå, på två timmar och enda nödvändiga rekvisita är en flaska bra Amarone.

Tills någon påvisar motsatsen kan svensk idrottsrörelse lugnt hävda att den här regeringen skadar idrotten medvetet. Nu kanske vi som medborgare kan köpa detta om utfallet vore en fungerande polis.

Det trista i sammanhanget är då att motståndet från RPS mot förslagen i Björn Erikssons utredning indikerar att den nya polisorganisationen blir lika ineffektiv som den gamla. Det ännu tristare är att vi under åren fram till den nya organisationen och några år efter det får en polis med sämre effektivitet än vad vi har. Det är alltid den logiska konsekvensen av en stor organisations förändringsprocess.

Regeringens agerande har för mig fram tills nu varit totalt obegripligt. Nu förstår jag hur de tänkt och konsekvenserna de är beredda att ta. Därmed inte sagt att jag tycker det är klokt.

Dan Persson

Jan Wiklund (inte verifierad)

tors, 2013-06-20 07:22

1. Med tanke på det brasilianska

Med tanke på det brasilianska upproret kanske idrottsorganisationerna borde överväga om inte megalomanin på vissa håll borde försvinna. Det tycks som att ju mer pengar som finns i verksamheten desto färre utövar nån sorts idrott. Klyftan mellan ett litet antal proffs och halvproffs och den stora massan bara växer. Vilket i och för sig inte är konstigt - varför ska man anstränga sig gratis för något som en del får miljoner för?

Sten H (inte verifierad)

tors, 2013-06-20 18:46

2. Alliansen fortsätter huka. De

Alliansen fortsätter huka. De tar inte tag i någonting och ser inte till att någonting händer. Jag röstade på dem för att jag trodde de var handlingskraftiga och fulla av idéer för att kunna förändra, förnya och utveckla. Men icke! De verkar helt förlamade. Pinsamt är ordet. Björn Eriksson är en klok, analytisk och handlingskraftig person, som snabbt kommer fram med pragmatiska förslag på lösningar. Lyssna på honom! Skärpning!

Victor Capel (inte verifierad)

sön, 2013-06-30 01:56

3. Tror du verkligen att det är

Tror du verkligen att det är polisreformen som ligger bakom inaktiviteten i den här frågan? Verkar lite långsökt. Själv känner jag att enkla förklaringar ofta är mer rätt. Fru Ask trodde att det här var något man löste i en handvändning (eller, på en mandatperiod iallafall) och fick till en början en utredare som delade den synen. När resultatet sen presenterades såg man att hoppsan, så enkelt var det kanske inte (det kunde jag berättat direkt, f.ö. Skulle det varit enkelt hade man löst frågan under de 40 åren som modernt läktarvåld existerat i Sverige) och fick kalla fötter. Din manual verkar f.ö intressant. Har du lust att maila en kopia när du färdigställt den? MVH

Victor Capel (inte verifierad)

sön, 2013-06-30 02:03

4. Tror du verkligen att det är

Tror du verkligen att det är polisreformen som ligger bakom inaktiviteten i den här frågan? Verkar lite långsökt. Själv känner jag att enkla förklaringar ofta är mer rätt. Fru Ask trodde att det här var något man löste i en handvändning (eller, på en mandatperiod iallafall) och fick till en början en utredare som delade den synen. När resultatet sen presenterades såg man att hoppsan, så enkelt var det kanske inte (det kunde jag berättat direkt, f.ö. Skulle det varit enkelt hade man löst frågan under de 40 åren som modernt läktarvåld existerat i Sverige) och fick kalla fötter. Din manual verkar f.ö intressant. Har du lust att maila en kopia när du färdigställt den? MVH
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.