Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Villervallan på Vännervallen

Mil, många mil, av kabel är draget på Friends Arena utan att det har blivit trassligt. Värre är det med den ekonomiska konstruktionen. Mycket är dolt för insyn och det skapar frågetecken, stora frågetecken. Foto: Robin Haldert, Scanpix

 

Det är inte enkelt att få fram information runt Friends Arena. Operatören med vd Tomas Perslund och kommunikationschef Malin Sparv Rydberg är öppna och ärliga om sin egen affär men de kan bara ge information om driften utifrån vad ägarna har sagt att de får berätta om.

Det är på ägarnivå som det blir grumligt och här får man inte fram någonting.

Ombyggnad av vip-logerna?

Bolagsstrukturen och ägandet får kopplingsschemat till ett kärnkraftverk att framstå som enkelt. Det är ett antal kommanditbolag, utvecklingsbolag och kopplingar till utvecklingen av hela området som gör det hela ogenomträngligt om man inte kan lägga hundratusentals kronor på att tröska sig igenom allt.

Eventuella skattetekniska fiffigheter eller möjligheten att dölja resultaten är enda skälet till den här strukturen.

Jag har från flera håll fått informationen att man av budgetskäl drog ner på färdigställandet, dvs skälet till att arenan får kritik för att gästområdena är så opersonliga är att man inte fullföljde. Vet inte om det är sant.

Jag får information om att man diskuterar ombyggnad av VIP-området för att göra arenan modernare (öppna upp, fler lounger, färre loger, annan inredning etc).

Skiftande och märkliga uppgifter

Vet inte heller om det är sant. Har dock sett att det skulle behövas.

Aktierna i det bolag som äger arenafastigheten tas upp till olika värden i ägarbolagens årsredovisningar. Av en händelse tar Svenska Fotbollförbundet upp aktierna till det högsta värdet. Här godkänner auktoriserade revisorer värderingen, det gör det allvarligt att de hamnar på olika nivåer.

Solna stad måste betala förlusttäckning cash, medan fotbollsförbundet säger att de inte behöver betala med hänvisning till kommanditbolagsstrukturen.

Sitter Solna Stad med Svarte Petter?

Arenabolaget lär behöva likviditeten så hur det här egentligen går till får vi inte fram.

  • Solna stad får betala en ramp upp till arenan som borde ses som en del av arenabygget för ca 20 miljoner kronor. Hur den bakomliggande dealen ser ut verkar ingen veta.
  • Solna stad har en obegränsad vitesklausul gällande infrastruktur för shoppingcentrat där de bara delvis kan kontrollera att den inte utfaller. Solna stad kan åka på böter för att SL är sena.

Peabs smarta affärsidé...

Tvärbanan är försenad ett år, det tar många år tills infrastrukturen är på plats, det är arenabolaget helt oskyldiga till men frågan är varför man hade så bråttom med att bygga arenan? Varför byggde man inte först klart hotell, shopping, vägar, parkering, terminaler, tvärbana med mera först?

Jag har hört för många säga att de inte åker på grund av logistiken. Det drabbar både arenadrift och arrangörer.

Förlusterna i drifts och fastighetsbolag kommer inte drabba största ägaren SvFF enligt SvFF.  Någon trovärdig förklaring till varför en huvudägare till ett bolag med stora förluster inte drabbas går inte att få.

Konspirationsteorin blir då att Peab i ett hemligt sidoavtal tagit på sig smällen.

Kan det vara på det viset?

Skälet till detta är att de i så fall har använt fotbollförbundet som en av Lenins nyttiga idioter (de som springer någons ärenden utan att förstå det) för att få bygga hela arenastaden utan upphandling och konkurrens. Inklusive bostäder torde det handla om uppemot 30 miljarder utan konkurrensutsättning. Borde vara värt 1,5-3 miljarder.

Det är i så fall väldigt skickligt av Peab.

Peab blir en aktie man bör införskaffa med så duktiga ägare och nu är jag inte ironisk utan allvarlig. Det är osannolikt att Peab gjort något olagligt, det är av naturliga skäl varken olagligt att vara smart eller att vara korkad. För att då vara tydlig.

Det här är en möjlig slutsats utifrån de indata som finns (att fotbollsförbundet slipper betala) men det behöver inte vara sant. Vore dock bra om ägarna tydligt kunde redovisa hela sanningen.

Sanningen kommer fram

Nu kommer det att ge sig med information. Allabolag.se som har alla bolags årsredovisningar kommer tillsammans med den publika informationen om vilka event som sker och antalet besökare att ge indata.

