Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Bandyn föregångare i Idrottssverige

Det här skrämmer Bandysverige - här finns hallen men inte åskådarna. Därför föreslås ny radiakala förändringar på hela seriepyramiden för att öka intresset och klubbarnas ekonomi. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Bandyförbundet och elitbandyn förtjänar beröm för beslutet att minska antalet lag i Elitserie och Allsvenskan. Få i Idrottssverige sporter våga ta tuffa men nödvändiga beslut.

Bandyns förslag om att minska antalet lag i Elitserien och Allsvenskan är ett nödvändigt steg för att lyfta bandyn. Min bedömning är att det här om fem-sju år kommer att ses som den primära orsaken till ett stort lyft för bandyn.

Många pluseffekter

Effekterna blir utifrån min bedömning dels väsentligt ökad omsättning för lagen i Elitserien. Ökade publiksiffror, bättre hallekonomi som följd av fler matcher, ökad exponering i media, större framtida tv-intäkter. 

Sportsligt blir det ökad kvalitet när ekonomiskt jämnstarka aktörer spelar mot varandra och får spela fler matcher. Även om det är en bit kvar innan bandyn kan bli en proffsliga är det här ett steg på vägen.

Ur det defensiva perspektivet är omvärldstrender som urbanisering, minskande andel ungdomar nödvändiga att möta i tid. Väntar man för länge så uppstår risken att man inte kan agera.

Enda vägen för alla idrotter

Fotbollen borde göra samma sak med 10+10 lag i Allsvenskan och Superettan.

Ingen vet något om framtiden. Hade jag för två år sedan påstått att IS och Putin skulle ses som våra stora hot, att oljan skulle kosta 45 dollar fatet och att Löfven skulle utlysa extra val hade alla trott jag var tokig. Men där är vi nu.

Vi kan däremot göra antaganden utifrån de trender vi ser. Jag har skrivit om hur påverkansfaktorerna ser ut flera gånger så det hoppar vi här men att konkurrensen om människors tid ökar, att digitalisering och globalisering ökar konkurrensen än mer. 

Slutsatsen blir att varje idrott som skall växa eller inte minska måste bli mer professionell är det enkla antagandet. 

Här är fördelarna

Mina antaganden är, så här första dagen efter jag fått nyheten är som följer:

 

  • Publiken ökar med 70 procent dels genom knappa 40 procent fler matcher och genom intressantare motståndare.
  • Snittpriset per såld biljett ökar med +20 procent
  • Övrig arenakonsumtion ökar med 50-100 procent beroende på hur man klarar av att ta hand om publiken och erbjuda rätt tjänster.

 

Räcker med gårdagen i dag

Det finns ett par viktiga saker att tänka på.

Dels måste Elitbandyn titta på hur de skall höja de ekonomiska kraven för elitlicensen. Positivt eget kapital räcker ingenstans. Höjd omsättning innebär att det egna kapitalet måste öka lika mycket, annars får man för höga affärsrisker. Ett EK på 10 procent av omsättning är en bra början med 20 procent som mål på fem år.

Dels behöver bandyn också höja kvaliteten på hela upplevelsen. Det räcker inte med att erbjuda samma som tidigare. Publikens krav ökar i ett högt tempo och måste mötas. Publikökningen kommer från sällanbesökarna och de måste underhållas. 

Lyssnar på omvärldstrenderna 

Sammanfattningsvis så är det förslag som stärker och utvecklar Bandyn man nu föreslår. 

Den analysen lär dock inte räcka för att undvika motstånd. Min förhoppning är att bandyledarna i elitklubbar, distrikt och förbund nu klarar av det svåra att lämna klubbhjärtat hemma, att acceptera att alternativet inte göra något alls eller göra för litet skapar stora risker med en utförsbacke för sporten som följd. 

Ni har något relativt unikt i Idrottssverige, en ledning som låter omvärldstrenderna bli grunden för en strategi. Det vanliga är att man försöker anpassa verkligheten till hur det var förr.

Dan Persson

L (inte verifierad)

tors, 2015-01-15 12:33

1. Du konstaterar krasst att

Du konstaterar krasst att ”Ingen kan vet något om framtiden” och ändå lyckades du komma fram till detta fantastiska antagande. ”Här är fördelarna Mina antaganden är, så här första dagen efter jag fått nyheten är som följer: • Publiken ökar med 70 procent dels genom knappa 40 procent fler matcher och genom intressantare motståndare. • Snittpriset per såld biljett ökar med +20 procent • Övrig arenakonsumtion ökar med 50-100 procent beroende på hur man klarar av att ta hand om publiken och erbjuda rätt tjänster.” Siffrorna i sig är humor bara det. Att du sen inte beskriver vilka lag som inkluderas i denna beräknade ökning är ju också en kul krydda (bara nya elitserien + de i nya allsvenskan och eller även de som nu spelar i allsvenskan som kommer att hamna utanför dess serier!?). Har du någonsin varit på Råslätt IP eller varför inte på Zinkensdamm när Tellus spelar? Två lag som med största sannolikhet skulle spela i en rak Allsvensk serie och som sällan har över 100 personer på sina matcher. Några av de lag som du gör antagande om har spelare som spelar utan ersättning och det finns knappt någon korvkiosk på deras hemmamatcher. Du nämner i korthet ”elitlicensen” och att den behöver ses över. Ja, det kan jag hålla med om. Även om hur dess regler tolkas. Visst, ingen vet något om framtiden och visst kan vi följa tendenser. Att förankra sig i verkligheten för att förstå hur det ser ut är i alla fall en ganska bra utgångspunkt för att hamna rätt.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu har beskedet kommit. Riksidrottsförbundet tilldelas 200 miljoner för att idrotten ska nå ungdomar via förbättrade idrottsanläggningar och samtidigt ska pengarna användas till att stärka fritidskortets introduktion.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.