Dags att bryta mot Lex Zlatan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag råkar ha Sveriges vackraste väg till Allsvenskan. En kort cykeltur genom underbara Pildammsparken, klädd i guldgult så här års. Passande. Malmö är fotbollens huvudstad just nu.
Ett enat MFF, en framgångsrikt MFF, ett guldkantast MFF. Foto: Andreas Hillergren / TT

 

Dubbla guld, spel i Champions League och med Malmö FF så grundligt byggt och organiserat, så klokt hanterat vid tränarval och spelarinköp, att det känns som vi befinner oss i en guldera.

2004, 2010, 2013, 2014. 

Kvällen när pokalen kom till Malmö kändes knappast champagnesprudlande. Ett högst ordinärt vardagsjobb, 2-0 mot stackars BP, det kunde blivit tio, och den trogna publiken hade väl varit värd en lite större kraftansträngning med tanke på sin trofasthet och sitt stöd. Nu sjöng den ändå, som bara publiken i Malmö kan sjunga, den höll sig inom ramarna, d v s på läktaren, även under prisutdelningen och ingen bengal smällde av. Man får vara glad åt så lite nuförtiden. Desto större effekt då när ett riktigt fyrverkeri brakade löst. Full tillåtet utgår jag ifrån.

Vunnit på halvfart

Malmö FF har de senaste fyra-fem åren spelat den mest attraktiva fotbollen i Allsvenskan. Kvicka spelare med god teknik, större fantasi, högre tempo än motståndarna. Inte alltid men tillräckligt ofta.

2014 har ett stort steg tagits med Åge Hareides förenklade och mera resultatinriktade fotbollsfilosofi.

I de bästa stunderna har MFF varierat konstnärlig kreativitet med ändamålsenligt brukshantverk och därmed tagit kommandot i fotbolls-Sverige. MFF har varit överlägset. Vunnit på halvfart, vilat i perioder, exploderat när det behövts.

Detta trots förluster av spelare som Pontus Jansson, Johan Dahlin, Miko Albornoz och Jiloan Hamad och långtidsskador på så vitala spelare (succé guldåret 2013) som Simon Thern och Guillermo Molins.

Typiskt guldlag

Förnyelsen av truppen, från den egna akademin och från inköpsavdelningen, präglas av de kloka sportcheferna Per Ågren och hans efterträdare Daniel Andersson. Förståndiga, omdömesgilla, sympatiska och gentlemannamässiga som spelare med säkerhetstänkande som basfilosofi har de tagit steget till chefsroller med samma goda egenskaper.

Det brukar vara så när guldlag skapas; mycken klokhet sammanfaller. På alla plan.

Anton Tinnerholm hade i ett par år visat i Åtvidaberg att han var skodd för större löp och har gjort succé (på gränsen till landsklass i backkrisens Blågult), Enock Kofi Adu och Isaac Kiese Thelin blev ett par pusselbitar som satt som gjutna på sina platser.

Och så Markus Rosenberg.

Bäste återvändaren någonsin

Jag vet inte om någon svensk återvändare, efter ett decennium ute i Europa, tillfört sitt lag och Allsvenskan så mycket som Markus Rosenberg gjort. Min enda jämförelse hittar jag i ishockeyn. Mats Näslund kom till Percy Nilssons hockeybygge i Malmö i början på 90-talet efter många succéår utomlands, främst i NHL, och många trodde att han bara skulle glida den sista utförsbacken på en hygglig sedelbunt. Pyttsan. Mats gjorde dundersuccé, hade så mycket klokhet, energi och begåvning kvar att ge - och gav det. Med kropp och hjärta. En fin man i alla avseenden.

Som Markus.

Han har inte bara kvar sitt excellenta målsinne, han har blicken, förmågan och viljan att göra medspelarna gott, han är cool i sin raka hållning med ett avspänt leende på läpparna oavsett han knallar in på Grimsta eller en Champions League-arena i Turin eller Madrid och han går i spetsen för arbetslaget när det måste knogas.

Ge honom guldbollen!

Jag tycker att Aftonbladet och Svenska Fotbollförbundet skall bryta mot Lex Zlatan och ge Guldbollen 2014 till Markus Rosenberg. Han har gjort mest för svensk fotboll i år. Varit tungan på vågen för Malmös guld, tillfört Allsvenskan en attraktion och en värdehöjning och han har spelat huvudrollen när MFF gjort entré i Champions League. 

Visst, det går alltid att motivera ännu en Guldboll till Zlatan - drömmål och målrekord - men om den spelare skall belönas som betytt mest för svensk fotboll i år - inträdet i Champions League är ju en statushöjare för hela den svenska fotbollen när landslaget smyger i skuggan - så är Markus Rosenberg valet. 

När MFF senast hade ett lag av motsvarande kvalitet, slutet av 80-talet, lyckades det tack vare att man fick spelarna att stanna kvar några år extra trots hugade spekulanter. Jonas Thern, Stefan Schwarz, Martin Dahlin, Roger Ljung m fl. Agenterna for inte fram som gräshoppor på den tiden. 

Inte ens miljonerna räcker

Sedan kom en våg av uppköp - precis det som drabbade IFK Göteborg efter UEFA-guldsuccén 1982 (Corneliusson, Strömberg, Hysén, Torbjörn Nilsson mfl) - och laget slogs sönder. Risken är uppenbar också nu. Inte bara för det allsvenskan guldet och vissa spelares egenart och lyskraft utan för det skyltfönster som Champions League erbjuder.

Spelare som Simon Thern, Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin m fl kommer säkert att försvinna. Förmodligen några till. Allsvenskans bäste målvakt, Robin Olsen, borde vara attraktiv.

Inte ens ett par hundra miljoner från UEFA:s rika källa räcker för att försvara ett mästarlag mot skövling. Men det skall kosta. En Champions League-spelare skall vara dyr. Svenska klubbar säljer för billigt. Ingen har väl ens varit nära Zlatans 82 miljoner från 2001. Malmö har rekordet. Där också.

Åke Stolt

r b (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 13:19

1. så väl tänkt och skrivet, ja

så väl tänkt och skrivet, ja !
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.