När Zlatan får bestämma...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag har suttit av en och annan presskonferens genom åren, lyssnat till de självklara svaren på (möjligen) alltför slätstrukna frågor; det är inga Oscar Wilde-citat man går miste om direkt, nu när man följer fotbollen lite mera i periferin.
Att Zlatan Ibrahimovic har fått mediaträning råder inget tvivel om. Frågan är om rådgivarna har gått ett steg för långt. Foto: Francois Mori, AP Photo/Scanpix

 

Så om Zlatan Ibrahimovic nu, lockad av den nya tekniken och känslan att kunna bestämma över ännu ett område, väljer att kommunicera via sin app och utan de traditionella mediernas filter, så är förlusten överkomlig.

Välkammat och slätstruket

Det hettar sällan till som det kunde göra förr. Det är välkammat och slätstruket. Det är självklarheter och artigheter. Inga nyheter, inga avslöjanden, ingenting från bakom kulisserna. Det är mestadels tomt och innehållslöst.

Det har blivit så. Någon har sett till att det blivit så och de snälla journalisterna finner sig.

Det är naturligtvis fritt för var och en att välja kommunikationskanal. Den som har ett varumärke att vårda styr sin egen väg. I sina egna privata relationer med medierna.

Kan inte hänvisa till app-araten

Men när Zlatan Ibrahimovic spelar i det svenska landslaget, för Svenska Fotbollsförbundet, kan han inte hänvisa till sin egen "app-arat", då bör han, inte minst som kapten, uttala sig och svara på mediernas frågor. Hur intetsägande och tomma fraserna än blir i en mixad zon av spelare och journalister minuterna efter en match.

Men det är inte första gången Zlatan ställer sina egna krav och skrämmer de styrande i Fotbollsförbundet att dansa efter hans pipa. Alltsedan Eric Hamrén lyckades övertala honom att fortsätta i landslaget - hur allvarligt hans "bojkotthot" nu var - har Zlatan haft en särställning och ingen har vågat föra in honom i fållan.

Jag tycker Zlatan skall ha favörer. Det är så med de stora stjärnorna - om de så uppträder på operan, teatern, på musikscenerna eller Friends Arena - att de måste ges särskilda privilegier, eftersom de också har de största förväntningarna på sig och oftast ger så mycket mera om de får känna sig extraordinära.

Zlatan räddar just de här åren en rätt torftig landslagsgeneration under en inte alltför imponerande ledning att fullkomligt rasa ihop. Han bär det här landslaget.

Förbundet måste ha en linje

Han skall ha sin särställning. Han är inte lika dynamisk på planen som för tio år sedan, inte lika magisk i en-mot-en-dueller, men han har ett enastående facit och när karriären en gång är slut kommer vi att skriva, att han är Sveriges bäste spelare genom alla tider. En särling, en för vilken man gör undantag.

Men.

En organisation som Svenska Fotbollsförbund måste ha en linje och en fast ledning. Med principer och regler.

Det fanns en tid när Zlatan Ibrahimovic inte talade med Aftonbladet. Han hade sin fulla rätt att inte ställa upp i intervjuer med Aftonbladet. Ingen kan tvingas att tala.

Typ Belusconi

Men det gick ännu längre. Det var landskamp - jag minns nu inte om det var i Finland eller på Island - och Zlatan vägrade gå på presskonferens om Aftonbladet var närvarande. Det var inte Zlatans presskonferens. Det var Svenska Fotbollsförbundets - då under ledning av den energiske Lars-Åke Lagrell - presskonferens.

Aftonbladet stängdes ute. Det var naturligtvis alldeles galet. Ett förbund under RF i den demokratiska svenska idrottsrörelsen kan ju inte ge vissa medier tillgång till en presskonferens, stänga ute andra.

Hur skulle det se ut i ett samhälle om en regering håller presskonferens men utestänger de misshagliga, bjuder in de lojala och okritiska. Då har vi inte demokrati längre. Då luktar det Berlusconi lång väg. Frågor kan man vägra besvara, men dörrarna måste vara öppna för alla i det officiella Sverige.

