Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Övervikten, vår största fråga?

Friskis&Svettis och andra ekdjor har bra koll på vardagsmotionen, där idrotten egentligen hade/har en chans... Foto: Yvonne Åsell, TT

 

Vi lever i ett land där media hanterar en fråga i taget så den här frågan fick litet intresse. När Folkhälsomyndigheten för någon vecka sedan släppte en rapport som visade att antalet svenskar med övervikt dubblerats på 20 år fick det inget medieintresse. 

Saknas politiskt intresse

WHO skriver i sina rapporter att vällevnadssjukdomar som följd av övervikt riskerar att få våra sjukförsäkringssystemen att kollapsa. 

Viktökningen på en procent per år motsvarar vikten på alla som kommer till Sverige på ett år. 

Det är som jag skrivit om tidigare i samma utsträckning en möjlighet för de aktörer som kan tjäna på att göra något åt det. Dit hör idrottsrörelsen, både den ideella och den kommersiella.

Som Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, säger så saknas det politiskt intresse att göra något. Det är extremt allvarligt då en av de skickligaste lobbyisterna, i det här fallet livsmedelsbolagen, tjänar miljarder på att göra oss fetare.

Motsägelslefullt

Marie Söderqvist som VD på Livsmedelsföretagen är otroligt skicklig. Hon ser till att bilden av livsmedelsföretagen blivit kopplad till hälsa och kvalitet och ordnar mera subtilt till det så att frågor om tillsatt socker och mycket fett inte når tidningarna.

Det är fantastiskt att samtidigt som Coca Cola vinner jämställdhetspris i Sverige gör tillsatt socker i läsk att var sjätte mexikan nu har diabetes typ 2.

Långsiktigt hamnar vi där Mexico är nu med kollapsande vårdsystem och nedmonterad välfärd. Så mycket kostar övervikten långsiktigt.

Unna dig 30 minuters promenad

Det vi behöver göra kräver ingen ”rocket science” direkt, därmed inte sagt att det är enkelt direkt.

30 minuter aktivitet (rask promenad) varje dag räcker bra. Och så undvik all mat med tillsatt socker.

Att den kommersiella idrotten är intresserad att vara med och erbjuda de tjänster som leder till att man tränar mer och äter bättre är självklart.

Frågan är om den ideella idrotten kommer att göra det. 

Elittänket förblindar

Det finns tre skäl till varför så icke kommer att ske:

1: Man är helt fokuserad på att skapa elit.

2: Man har i de flesta fall inte organisationen att göra det.

3: Man förstår inte ens att möjligheten finns.

Några som är duktiga

Det finns ett växande antal undantag vilket är fantastiskt roligt.

= Golfen som är semikommersiell har lågintensiv träning för äldre som en ingående del och man är som ett av få förbund duktiga på att kommunicera vad man levererar i samhällsnytta.

= Alla föreningsägda bolag som arrangerar spring, cykla, simma, åka skidor event är jätteduktiga och växer. 

= Korpen är duktiga mot företagen och Friskis&Svettis som är organiserade som en amerikansk franchisekedja mer än förening är framgångsrika på den här marknaden.

Sen blir det tunt. 

Måste leverera mer amhällsnytta

Min slutsats sedan flera år (som jag skrivit om flera gånger) är att vill idrotten få ökat stöd så måste man leverera mer samhällsnytta och dessutom bli duktigare på att tala om det.

Boo FF som agerar där jag bor är jätteduktiga och har 2 300 barn som spelar fotboll hos dem. Det är fantastiskt och jag blir varm i själen. De är duktiga i att kommunicera till föräldrarna att de har kvalitet på sin fotboll för barn. De är sämre på att kommunicera att de ökar barnens möjlighet att få bra betyg och bli anställningsbara med klarad skola och minskar risken för barnfetma som är vetenskapligt bevisade sanningar.

Att använda fotbollsplanen för lågintensiv träning för äldre när den står tom på dagarna har ingen tänkt på.

De har förhoppningsvis varit duktiga på att kommunicera vilken samhällsnytta de skapar till kommun och landsting men jag tror att det finns förbättringspotential här.

De får inte vara med

Områdets 3-åringar som älskar fotboll får inte vara med, de tvingas betala dyrt för ”pyttedans” till den kommersiella aktören för att Boo FF inte förstått att här kan man ta 100 spänn timmen per unge för att leka fotboll.

Sammantaget så missar idrotten att skapa en struktur där de får ökat stöd.

Samhällsproblemet är inte bara övervikt, det är primärt var övervikten i störst utsträckning uppstår. Dvs de i utanförskap, med låg utbildning, låg lön eller arbetslöshet. Här och på integrationsområdet kan idrotten göra massor, bara man förbereder sig och talar om det för samhället. Här finns en stor förståelse för att samhället skall betala bland politikerna för de vet att det är lönsamt. 

Sälj inte läsk på klubben!

Här räcker inte bara träning, här handlar det om att äta vettigt också, det gäller självfallet ungdomar med. Fast det är klart, om läsk är den primära produkten man säljer på klubben kanske man inte riktigt tänkt igenom detta hela vägen.

Sammanfattningsvis: övervikt är ett gigantiskt samhällsproblem. Lösningen är att alla rör sig mer och äter vettigare. Idrotten kan leverera lösningen bara man får betalt för det. 

Gör idrotten ingenting så kommer den kommersiella idrotten göra det.

Det vore korkat att lämna walk over här.

Dan Persson

Salladshuvud (inte verifierad)

lör, 2015-03-21 14:16

1. Kolla in Saltsjöbadens IF

Kolla in Saltsjöbadens IF café i ishockeyhallen.... ingen läsk.... Finns visst det föreningar som jobbar med detta.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.