"Då inser man att det är så..."

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det finns två bra saker med hockey-VM. Det ena är förstås Tre Kronor som trots allt har fart under skridskorna, även om resultaten inte är så glimrande, och det onekligen är så att det fattas ledare på isen.
Leif Boork tillsammans med Lasse Granqvist är suveräna vid TV4:s sändningar från ishockey-VM, tycker Cecilia Giertta. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

Det finns två bra saker med hockey-VM. Det ena är förstås Tre Kronor som trots allt har fart under skridskorna, även om resultaten inte är så glimrande, och det onekligen är så att det fattas ledare på isen.

Det andra som är bra är att det finns två guldäss som kommenterar matcherna; Lasse Granqvist och Leffe Boork. Oj, vad jag saknat Boorks klokheter och Granqvist briljans.

Book och Granqvist ett perfekt par

Att lyssna på dessa två veteraner är suveränt, sen spelar det egentligen ingen roll hur det går i matchen. De tar liksom matchen bortom trivialiteter som slutresultat och missade passningar, de är mer som Sir Alex Ferguson, de ser långsiktigt.

När Boork pratar om nykomlingarna som är så stressade och nervösa att de spelar under sin nivå och därför borde få vila några byten för att smälta allt, då inser man förstås att det är så det är. Det är också så långt ifrån Wikegård/Jihde som det går att komma.

Det är verkligen synd att Granqvist/Boork bara kommenterar hockey, Boorks ledarklokhet passar faktiskt för alla lagidrotter, precis som Pär Mårts gör det. Och Granqvist, ja, det behövs inga fler kommentarer, det finns bara en som han.

Sen känns det förstås konstigt att dessa gamla public service-profiler nu sitter och kommenterar i kommersiell tv, men det är en annan sak. Man får ta jobben där de dyker upp, det är dessvärre verkligheten för journalister idag.

Underbar TV-dramatik

Handbollsdramatiken i SM-finalerna visar vad handboll handlar om; blod, svett och tårar. Tårar av  silver och tårar av guld.

Så suveränt bra handboll är som tv-sport och faktiskt, hur bra SVT fixat serien i år. Det var sköna intervjuer och bra kommentarer, Martin Frändesjö kan sin sport. Han är visserligen långt ifrån lika meriterad som Magnus Wislander, men det är få i världen som är det och Wislander passar utmärkt i Sportradion.

Årets finaler blir dessutom svårslagna i sin dramatik, herregud vem trodde Drott skulle resa sig efter den inledningen och förlängning för damerna innan omöjliga Sävehof gjorde't igen. Det var tv-dramatik på högsta nivå. Härligt att se.

Och inga huliganer så långt ögat kan nå. Hmm.

Varför dumpade hon Björn Eriksson förslag?

Man kan för övrigt fundera över vad justitieminister Ask håller på med.

Först en utredning av Björn Eriksson med klockrena förslag, men inga fakturor från polisen till klubbarna. Och så en annan beställningsutredning från  en som inte kan idrott och som föreslår halva polisfakturor för att klubbarna inte ska sluta arbeta med säkerhetsarbetet.

Kära nån. Säkerheten inne på arenorna är klubbarnas ansvar, utanför är det  faktiskt samhället. Bästa Beatrice, gör nu oss alla en tjänst och genomför Björn Erikssons förslag, då blir allt bra igen.

Cecilia Giertta

Med ett förflutet som både sportjournalist och ekonomijournalist på bl a Dagens Nyheter har hon en stor erfarenhet av ämnet idrott och finanser.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.