Kort & gott

Bronsman nekar till affärer i England

Det har antytts tidigare, utan bekräftelse, men nu kommenterar  Peter Bronsman uppgifterna för första gången. Han medger att turerna bakom hans Kopparberg/Göteborgs FC kan ha ett bakomvarande syfte, men gör inga medgivanden:

– Jag stänger inga dörrar, säger han i en intervju med  SVT Sport och som kommentar till att ett syfte med damlagets nedläggning  kan  röra nya projekt utomlands.

Det har antytts tidigare, utan bekräftelse, men nu kommenterar  Peter Bronsman uppgifterna för första gången. Han medger att turerna bakom hans Kopparberg/Göteborgs FC kan ha ett bakomvarande syfte:

– Jag stänger inga dörrar, säger han i en intervju med  SVT Sport och som kommentar till att ett syfte med damlagets nedläggning  kan  röra nya projekt utomlands.

 

Hovrätten prövar hockeydom

Ishockeyns sexskandal fortsätter. Svea Hovrätt meddelade på måndagen prövningstillstånd för den tilltalade, en tidigare anställd på Svenska Ishockeyförbundet och i Södertörns tingsrätt för dömd sexuellt ofredande av en kvinnlig tjänsteman på samma förbund.

Mannen dömdes mot sitt nekande till 80 dagsböter á 1000 kronor samt skadestånd till kvinnan på 6 300 kronor. Enligt tingsrätten ägde ofredandet rum i spelarkorridoren i en periodpaus i mötet mellan Sverige och Tjeckien i Beijer Hockey Games i Globen den  6 februari 2020.

Vid förhandlingen medgav mannen ”en vänskaplig kram”. Tingsrättens dom vilade på kvinnans berättelse, samt ett SMS från ett vittne till händelsen, skickat till brottsoffret senare samma kväll.

Northug till fängelse i sju månader

Han var en nationalidol hemma i Norge. Han är den mest framgångsrika skidåkaren någonsin med sina 13 VM-guld.Han har tjänat åtskilliga miljoner.

Men det hjälper inte.På måndagen dömdes Petter Northug till fängelse i sju månader och indraget körkort - på livstid!

Han stod åtalad för fortkörning och narkotikainnehav och erkände på alla åtalspunkterna där han stod i i Oslos tingsrätt, och befanns därför skyldig Domen är ovillkorlig, och kommer inte att överklagas.  

– Han önskar att ta straffet han fått och gå vidare i livet. Det var bra att få det avklarat innan jul, säger advokaten Halvard Helle.

Maxstraffet med fotboja i Norge är sex månader, men Northug,  ska därför avtjäna tiden i fängelse.

Expressen förstärker sportbevakningen

Expressen storsatsar på sport med en ny strategi för fem viktiga utvecklingsområden. Samtidigt tillsätts en helt ny sportledning med resurser från både analys och redaktion. Kalle Forssell blir ny sportchef, Pontus Weinemo affärsutvecklingsansvarig och Karin Skogh tar över det strategiska ansvaret för SportExpressen.

Expressens nya sportledning: Pontus Weinemo, affärsutvecklingsansvarig, Kalle Forssell, ny sportchef, och Karin Skogh, strategiskt ansvarig. Foto: Jonas Eng

Fem områden står i fokus när SportExpressen utvecklar sportaffären: digital tillväxt och utveckling, digitala prenumerationer, livesport, tv och print.

"Mänskligt misstag skapade misstankar"

Svenska Ishockeyförbundet har arbetat intensivt med att samla in information om misstänkt matchfixning i matchen mellan Björklöven – Mora och nu står det klart. Inga misstankar om matchfixning i matchen kvarstår.

 

Utredningen som har genomförts gäller misstankar om matchfixning i matchen Björklöven – Mora som spelades den 14 december. Under torsdagskvällen tog Svenska Ishockeyförbundet del av det sista efterfrågade materialet och utredningen visar att ett misstag hos ett spelbolag påverkat odds och oddsrörelser under matchen. Därmed kvarstår inga misstankar mot varken Björklöven, Mora eller övriga inblandade i matchen och Svenska Ishockeyförbundet avslutar därför utredningen.

Pojkstreck blev till én tragedi

En tragedi för alla parter. Göteborgs-Posten rapporterar omden  juridiska processen efter  branden i Slottsskogshallen i  Göteborg. Av ett pojkstreck blev det en förödande brand som  raderade hallen. Och  nu riskerar två pojkar i tolvårsåldern att via sina försäkringsbolag tvingas betala skadestånd  på upp till 30 miljoner kronor.

