"Svansa inte för sabotörerna"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag läser en förbryllande artikel i Kvällsposten, den något modifierade skånska versionen av huvudtidningen Expressen; Malmö FF skall tillsammans med sin supporterförening ansöka om att till hösten få elda "legala bengaler" på matcherna.
På vilket sätt detta bengaleldande höjer stämningen, sporrar spelarna, lyfter arrangemangen? frågar sig Åke Stolt. Spelarna, ledarna, klubbarna och den fotbollsintresserade vill inte ha det. Foto: Adam Ihse, TT

 

Jag har alltid undrat; hur ser sådana ut?

Jag utgår ifrån att de brinner. Sannolikt skall de tuttas på av människor bland andra mindre eldbenägna människor på en läktare. Förmodligen är en legal bengal lika farlig som en förbjuden bengal om man t ex kastar den mot någon.

Med vilken behållning?

Borås Arena senast; två avbrott för bengaler. Matchen försenad med tjugo minuter. Spelare i full färd att fightas för att avgöra matchen, brinnande av iver, fick åter göra reträtt till omklädningsrummet för att invänta klartecken för fortsatt spel.

Kan någon av dessa människor med fabless för brinnande saker på läktare tala om för mig på vilket sätt detta bengaleldande höjer stämningen, sporrar spelarna, lyfter arrangemangen?

Kan någon förklara nöjet med att stå med en avslocknande bengal i näven medan röken drar iväg över en öde fotbollsplan vars figuranter tvingats sätta sig i säkerhet i ett omklädningsrum?

Ska Sverige vara ett undantag?

Nu får ni väl, både klubbar och förbund och Elitfotbollsorganisation - chefen där, den kloke Lars Christer Ohlsson talar också i svävande ordalag i den här frågan - sluta dalta med "pyromanerna".

Europeiska fotbollförbundet förbjuder bengaler. Det borde väl räcka som rättesnöre.

Såg ni några bengaler på Champions League-semifinalerna? 

Dålig stämning?

MFF skall spela i Europa igen till sommaren och förhoppningsvis till hösten; det är väl snarare dags att få bort eldarna än att ansöka om att få tända "legala bengaler".

Låt spelarna agera!

För, som sagt; hur ser sådana ut, hur skall en pyroteknisk övning kunna genomföras som varken sprider rök eller hotar säkerheten. Någon måste väl övervaka det, garantera säkerheten.

Det är bara en sak som gäller: stoppa eländet!

Det är viktigare att ta den stora publiken på allvar än att svansa för sabotörerna.

Jag skulle vilja se ett test. I de kommande hemmamatcherna gör MFF:s spelare (och gärna alla andra trupper i Allsvenskan som tröttnat på att bli störda på jobbet av våldsverkare)  entré med en jättelik banderoll som de visar upp för sina fans: "FÖR VÅR SKULL - SLUTA ELDA BENGALER!"

Då finns det inga tvivel

Skulle det då brinna ändå, ja, då vet man ju att det inte är för spelarnas skulle eller för att stödja klubben som de går till fotbollsläktarna med sina pyrotekniska lustar. Då gör de det enbart för sitt eget sjuka nöjes skull.

Nu har jag hört både spelarna och tränaren Age Hareide så många gånger ta bestämt avstånd, att det är dags för de styrande att också sluta gå som katten kring het gröt.

Spelare, tränare och vi som vill se fotboll vill inte ha dessa eldavbrott.

Vi har ett brinnande intresse. Det räcker.

Åke Stolt

Gurkburken (inte verifierad)

fre, 2015-05-15 16:35

1. Tendentiöst skrivet.

Tendentiöst skrivet. Övertygar ingen med annan åsikt och ger inga tunga sakliga argument för den som vill bli av med bengaler.

Fredrik (inte verifierad)

fre, 2015-05-15 18:07

2. Parodi?

Det borde framgå lite tydligare att den här texten är parodi innan någon får för sig att Åke är totalt oinsatt. Visst blir det uppenbart för en fotbollsintresserad med meningar som att ingen vill ha bengaler (när hela klubbar vill ha det) men de är väl knappast den tänkta målgruppen.

Peder Johansson (inte verifierad)

lör, 2015-05-16 08:04

3. Bengaler har inte på en

Bengaler har inte på en fotbollsarena att göra. Ingen arena heller där det utövas idrott. Det ger inget lyckorus att sitta å stirra rakt ut i dimman. Supporterklubbar som påstår att det är en del av inramningen av en match vill bara visa sitt maktutövande med måttet "vi skiter väl i dom andra".

Sune (inte verifierad)

lör, 2015-05-16 09:59

4. Svansa?

"Det är viktigare att ta den stora publiken på allvar än att svansa för sabotörerna." Hos AIK är över 80% av årskortsinnehavarna (över 16 000 förra året) för bengaler på AIKs läktare. Vem ska svansa för vem? AIKs Henok Goitom om bengaler på läktaren: "häftigt som fan!" https://twitter.com/Henok_Goitom/status/595347740999229440 Fasen va jag älskar att jag håller på AIK!

Oscar (inte verifierad)

lör, 2015-05-16 10:18

5. AIK

Kan bara tala ur AIKs perspektiv. Men en undersökning förra året visade att över 80% av säsongarna, alltså en majoritet av publiken (inklusive famlijeläktaren), är för bengaler! Finns inget problem inom AIK, varken på läktaren eller i laget. Skillnad mot MFF, där både publiken och laget är splittrat i frågan.

