Typiskt, de möttes inte på halva vägen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Är det så enkelt att det är brist på gemensamma värdegrunder och brist på kommunikation som fått den senaste ledarkonflikten i fotbollsallsvenskan att blossa upp? Värdegrunder är så mycket viktigare än vad många tycks fatta.

Det blev en frontalkrock mellan olika beteendekulturer och nu talar mycket för att Luis Pimenta har gjort sitt i BP. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

 

En tränare och ett allsvenskt fotbollslag, Luis Pimenta och Brommapojkarna , har kommit på rejäl konflikt med varandra. Tränaren anklagas av a-lagspelarna för sexism, mobbing och trakasserier, tränaren själv hävdar att det i grunden handlar om språkförbistringar och proffessionalitet. Vem som har rätt är svårt för en utomstående att ha en åsikt om. Däremot visar konflikten tydligt på hur svårt det är att få ihop olika värdegrunder, överallt i samhället.

Konflikt miitt i idyllen

Grimsta IP och Brommapojkarnas hemmaplan. En idyll i Stockholms västra förorter, välskött, stor ungdomsverksamhet och ett a-lag som oftast harvar någon division under allsvenskan. Ibland kommer herrarna upp i allsvenskan , men det brukar gå lika fort att halka ner igen. Allt är fint och grönt runt Grimsta, ibland kommer klagomål från andra klubbar och en del föräldrar att BP toppar barnlagen och värvar spelare bland tioåringarna, men det blir liksom inte mer. Grimsta är en oas, förefaller det, med ledare som lett klubben länge och kloka och förståndiga åsikter, för det mesta. Snällt och gulligt.

Så kommer en internationell tränare. Han har förmodligen helt andra ambitioner än klubben vetat, och kanske velat. Hans språk är inte svenskt, han kommer från en miljö där det handlar om att komma först och vara bäst, vad det än gäller..

Ett maktspråk

Han använder ett maktspråk, ett traditionellt mansspråk. ” Var en man, ingen fegis”, ”Visa lite stake nu” osv. Han skriver upp på anslagstavlor vilka av spelarna som varit bra, vilka som varit dåliga. 

Han är så långt ifrån som man sannolikt kan komma den svenska tränarmodellen, där ledarna till stora delar mycket bygger på att spelarna ska känna sig trygga och involverade.

Och det är kanske här den stora skillnaden mellan den svenska modellen, som Janne Anderson och de flesta med honom förespråkar, och den internationella visar sig som tydligast. Värdegrunder. Kommunikation. Uppmuntran. 

Och sannolikt är det just här BP förmodligen gjorde det så enkelt att det är brist på gemensamma värdegrunder och brist på kommunikation som fått den senaste ledarkonflikten i fotbollsallsvenskan att blossa upp? Värdegrunder är så mycket viktigare än vad många tycks fatta.>> 

Skillnaden med Potter

Se bara hur bra det blev med Graham Potter i Östersund. Internationell visserligen, men med samma värdegrunder som spelarna och klubbledningen. Man kommunicerade. Uppmuntrade. Ställde krav. Och var överens.

Prata och vara eniga om värdegrunder. Två bärande funktioner, förutom den fysiska träningen, om man vill skapa ett bra idrottslag. Samma funktioner gäller för övrigt hela samhället. Och det är när det här fungerar som bäst som vi är överens och når framgångar.

BP och tränaren? Ska nog gå skilda vägar. För gemensamma värdegrunder skapar man inte på en vecka. Även om man kanske utåt blir överens.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.