– Vi har framfört krav mot de här pojkarna, som de har anmält till sina respektive försäkringsbolag, säger Cecilia Jansson, skadechef på kommunens försäkringsbolag Göta Lejon.

Det var för exakt ett år sedan som Slottsskogshallen brann ner till grunden. Två grabbar medgav ganska snart att det var de som orsakat branden – men att det inte var deras uppsåt att bränna ner hallen.

Ny spellag klubbades

Igår beslöt riksdagen att Sverige får en ny spellag från och med den 1 januari 2019. Spelmonopolet faller.

Kommersiella aktörer kan nu erbjuda spel i Sverige genom en laglig licens. Hasse Skarplöth, vd på ATG, uppmanar alla att börja följa lagen direkt.

– Det finns ingen anledning att vänta, säger han.

Skarplöth ser tre saker i den nya lagen som alla bolag så snabbt som möjligt kan börja efterleva.

  • Att bara erbjuda bonus vi första speltillfället för en ny kund.
  • Att följa de nya riktlinjerna för marknadsföring och se till att reklamen blir måttfull.
  • Att mediehusen tackar nej till reklam vars innehåll följer den nya spellagen.

Fy katten vad dyrt det blev

Katten var på lekhumör men valde fel plats. Plötsligt dök den upp under matchen mellan Besiktas och Bayern München. Det kostade hemmaklubben 34 000 euro.

Domaren Michael Oliver tvingades blåsa av tills katten var borta. Kanske hade den hittat ett hett plåttak?

Fast i sanningens namn var Uefas böter inte enbart kattens fel. Böteslappen berodde också på att föremål kastades in på planen av hemmasupportrarna och att människor blockerade gångarna.

Tyskarna hade 5-0 med sig från hemmamatchen och vann returen med 3-1. Matchen gällde 16-delsfinal i Champions League och spelades i mars.

 

Stålmannen tillbaka hos Luleå

Luleå Hockey har haft en björn som logga på bröstet sedan 1994. Nu försvinner björnen till förmån för den gamla loggan med Stålmannen.

Björntröjan ska dock fortfarande användas på bortamatcherna. Och fortfarande ska spelarna åka ut på isen genom björngapet på hemmamatcherna.

Det var en omröstning som avgjorde loggbytet. Stålmannen vann med 49,7-46,2 procent.

Finska hockeydamerna får 10 000 euro var

10 000 euro var. Det blev belöningen till de finska hockeydamerna för bronsmedaljen i OS i PyeongChang. Den finska kultur-, idrotts- och Europaministern Sampo Terho delar ut 914 000 euro i stipendium till 105 finska vinteridrottare.

– Nu kan jag börja söka egen bostad, säger hockeystjärnan Susanna Tapini, 25, till Hufvudstadbladet. Hon har hittills bott hemma hos föräldrarna.

Lejonkvinnorna besegrade Tyskland med 3-2 i bronsmatchen. Sämre gick det för herrarna, Lejonen, som förlorade kvartsfinalen mot Kanada med 1-0.

Hammarbys nya klubbhus snart klart

Så ser Hammarby Fotbolls nya klubbhus ut. Det invigs på träningsanläggningen i Årsta i september. Klubbhuset är2 000 kvadratmeter stort och byggs i Smålands Anneberg i Nässjö kommun. Huset blir arbetsplats för 50 personer.

– Det ser jättebra ut, sa Henrik Kindlund, vd för Hammarby Fotboll, när han besökte fabriken i veckan.

Nybygget Innehåller omklädningsrum, gym, bastu, kontor, kök, matsal och möteslokaler.

Huset byggs i moduler. Vissa moduler är redan emballerade och klara för leverans medan andra håller på att färdigställas.

– Jag har varit med från början och tagit fram modulerna. Jag tycker att det ser ännu bättre ut än vad vi hade tänkt oss, sa Kindlund när han besökte fabriken.

Norges skidförbund gick minus

Framgångar kostar. Norge tog 39 medaljer vid OS i Pyeongchang men succén kostade. Årsredovisningen visar ett minus på 15,8 miljoner kronor.

Skidförbundets omsättning var 311 miljoner kronor. En ökning med 10,1 miljoner jämfört med föregående räkenskapsår. Men det hjälpte inte.