Tänk om jag rest mig

Nu fick Aftonbladet tillgång till vad som sades på den där presskonferensen genom att vi på Sydsvenskan tog med oss deras bandspelare in. Men jag ångrar fortfarande att jag inte reste mig upp, krävde att Aftonbladet bjöds in och, om inte, reste mig och gick för att se hur många som hade hakat på. För att testa uppslutningen kring det fria ordet.

På matchdagen tog jag upp saken med Lagrell på läktaren (det var bestämt i Tammerfors) och han sa: "Ja, i så fall är det väl en fråga om han skall spela i landslaget eller inte."

Men jag tror aldrig han gav Zlatan alternativen.

Kan inte ha varsin agenda

Självklart måste Svenska Fotbollsförbundet ha ett regelverk för hur mediefrågor hanteras. 

Spelarna kan inte i landslagsdräkt ha var sin agenda.

Det finns något fientligt i attityden hos fotbollslandslaget i mediaumgänget.

Eric Hamrén vrider sig som en mask i sin västpimpade kostym, landslagschefen Lasse Richt är lika smidig som en gammal DDR-politruck och det var han  som fick den ypperligare Tom Aland att ge upp i försöken att komma lite bakom regler och barriärer och göra en dokumentär om Hamrén. Det kanske var lika bra.

Det var Lasse Richt som på eget bevåg checkade ut mig från hotellet i Sofia för att jag råkat hamna på samma hotell (till och med samma våning) som landslaget; hotellet bokat långt innan och utan vetskap om var landslaget skulle bo. Tillbaka från lunch nekades jag min nyckel och fick förhandla med hotellmanagern för att återfå mina rättigheter.

Var han i Mallbacken?

Det är i en sådan atmosfär journalisterna skall försöka skildra ett landslags liv och leverne och jag avundas dem inte.

Resultatet blir torrt, könlöst, likriktat.

Vad säger Karl-Erik Nilsson? Är det inte så han heter, fotbollsbasen som valdes och försvann.

I söndags borde han varit Malmö med SM-bucklan men han var spårlöst försvunnen. Någon sägs ha sett honom, ridande på styltiga paragrafer, på väg mot Mallbacken.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Peter Löfstedt (inte verifierad)

tis, 2013-10-15 08:56

1. Ang: Stolt om "Om Zlatan får bestämma"

Jag är en idrottsanalfabet, skiter "nästan" fullständigt i att följa sporten i TV och media. Men jag håller helt med Stolt i artikeln att man givetvis inte kan utestänga reportrar från en presskonference. -Men när det gäller Aftonbladet vete tusan... -En tidning som i alla fall inte hyser minsta respekt för vad som är en nyhet och har som enda mål att sälja annonsplats och locka läsare med snaskiga rubriker. Då blir jag plötsligt osäker. Det fria ordet mot falsk journalism? Ibland kanske journalister behöver knäppas på näsan så de fattar att de har ett ansvar och inte kan handskas med sin makt hur som helst. Zlatan hade möjliget att ge dem den påminnelsen, och tog den.

Sven Essen (inte verifierad)

tis, 2013-10-15 09:17

2. Zlatan

Jag har för mig att Jan Majlard på SvD reste sig och gick ut vid ett tillfälle. Om det var vid samma träff som Åke S beskriver vet jag inte.

Joakim (inte verifierad)

tis, 2013-10-15 10:26

3. Fair play i media

Träffsäkert, snyggt och framtidsorienterat! Vilket organ bör se till att Specialförbunden håller sig till de demokratiska spelreglerna?! Har de viljan och förmågan att göra detta? Fair Play får i detta perspektiv en helt ny innebörd.

Kalle Andersson (inte verifierad)

ons, 2013-10-16 10:06

4. Vad har Aftonbladet med Demokrati att göra!?

"Hur skulle det se ut i ett samhälle om en regering håller presskonferens men utestänger de misshagliga, bjuder in de lojala och okritiska. Då har vi inte demokrati längre." Demokrati = Folkstyre, dvs att folket med hjälp av omröstningar styr. Det har inget att göra med om Aftonbladet släpps in på en presskonferens eller inte. I Sverige använder man demokratibegreppet åt helvete fel!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.