Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det finns värre problem…

Idrott i dag handlar om ett vi svettas för vår egen skull och på egna villkor samtidigt som gemenskapen är viktig. Det gäller både ungdomar och äldre. Foto: Malin Hoelstad, TT

 

SR P1 går vidare på samma spår.  Nu ställer de Korpen (som ingår i RF) mot specialförbunden vilket inte är relevant. Hade de tittat på Friskis&Svettis (som också ingår i RF) hade de sett samma sak där.

En dag som denna när man skall svälja att företrädare för statsradion försvarar terroristerna i Paris och sedan tvingas pudla (se Alice Petréns uttalande i Studio Ett) känns det extra jobbigt med att få en så skev och snedvriden bild av idrottens utveckling som den P1 presenterar. Den skadar idrotten på ett orättvist sett. Vi kritiserar ofta idrotten men förhoppningsvis utifrån en korrekt helhet och konstruktivt.

Bevisat på 3 500 sidor

Det är av statlig myndighet i närtid belagt med all statisk signifikans att andelen ungdomar som slutar idrotta på grund av elitsatsning/toppning är 3 procent. Finns på www.mucf.se 

Utredningen är vetenskaplig, omfattar drygt 350 sidor, tyvärr skriven på ett nog så akademiskt sätt att den inte når ut i dagens snuttifierade medievärld. 

Idrottsrörelsen vet sedan tiotalet år att för tidig elitsatsning och toppning helt saknar vetenskapligt stöd och är kontraproduktivt.

Det är dessutom inte bara de barn som vid en given ålder inte anses bra nog som slutar, även deras kompisar som är bra nog lägger av när kompisgrupper splittras. RF, förbund och föreningar lägger massor av tid på att föra ut detta.

Felaktiga påståenden

Problemet med tiotusentals ledare som byts ut i stor utsträckning (man är i princip ledare så länge det egna barnet spelar i laget), är att nå ut till alla. Som med journalister, läkare, politiker så också med ungdomsledare. De tio procent sämsta av dem är inte bra nog. För ungdomsledarna är alternativet att barnen inte idrottar i nio av tio fall sämre än att 10 procent av barnen inte får idrotta. Det finns inget överutbud av idrottsledare direkt.

Här finns många felaktiga beslut som skall kritiseras så de rättas till, men det här är inte grund för att kritisera idrottsrörelsen eller felaktiga påståenden om att toppning är en viktig anledning till att ungdomar lämnar, i synnerhet inte när ungdomarna fortsätter idrotta i Korpen, Friskis eller på kommersiella gym. 

Idrottsrörelsen har att hantera både bredd och elit. Här finns organisationer som Korpen och Friskis där de som vill spela fotboll på kul utan allt för mycket träning eller de som idrottar bara för sitt eget välbefinnande kan finna en plats utan stora kostnader. 

Fler tränar mer

Väldigt många föreningar i de mer traditionella specialförbunden har verksamhet med bredd som fokus. Tar vi golfen är tävlandet, borträknat en procent av golfarna, mer att se som någon form av nyttigare mingel och 70 procent tävlar aldrig. 

All konditionsidrott likaså där man tränar med mål som viktnedgång eller att klara Vasaloppet, snarare än att vinna.

Tittar vi på totalen så har antalet svenskar som tränar en gång i veckan eller mer ökat med 30 procent de senaste tio åren. Det som är ett samhällsproblem har alltså minskat i omfattning. Tidigare larmrapporter om extremt höga kostnader för äldrevård har mildrats eftersom dagens 70-åringar är väsentligt friskare än 70-åringar för tjugo år sedan, ökningstakten för barnfetma har minskat.

Skapar felaktig bild

Om nu statsradion vill belysa i sammanhanget oväsentliga frågor så har de sin fulla rätt att göra så. Jag har inte ens rätten att klaga då vi i avsaknad av tv-mottagare inte ens betalar för det i stora drag förnämliga P1 som jag lyssnar på många av dygnets timmar.