Enligt tidningen Verdens Gang meddelar förbundet att ”rutinerna kring ekonomirapportering och kostnadskontroll inte varit tillräckligt bra”.

– Underskottet kräver att vi nu gör en grundlig genomgång kring kvalitén på ekonomistyrningen i alla led, säger generalsekreteraren Stein Opsal.

Tre orsaker förklarar en del av minusresultatet:

42 miljoner Armstrongs böter

Efter en långdragen rättstvist har cyklisten Lance Armstrong gått med på att betala 42 miljoner kronor till den amerikanska staten. Han kom billigt undan.

Från början ville justitiedepartementet, som krävde ersättning för Armstrongs huvudsponsor US Postal, ha 840 miljoner kronor av cyklisten. Det var sedan Armstrong erkände att han varit dopad när han vann sju Tour de France-titlar mellan 1999 och 2005.

– Ingen står över lagen, säger Chad Readler på justitiedepartementer.

Armstrong är lättad, förklarligt nog, efter beslutet. Det är onekligen en viss skillnad på 840 och 42 miljoner…

Tiger-putter världens dyraste?

En putter som tillhört Tiger Woods har sålts på auktion för 370 200 kronor. En bra putter kan aldrig bli för dyr resonerade säkert den hemliga köparen.

370 200 kronor för en putter är förmodligen världsrekord. Woods har använt en Scotty Cameron Newport 2 GSS-putter vid 13 av hans 14 majorvinster.

Samma märkesputter är nu tillbaka i hans bag sedan Nike slutat att tillverka utrustning.

Puttern var egentligen en reservklubba om någon av hans andra skulle gå sönder. Kunde köparen lita på att det verkligen var en putter gjord för Tiger? Jodå, äkthetsintyg bifogades.

I certifikatet från Scotty Cameron står det: Gjord för Tiger Woods, GSS Newport II med ovanlig vertikal stämpling och siktespunkt.

Var fjärde allsvensk supporter är höginkomsttagare

I anslutning till den allsvenska fotbollspremiären har Unibet genomfört årets stora supporterkartläggning tillsammans med fotbollssajten SvenskaFans.com. Över 1 200 fans deltog i undersökningen som bland annat visar att 25 procent av de allsvenska supportrarna tjänar över 40 000 i månaden.

De allsvenska fansen har fått svara på frågor om allt från vilken musik de föredrar att lyssna på och vad de helst gör på semestern, till vilken mat de gillar och hur många matcher de ser under en säsong. Och man kan konstatera att supportrarna gillar att gå på match – 23 procent av supportrarna ser 15 till 19 matcher live varje säsong, men alla allsvenska lag har inte lika trogna fans.

Läktarvåldet nästan helt borta

Våld och bråk har varit ett genomgående problem på brittiska fotbollsläktare. Men problemen har minskat visar en undersökning gjord av sportal.se. Arresteringar av supportrar hos olika klubbar och alkoholproblem och är i dag nästan helt borta i Premier League och engelsk fotboll.

England är ett av de länder som genom åren har haft störst problem med läktarvåld och huliganism. Kulturen med våld i samband med engelska fotbollsmatcher växte fram i skiftet från 60-tal till 70-talet.

Den första riktigt stora huliganrelaterade händelsen inträffade när Manchester United trillade ner i andradivisionen 1974, och firman ”Red Army” reste omkring i England och förstörde arenor runtom i landet.

Under en halv miljon var för VM-platsen

Avancemanget till VM i Ryssland gav spelarna mindre än en halv miljon kronor var, totalt var ersättningen mellan tio och tolv miljoner. När Sverige gick till EM 2016 var bonusarna högre. Då fick spelare och ledare dela på 20 miljoner kronor.

Det är Sportbladet som avslöjar VM-bonusen. Förbundet vill hålla siffrorna hemliga.

Spelarna har gått med på ersättningen. Men en ny bonus väntar spelarna om de går vidare från gruppspelet. Då utfaller en bonus på 30 miljoner.

VM innebär ett pengaregn för Svenska fotbollförbundet. Bara att ta sig till VM garanterar 80 miljoner kronor.

Vägen dit blev dock dyrare än beräknat. Herrlandslagets verksamhet 2017 gav ett minus på 23, 5 miljoner.

Hammarby-plus i bandykassan

Så sent som på tisdagen hade inte Svenska bandyförbundets ekonominämnd godkänt Hammarbys ekonomiska siffror. Igår, onsdag, fick klubben sin elitlicens som den sista av elitseriens 14 klubbar.

