Men jag älskar Radiosporten!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag älskar Radiosporten. Jag älskar public service. Jag försvarar public service rätt att finnas på alla plattformar. Men jag vill gärna att den också ska finnas i etern, på FM. Och jag vill slippa höra samma format i radion, år efter år efter år.
Sändning pågår! Radiosporten sänder och många lyssnare, men... Foto: TT

 

Det finns många sätt att racka ner på människor, och därmed inte ta deras åsikter på allvar. Ett av de vanligaste är att okunnigförklara dem, och därmed sätta sig på sina höga hästar. Därför vill jag tydligt klargöra mina åsikter om Radiosporten och också om public service, vilket tydligen verkar behövas. 

Ömma tår

Jag kan inte tycka att en kvinnlig referent är ett stort framsteg. Inte dryga 30 år efter att de första kvinnorna började som sportjournalister.

Att vara politisk korrekt i alla läger är inget jag strävar efter. Inte heller att alltid hålla med dem som skriker högst, eller att ha den totala bilden i alla dess detaljer klar för mig. Jag skriver utifrån det jag tycker, ser och hör, jag har varken bakomliggande rapporter eller 100-procentiga bevis för mina åsikter, det är min rätt som krönikör och inte journalist. Att vara journalist slutade jag arbeta med för 15 år sen, och även om mina band till journalistiken fortfarande är ganska många, skriver jag mina krönikor i Idrottens Affärer utifrån åsikter. Har jag en offentlig källa, anger jag den. Som i fallet med Sepp Blatter, tex. 

I krönikan om Radiosporten har jag tydligen trampat på många ömma tår i för små skor, och att det blir mothugg är då begripligt. Och också väldigt generöst av Radiosporten att bjuda in på studiebesök. 

Få egna nyheter

Problemet är nog ändå att det inte riktigt är det som är grejen. Utan syftet med min krönika var att belysa exempel på sånt om jag som lyssnare av Radiosporten tycker. Jag lyssnar nämligen mycket på Radiosporten, även om många tycks vilja tro att jag inte gör det, och det är som slående är 1) Otroligt få kvinnor i både expert-, producent-, referent- och programledarrollen och 2) väldigt lika format med ungefär samma dramaturgiska uppbyggnad samt 3) ganska dåligt med egna nyheter.

Radiosporten är överallt, med lokala reportrar, regionala reportrar, frilansare och tipsare. De egna nyheterna om spelarövergångar t ex, om planerade satsningar, med egna intervjuer med de berörda, borde därför vara många. Jag som lyssnar på Radiosporten, upplever inte att det är så. 

Radiosporten är överallt, mer eller mindre alla journalister tycker att det vore en häftig grej att få jobba där, vare sig det nu är på en webredaktion med fast anställda medarbetare som får både fasta anställningsavtal och löner som är pensionsgrundande, eller direkt i etern, med samma villkor. Att då vara inte bara bäst jämfört med andra sportredaktioner att ha kvinnliga medarbetare i etern, på webben osv, utan att vara jämlikt så att man faktiskt har ungefär lika många tjejer som killar så att könstillhörigheten blir totalt oväsentlig; det är något jag skulle se som målsättning för redaktionen. 

Borde vara en föregångare

Radiosporten är överallt; ett ständigt arbete med att förbättra formaten, utveckla reportrarna, motivera reportrarna och programledarna att vilja förkovra sig i allt från ekonomi till snabbpratande i bilder som får lyssnaren att förstå precis hur loppet löps, eller bollen spelas; det är något Radiosporten borde kunna göra. För alla sina medarbetare.

Radiosporten är överallt; får redaktionen tillräckligt med pengar för att kunna vara det? Får man pengar som satsar på framtida strategi och anställningar, får man uppskattning och resurser, eller tvingas man avstå från bevakning på plats för att det saknas pengar och intresse?

Det är nämligen det jag vill. Att Radiosporten får så mycket resurser och intresse från de övriga i radiohuset, att Radiosporten faktiskt kan finnas överallt, med de piggaste reportrarna, som Tommy och Lasse, med de bästa analytikerna och experterna. Där arbetet inte handlar om att förvalta, utan om att förnya och förbättra, där det går.

Om Radiosporten går först med sin jämlika satsning, är jag säker på att andra redaktioner skulle komma efter.