Men de skapar en bild hos lyssnarna som är korrekt i sak, men i sitt sammanhang och med ett perspektiv är gravt missledande.

En läkare som har en patient med brutet ben och nageltrång bör inte lägga sitt fokus på nageltrånget. P1 slår in öppna dörrar, men den bild de skapar skadar idrotten.

Jag har ingen anledning att försvara RF och mina läsare vet att när jag anser det befogat är jag snabb att kritisera både RF, enskilda specialidrottsförbund och föreningar. 

Inte annat än för egen skull

Bilden av idrotten är delvis självförvållad på grund av tidigare brister i kommunikation och kvarhållande vid gamla strukturer. Jag blir trots detta ledsen över att idrottsrörelsen blivit lovligt byte i media. Det är trist att all den samhällsnytta idrotten skapar idag inte finns i medvetandet hos vare sig media eller politiker.

Att idrotten skall tävla är en självklarhet. Problemet vi står inför nu är att det samhället vill betala för är folkhälsa, dvs bredd.  För de kommersiella elitidrotterna är det här inget problem, men det är ett gigantiskt problem för de icke kommersiella elitidrotterna.

Men för ungdomar och vuxna finns ett stort utbud av idrott som inte strävar efter elit både inom rörelsen och utanför den.

Felprocenten oundvikliga

80 procent av alla ungdomar i åldern 7-14 är med i minst en idrottsförening. Ur det perspektivet är det osannolikt att inte idrottsrörelsen gör väldigt mycket bra. Det är också osannolikt att inte den absoluta majoriteten av ungdomarna tycker tävlandet är något väldigt roligt. Annars hade de lämnat.

När jag var ung så prövade Unga Örnar med den typ av idrott som vissa av radions sagesmän förordat bildlikt. Unga Örnar införde fotboll utan mål för att det inte skulle vara så elitistiskt. Det var inte roligt. 

För att repetera, de stora hoten mot idrotten är de Digitalisering, Urbanisering och rörelsens oförmåga att förändra sig i samma takt som samhället. I de sammanhangen är de problem som P1 pekar på ointressanta.

Dan Persson

Björn Sundberg (inte verifierad)

lör, 2015-01-10 15:26

1. Vad som också är viktigt att

Vad som också är viktigt att få med i diskussionen om idrott för alla - motions- och breddidrott - är den roll som motion spelar för att motverka vällevnadssjukdomar och för det allmänna välbefinnandet. Positiv kurva nu men finns mer att göra. Det är en mkt stor utmaning med tanke på den demografiska utvecklingen där gruppen äldre växer kraftigt och den skattefinansierade välfärden sätts på prov om vårdkostnaderna ska kunna hållas i schack. Här finns en väldigt tydlig skillnad mellan olika samhällsgrupper. De som tillhör medelklass, övre medelklass och uppåt "tränar" som en tydlig del av det egna livsprojektet och för det egna välbefinnandet. Och som postmodernistiskt fenomen. Medan lägre medelklass och nedåt, om vi nu ska beskriva det så, rör på sig mer för att det är kul dvs deltar i Korpidrott etc. Det är en väldigt tydlig skillnad som vi fick fram vid olika undersökningar för cirka tio år sedan då jag var informationschef på Korpen. Om man ska göra en vettig analys av vad idrotten bidrar med i den sociala ekonomin är det perspektivet viktigt att ha med. Att ställa kategoriförbund mot breddförbund är inget vi vill ha tillbaka. Det har vi redan haft historiskt då Ingemund Bengtsson slog näven i bordet och krävde samordning dvs att breddförbunden skulle ingå i RF - efter starka konflikter mellan de olika grupperingarna. Med den historiken är det också kul att konstatera att Korpens fd långvarige ordförande Tommy Ohlström nu kan bli ordförande för RF. Nu ska jag strax också ta del av P1-reportaget. mvh/Björn

Charlotte Lundgren (inte verifierad)

sön, 2015-01-11 22:22

2. Vilken är rapporten du

Vilken är rapporten du refererar till? Vill gärna läsa i sin helhet.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.