Fotbollförbundet som organisation måste redovisa öppet. Solna Stad som kommun likaså. Jernhusen som statligt bolag och Peab-Fabege som noterade bolag har också skyldigheter.

Oavsett vad ägarna hoppats på när det gäller att dölja info så kommer verkligheten ikapp.

För egen del är intäkt per besökare i operatörsbolag respektive fastighetsbolag grunderna. Fastighetsbolagets intäkter relativt lånens storlek ger resten för en grundlig analys.

Angeläget för oss alla

För de som är skattebetalare i Solna torde det kännas olustigt att ingen kan beskriva exakt vilka åtaganden staden har gjort och vad det kommer att kosta. För oss andra som är ägare av statliga Jernhusen finns anledning att be våra politiker att vara öppna med siffrorna.

Operatörsbolaget bör gå med förlust även för 2013, dels på grund av intrimning och dels på grund av att man tvingas in i kontrakt som ger för små intäkter med de stora arrangörerna (första åren är man beredd acceptera lägre intäkter för att lära publiken hitta till arenan, dvs ha många event).

Då det är samma ägare i operatörs- och fastighetsbolag kan det vara så att ägarna väljer att ta förluster i operatörsbolaget för att få ihop balansräkning i fastighetsbolaget.

Swedbanks ansvar

Strängare bankregelverk gör också att Swedbank kan tvingas kräva en nedskrivning av värdet inom några år. Då försvinner fotbollsförbundets hela egna kapital.

Sammantaget har vi en nationalarena som till 50 procent ägs av det offentliga och folkrörelse men där ekonomin inte redovisas utan tvärtom döljs genom mycket snåriga konstruktioner.

Det är inte värdigt den transparens som vi förutsätter inom offentlig sektor och den demokratiska folkrörelsen.

Dan Persson

Göran Lantz (inte verifierad)

tors, 2013-06-13 09:38

1. Att Dan Persson är emot

Att Dan Persson är emot Friends Arena vet vi redan med eftertryck efter ett antal krönikor. Men när argumenten börjar likna de som brukar komma från personer som pratar innan de tänker så undrar man om det är värdigt en krönikör i ett sånt här forum. Som t ex det här att "frågan är varför man hade så bråttom med att bygga arenan? Varför byggde man inte först klart hotell, shopping, vägar, parkering, terminaler, tvärbana med mera först?" Alla som tänker efter förstår att man inte kan bygga allt på en gång, man måste börja och sluta nånstans. Alla som tänker efter förstår också att i takt med att man bygger så måste man också ta saker i drift, det finns inte ekonomiskt försvar att vänta tills allt blivit klart. Alla som tänker efter förstår också att bygger man något som heter "Arenastaden" så torde arenan vara det centrala som resten byggs kring. Skulle PEAB ha lättare att sälja lägenheter som byggs intill en färdig arena, eller finns klara intill där en arena ska byggas (men som man då inte känna sig helt säker på att den verkligen blir av)? Är det lättare att locka affärsidkare till ett köpcentrum som ligger vägg i vägg med en färdig arena, eller till ett köpcentrum där en arena så småningom ska byggas? Hur ska ett hotell kunna stå klart långt innan verksamheten som ska utgöra deras bas ännu är påbörjad? Ja, det är lite bökigt kring arena just nu. Men i höst kommer en ny entré till pendeltåget öppnas, nära arenan. Successivt kommer allt bli bättre, men verkligheten är att allt har en byggtid. Jag har då inte hört om nån som lät bli att köpa biljett till Springsteen för att de fick gå 15 min från pendeltåget istället för 5 min. För en publik som är beredda att köa i dygn är några minuters promenad en skitsak jämfört med upplevelsen de har framför sig. Gnäll om minuter kommer i såna här sammanhang mest från såna som är där för att jobba, typ krönikörer

Dan Persson

tors, 2013-06-13 18:43

2. Men Göran, jag är för arenor,

Men Göran, jag är för arenor, de är nästan genomgående samhällsekonomiskt lönsamma men mera sällan lönsamma för fastighetsägaren som av det skälet ofta är kommuner. Däremot är jag bekymrad över ekonomin när man bygger två arenor i samma stad samtidigt. Bruce har flera hundra tusen fans som är beredd åka i flera dagar men megaartisterna är få och väl medvetna om sitt värde, det de lämnar kvar i arenan är alldeles för lite. Skulle Bowie göra en konsert är jag beredd att flyga vart som i hela världen typ. Arenalogistiken påverkar marginalbesökarna, hard core fansen tar nästan vilka uppoffringar som helst men de är i minskande antal sett över befolkning. Det jag efterlyser från ägarna till Friends är öppna siffror och ingenting annat.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.