– Om inga lik dyker upp i lasten i sista stund när vi gör bokslutsförberedelser imorgon (torsdag) går vi med 700 000 kronor i vinst. Inför nästa säsong budgeterar vi med en vinst på en miljon kronor, säger Jan Henriksson, ordförande i Hammarby Bandy AB.

– Ett litet steg för människan men ett stort steg för klubben. Jag tycker att trenden visar att vi är en av de bästa klubbarna, även sportsligt. Nu ska vi bygga en stark framförhållning. Men det är mycket jobb kvar, säger Jan.

Speedway-stjärnan nobbar Grid girls

Andreas Jonsson har tagit ställning mot de lättklädda damerna i speedway. Han vill inte ha några Grid girls när VM-serien kommer till Hallstavik den 7 juli.

– Det tar för mycket fokus från sporten, säger stjärnan.

När Jonsson fick chansen att ta ställning gjorde han ett ställningstagande.

– Jag och Jacob Thorsell körde vår första tävling i helgen för Team Bauhaus och då var det ju såna här Grid girls men vi tackade nej till det och det ifrågasatte de ju, säger Andreas.

Luleå hjälper Linköping

På onsdag möts Linköping HC och Luleå i den första matchen om SM-guldet för damer. Idrottens Affärer har berättat om Linköpings problem att få pengar till flygbiljetter till returmötet i Luleå (se artikel här intill).

Nu får LHC hjälp av – Luleås supporterförening.

– Tittar man på Twitter verkar det som om det är Luleås fans som är mest villiga att skänka pengar, säger Stefan Baudin, ordförande i Luleå Fans.

Han riktar stark kritik mot Linköping.

– Har man råd att betala en av sina herrspelare med 400 000 kronor i månadslön borde man ju kunna se till att damerna kan ta sig till slutspelsmatcherna.

På lördag avgörs match nummer två i Luleå. En eventuell tredje match spelas på söndag, också i Luleå.

Hammarby fick bakläxa

13 av 14 klubbar i bandyns elitserie har fått sina bokslut godkända av Svenska bandyförbundets ekonominämnd. Hammarby fick bakläxa.

Klubben ska komplettera sin lämnade dokumentation. Hammarby står fortfarande under granskning av ekonominämnden.

Elva klubbar fick klartecken redan i höstas. Nu är det klart att Sandvikens AIK och Sirius beviljas elitlicens. De har granskats extra sedan i höstas.

Det är bråttom för ”Bajen” att få ordning på siffrorna. Den 1 april ska Förbundets tävlingskommitté ha besked om Hammarbys siffror.

Frölundas stora bonusar

Hemlighetsmakeriet i lagsporterna när det gäller bonusar är vanligt. Men nu har Göteborgs-Posten avslöjat Frölundaspelarna höga bonusar.

Sexsiffriga extralöner vid avancemang till och i slutspelet är det som förekommer mest. Under de mest framgångsrika säsongerna kunde vissa spelare tjäna sex miljoner kronor.

Alla spelare får inte samma belopp. Olika konstruktioner förekommer. De bestäms när spelaren skriver på kontraktet.

Respektive spelares betydelse för laget är det som styr bonusen. För varje segermatch ökar också utdelningen för spelaren.

Klubbarna har märkt att många utländska spelare inte vill vänta på slutspelet utan de vill ha sina bonusar under grundserien.

Händelserikt i AIK

Det är mycket AIK nu. Om allt från fotbollen som omorganiserar, om handbollen som eventuellt går ihop med Ricoh och hastigt lustigt får elitstatus och om basketlaget som stoppas av Svenska Basketbollförbundet som har granskat AIK Baskets ekonomi och organisation. 

Efter det jobbet tog förbundet beslutet att föreningen inte kan delta i Basketligan dam nästa år.

Basket består av en omfattande ungdomsverksamhet som föreningen måste prioritera, anser förbundet och det innebär att AIK Basket inte heller deltar i kvalet till Basketligan dam.

Kvalet kommer därför att spelas med tre lag om två platser i BLD. Uppsala Basket, Högsbo och Wetterbygden. AIK Basket kommer istället att ges en plats i Basketettan dam säsongen 2018-2019.

Flest golfronder i Skåne

2017 registrerades 6 961 180 golfronder i Sverige. Flest ronder spelas i Skåne, skriver golf.se. Där registrerades 1 246 131 rundor.

