TV-bolagens lösning på gordiska knuten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En gordisk knut är en invecklad uppgift som kan lösas förvånansvärt enkelt genom en drastisk åtgärd. Kanske har SVT och TV4 funnit den inför OS.
Sotji börjar fyllas av aktiva atleter. Lite varstans i stan ses trupper av idrottare på väg till eller från träningar. Foto: TT Nyheter


Inget av bolagen har sändningsrättigheter för OS. Men de har funnit sin egen väg och tittarna ska nog ändå bli rätt nöjda.

När nöden är som störst

OS denna gång blir inte likt något annat. Med MTG:s övertagande av rättigheterna har varken SVT och TV4 fått ackreditering. Båda bolagen skickar reportrar som ska bli improvisationens mästare. De får köpa biljetter som vilken enskild åskådare som helst och de får göra intervjuer och andra reportage utanför arenan.

Viasat har ensamrätt och tänker ta tillvara den maximalt.

Nu har i och för sig SVT och TV4 en legal nyhetsrätt så den vägen blir det en bevakning. Men senaste nytt är att bolagens reportageteam har kommit överens om att samarbeta.

Vad gör man inte när nöden är som störst. Och tänk om det fungerar bra. Vilka konsekvenser får det?

Nu vill vi inte fler reportage

Hittills har vi tittare överösts med väldigt många reportage om våra OS-stjärnor och ett extra insatt OS-program.

För många i äldreboende blir det inget OS alls, man har helt enkelt inte de kanaler som behövs för att pensionärer ska kunna titta. Och det är ju för jäkligt.

Reportage i all ära, men nog är det själva tävlingsmomentet som är det mest spännande i alla tävlingar? Intervjuer och reportage är roligt när en person/ett lag gjort något riktigt bra, eller dåligt, men intetsägande frågestunder med personer som ska med till OS och ännu inte riktig presterat nåt sånt där riktigt bra...det är faktiskt ganska trist.

Vilken kanal denhär gången?

Det är fullt begripligt att MTG som köpt rättigheterna inte släpper någon annan "jävel över bron". Men det är också fullt begripligt att kritiken är stenhård över det faktum att sändningarna kommer bli mer svårtillgängliga för alla.

Och även med tillgång till kanalerna blir det ett ständigt letande och frågande – vilken kanal gäller nu, TV3, någon av Viasat-kanalerna eller vilken är det?

Enligt en undersökning  ska fyra av tio svenskar se OS på arbetstid. Det förutsätter inte bara att företaget har bedömt det som nödvändigt att ha tillgång till MTG:s kanaler  utan att anställda också får lämna sin arbetsplatser och ta en stunds paus.

Undersökningen vill också göra gällande att männen har en större benägenhet att titta på OS och tar sig friheter att att göra det...

Finns det ett så stort hockeyintresse?

Mitt i alla OS-förberedelser strävar SVT på med sin Hockeykväll. Marie Lehman är jättebra, liksom Micke Renberg, men jag tycker så synd om dem eftersom SHL har på tok för många omgångar för att vara riktigt intressant.

Allvarligt talat, vem bryr sig om en match i januari när slutspelet sker om några månader? Och när det inte längre är fulla omgångar, utan tre matcher då och tre matcher en annan gång? Varför har ingen i hockey-Sverige modet att säga "stopp stopp, det blir inte bättre av hundrafemtio omgångar, vi tjänar inga pengar på det, det blir skittrist för publiken och vem pallar?"

Och så Expressens ibland extremt mansdominerade tv-sport, som nu toppar med tre tjejer på mittuppslaget. Här finns de snabba nyheterna, medan Aftonbladet har planeringen. Vad väljer vi tittare? Allt? Eller inget?.

Att media just nu genomgår en av sina största förändringar är ett välkänt faktum. Men samma sak gäller för både papperstidningar, webb och vanlig TV; slarv och hafs lönar sig aldrig i längden. Vill Bonnier behålla greppet om svensk media får man nog se till att satsa lika mycket som Schibsted; annars är det så kört.

Cecilia Giertta

Gösta (inte verifierad)

tors, 2014-02-06 18:06

1. "Media"

Varför specificerar inte skribenten vilka medier som avses? "Att media just nu genomgår en av sina största förändringar..." är slarvigt och slappt uttryckt. "Media" = medier, ett utmärkt svenskt ord som enkelt går att använda i olika former. "Media" är ett ord helt utan förpliktelser. Läs hos Språkrådet, TT-språket, SAOL, Mediespråksgruppen t.ex.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.