Ingemar Johansson (inte verifierad)

lör, 2015-05-16 10:40

6. Bengaler på arenor

Jag är en mycket idrotts intresserad politiker och även ordf. I Falkenbergs Volleyboll. Fotbollsintresset är dock stort och jag ser på 3-4 matcher/vecka och jag har spelat 750 seniormatcher innan karriären övergick som ordförande och ledare inom sporten. Som kommunstyrelseledamot stöttar jag fullt ut satsningen på en ny arena i Falkenberg. men Fotbollsförbundets krav och villkor är irriterande. I det här avseendet är SvFF hårda och maktfullkomliga. Nu senast i mötet mellan Elfsborg-Malmö var underhållningsvärdet stort - men röken från bengalerna drar ned arrangemanget på ett minus värde. TV Journalister försökte hitta syndabockar hos polisen. Pinsamt. Ingen vill ta konflikten med de fåtal som tar med bengaler på arenan. Man försöker dölja ansvaret med strutsmetoden. Kan inte SvFF få slut på denna avart sänker deras trovärdighet. När inträffar en olycka med bengaler och vem blir syndabocken? När tänker SvFF tillsammans med elitklubbarna göra något åt saken? Ska vi politiker satsa över 100 miljoner lokalt på sporten krävs att våra döttrar och söner utan oro kan gå på matcherna. Det motkrav vi har på sporten är att ni agerar nu. Ingemar Johansson/Centerpartiet i Falkenberg

Mats (inte verifierad)

lör, 2015-05-16 12:38

7. Röken skadar mer än elden

Precis som vid bränder i hus är det röken som ställer till med mest skada. Vid de få tillfällen röktifon tillåtits har flera i publiken tvingats lämna pga av andnöd. Jag tvivlar på att det finns några klubbar med en genomtänkt marknadsstrategi som vill neka astmatiker möjlighet att gå på deras matcher.

Thomas Jarlsbo (inte verifierad)

lör, 2015-05-16 12:47

8. Bengaler

Knappast tendentiöst, utan mera ett uttryck för ett antal åsikter, vilka jag delar helt o fullt. Inga sakliga argument, säger du, övertygar ingen. Nä du har väl rätt, att berätta för en tjuv att jag inte vill ha inbrott övertygar knappast. Brottslingar lyssnar ju sällan på andra, hänsynsfullhet är inte brottslingars bästa gren. De är fullt upptagna med hänsynslöshet.

Mats (inte verifierad)

lör, 2015-05-16 14:10

Fredrik (inte verifierad)

lör, 2015-05-16 16:51

10. Peder, det är din subjektiva

Peder, det är din subjektiva åsikt som du har all rätt att ha - men du har ingen rätt att göra den till allmängiltig verklighet. Skiter väl i dom andra? "Dom andra" vill ju också ha bengaler! Inklusive spelarna. Vad de inte vill ha är spelavbrott, men det är en diskussion man får ta med förbundet - varför har ni börjat med larviga spelavbrott för? Det där är kanske det dummaste och mest oinsatta "argument" som kommer upp i "debatten" överhuvudtaget. Hela klubben jag håller på är för pyroteknik! Och de två stora stadsrivalerna också. Pyroteknik är något folk överlag uppskattar - det är vad du har att förhålla dig till. Ett tips är att göra det med mindre dryghet och arrogans.

Pontus Larsson (inte verifierad)

mån, 2015-05-18 07:56

11. Knappast nytt

Bengaler är knappast något nytt på svenska fotbollsläktare. De har funnits där i över 20 år, och då beskrevs de som "fantastisk stämning". Nu har polisen svängt i frågan och avbryter matcher när det eldas, vilket gör att de negativa delarna (avbrutna matcher etc) blir ett faktum. Sen att röken skulle vara farlig, visst för astmatiker är det väl förmodligen ingen höjdare, men vid polisens pyrotekniktest på Friends Arena visade det sig att röken är skadlig, men först efter att man vistats i den i fem timmar. Längesen vi såg ett fem timmar långt bengaltifo? Den bästa lösningen vore enligt mig att göra som i Norge. Att tillåta bengaler på raden längs fram på läktaren om de är anmälda i förväg. Då kan man även reglera mängden så att röken inte blir så kraftig att den fyller arenan. Det som sker just nu är en maktkamp mellan polisen och ultrasgrupperna, en maktkamp ingen kommer välja att förlora pga av prestigen, och därmed kommer inte frågan heller att lösas.

Krister (inte verifierad)

mån, 2015-05-18 08:48

12. På Behrn Arena var det väl

På Behrn Arena var det väl den första(?) bengalen någonsin från HEMMAklacken i matchem mot Hammarby 30/4. Ett stort svart rökmoln blåste rakt emot mig. Nej tack! Vi ska komma ihåg att det finns VÄLDIGT få åskådare på sittplats som vill ha bengalers rökmoln på sittplats. En del av dom vill däremot ha det på ståplats, så länge de själva slipper bli utsatta för röken. Dessutom tror jag att om bengaler skulle uppstå på sittplats i Örebro skulle klubben göra allt i sin makt för att få tag på förövaren. Efter bengalen 30 april på hemmastå har jag inte hört ett knyst från klubbens håll vad man tycker om det. Men: det hände ju på ståplats, så.....

MFF:are (inte verifierad)

mån, 2015-05-18 12:37

13. RÖK

Intressant att du tyckte att röken drog ner underhållningsvärdet. Var du på plats? Själv så stod jag ett par meter bakom de som eldade och hade inga som helst bekymmer med röken. Jag såg hela matchen. Det mest förundransvärda på kvällen var ju att domaren inte hade nån som helst koll på matchtiden, (6minuters tillägg i andrahalvlek). Sluta lägg ansvaret att ta hand om kriminalitet på klubbarna! Se till så att POLISEN stävjar kriminaliteten, de har medlen om de bara vill. PS:Det gnälls väldigt lite på bengaler vid speedway och bandy matcher....
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.