Cecilia Giertta

Fakta

Här hittar du Cecilia Gierttas inledande krönika om Radiosporten - och i sin tur, kommentaren från Radiosportens redaktionschef, Markus Boger.

Kalle (inte verifierad)

ons, 2015-09-02 00:44

1. Noll koll

Precis som i din första del av krönikan märks det att du lyssnar väldigt lite på Radiosporten. OM du gjort det borde du ha märkt att de "piggaste reportrarna Tommy och Lasse" sedan länge inte har några utmärkande roller. Visst Tommy gjorde friidrotts-VM nu senast som vanligt med bravur och på en nivå som ingen annan på nuvarande Radiosporten håller men det är också allt han gör på radiosporten numera, lite punktinsatser från olika friidrottstävlingar. Lasse Granqvist har inte jobbat på Radiosporten sedan hösten 2013. Så när du skriver dina krönikor nästa gång - läs på lite.

Mats Engstrand (inte verifierad)

ons, 2015-09-02 06:30

2. Rätt Cecilia!

Tack för att du vågar ta upp ett av de svåraste ämnen som finns; att kritisera Public Service sportbevakning. Radiosporten har tappat i journalistisk spänst i sin viktigaste del: Referaten. Språket är sämre. Noggrannheten är sviktande. Nyfikenheten är blekare. Radiosportens försvarstal kommer innehålla ess som Bengt Skött och Christian Olsson. Men jag pratar om helheten. Den klara och tydliga trenden av en Radiosport som blir lite, lite sämre för varje månad. Eller vecka. Eller kanske till och med dag… Cecilia, be aldrig om ursäkt för att du som krönikör formulerar åsikten som dina öron redan registrerat. Mats

Inger Nilsson (inte verifierad)

tors, 2015-09-03 12:50

3. Nya Radiosporten har fel fokus

Oavsett detaljerna kring medarbetarna på Radiosporten så vet jag många som stör sig på att referaten och referenterna blir svagare för Radiosporten för varje år. Den ende (förutom Åströms inhopp som nämns ovan förstås) som håller en nivå är Magnus Wahlman - inte samma språk som ikonerna från förr men samma flyt! Jag har i flera år uppskattat Lena Sundkvists rapportering men när sportens chef skriver ett stolt inlägg om henne så ska man veta att en mycket märklig coachning av henne ledde till hennes avhopp från Radiosporten då man istället skickade en okänd medelålders manlig reporter till VM i ishockey. Alla Radiosportens chefsrekryteringar senaste åren har kommit från nyhetssidan (Ekot och TT) och dessa herrar har tyvärr väldigt dålig koll på hur ett livereferat sport kan utvecklas! Tommy Engstrand och Lasse Granqvist hette två av cheferna fört - då hände det liksom lite mer i radiosportens utveckling av liveidrott - det som är alla sportkanalers USP!

Ola H (inte verifierad)

tors, 2015-09-03 21:35

4. Radiosporten

Jag skiter fullständigt i vilket kön en kommentator har och älskar att tex Christian Olsson fått mer utrymme. En sak jag håller med om är det konservativa tänket och vill även särskilt poängtera oförmågan att värdera olika sporter och evenemang i ett internationellt perspektiv. Radiosporten är helt uppslukad av herrarnas fotbollsallsvenska och SHL. Man kan till och med toppa en morgonsändning om vilka svenskar som gjort assist i NHL, en uppvisningsliga (eftersom den är stängd) i en mycket liten oglobal sport... Det kan inte vara vettigt att ha reporter på alla matcher i alla omgångar i dessa två sporter år efter år samtidigt som reportrar inte kan göra egna inslag eller åka ut och bevaka andra sporter som också borde få uppmärksamhet. Dessutom finns det reporter på plats från den lokala organisationen som webbsänder, varför inte utnyttja dem? Ett dyrt resursslöseri som är helt befängt! Att de lokala sportsändningarna begränsats till ett par få minuter är bara ett steg mot nedläggning och en miss. Ingen sportredaktion i landet har representation på 40 platser i landet - se det som en möjlighet! Jag håller alltså verkligen inte med om att radiosporten är "överallt". Jag skulle nog vilja påstå att refererandet fortsatt håller bra klass men intervjuer efter matcher kan utvecklas. Man kan inte nöja sig med att en hockeyspelare inleder varje svar med Ehhhh, naaeeeeej, vi måste åka mer grillor.... eeehhh vi hade dålig energi....
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.