Här spelades mest golf 2017:

Distrikt Antal registrerade rundor
Skåne 1 246 131
Stockholm 1 172 112
Småland 644 721
Göteborg 559 418
Västergötland 410 745
Östergötland 404 915
Halland

Blåvitts minus i kontrast mot Häckens plus

IFK Göteborgs ledning tvingades i veckan medge att ekonomin har försämrat ytterligare. 2017 visar ett negativt resultat om 12,5 miljoner.

Det smärtar många blåvita anhängare.

Smärtan blir inte mindre vid läsningen av den ekonomiska rapporten från stans andra allsvenska klubb, uppstickaren från Hisingen. Häcken har haft möjlighet att stabilisera verksamheten och har nu ett eget kapital på 59 miljoner...! Klubben fortsätter att bygga stabilitet och har ett årsmötesbeslut på att ha 20 procent av omsättning i eget kapital.

Hur det är möjligt? Ja, ni känner till förklaringen. En viss turnering…

Egen fond räddar Redhawks

Malmö Redhawks har säkrat ekonomin inför framtiden. Klubben har skapat en lånefinansierad kapitalfond på 25 miljoner kronor.

– Vi har fått in pengar från befintliga ägare och stora sponsorer. Pengar som över tid ska betalas tillbaka, säger Mats Larsson, ordförande i Malmö Redhawks hockeybolag och holdingbolag, till Sydsvenska Dagbladet.

Starka ekonomiska krafter har byggt Redhawks under åren, men ändå har det funnits en press på klubbens ansvariga.

Tvånget att locka fler åskådare till matcherna har varit starkt trots ett snitt på 6 500 personer. Via fonden blir inte tvånget på nya intäkter lika starkt.

Putins lyxpresenter

När Rysslands president Vladimir Putin tog emot sina olympier i Moskva var han inte tomhänt.

Han delade ut 140 BMW-bilar, värda en miljon kronor styck, plus pengar till deltagarna.

Även 15-åriga guldmedaljören i konståkning, Alina Zagitova, fick en bil. Kanske fick hon ett körkort också?

Pantern har problem – igen

Idrottens Affärer har tidigare skrivit om ishockeylaget IK Panterns ekonomiska problem. Nu är det dags igen.

Malmöklubben ligger fyra i Hockeyallsvenskan nära tre omgångar återstår. Sportsligt går det bra – men inte när det gäller pengar. Klubben har en obetald skatteskuld på 454 000 kronor kronofogden. Skulden skulle ha betalts den 17 februari.

I höstas riskerade Pantern konkurs. Den obetalda skatteskulden hos kronofogden var på 700 000 kronor. Några dagar senare betaldes beloppet.

I samband med betalningen kom ryktet att miljardären Hugo Stenbeck skulle stötta Pantern ekonomiskt. Så har tydligen inte skett.

Slipper betala 3 miljoner kr

Kammarrätten har ändrat förvaltningsrättens dom och gett Svenska Handbollslandslaget AB rätt gentemot Skatteverket i en fråga gällande arrangörsskapet av VM i handboll för herrar 2011. Därmed är en mycket långlivad skattetvist löst.

Bakgrunden till tvisten, där Skatteverket genom upptaxering och skattetillägg krävde över tre miljoner kronor från Svenska Handbollslandslaget AB (SHLAB), gäller VM 2011. Svenska Handbollförbundet (SHF) tilldelades arrangörsskapet och fick i samband med det ett bidrag av Internationella Handbollförbundet (IHF) på 1 200 000 schweizerfranc.

För att inte ta resurser från den dagliga verksamheten lät förbundet ett helägt dotterbolag, som i dag heter Svenska Handbollslandslaget AB, ansvara för det praktiska arrangemanget mot att SHLAB fick rätt till sponsor- och biljettintäkter.

BP fortfarande pojkar

Brommapojkarnas årsmöte sa nej till att byta klubbnamnet till IF BP. Med röstsiffrorna 29 för och 37 emot behålls namnet IF Brommapojkarna.

För en namnändring skulle ha gått igenom behövdes att två tredjedelar av de avlagda rösterna från de röstberättigade medlemmarna skulle vara för förslaget.

Det var styrelsen som låg bakom förslaget till namnbytet.

– En del känner inte igen sig i namnet. Det står Brommapojkarna i vårt klubbmärke och i Skatteverkets registrering. Men vi använder nästan alltid BP i vår kommunikation just eftersom vi är Europas största flickförening, har klubbens kommunikationsansvarige Peter Appelquist tidigare sagt till Metro.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.