Här får inte Zlatan plats

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Janne Andersson byggde ett landslag utan Den Store, fick fason på Hamréns plotterverk och gick till VM.

Det var bragdartat. Laget gick före Jaget, solidaritet istället för solitär, alla lika mycket värda istället för stjärnkult.

Ändå kommer Zlatan att vara ett ok för honom ända tills VM-truppen tagits ut.

Sveriges startspelare poserar för en lagbild inför lördagens landskamp mot Chile på Friends Arena. Och det står klart redan nu att förbundskapten Jan Andersson inte ger plats för Zlatan Ibrahimovic. Bakre raden fr v Andreas Granqvist, Marcus Berg, Gustav Svensson, Ola Toivonen, Kristoffer Nordfeldt och Victor Nilsson Lindelöf. Främre raden fr v Martin Olsson, Mikael Lustig, Sebastian Larsson, Emil Forsberg och Viktor Claesson. Foto: Jessica Gow / TT

Förlusten mot Chile är inte mycket att hänga upp sig på. Sydamerikansk fotboll ser ut så här, fotboll med teknisk finess och rörlighet. Även hos lagen som inte tagits sig till VM. 1-1 hade förstås varit ännu en stabilare byggsten att lägga till de tidigare, fjolårssäsongen med kval och play off och äkthetsbevis på att det Janne Andersson och Peter Wettergren skapat med det här laget håller också i kvalificerade sammanhang.

Inga förväntningar

Chiles segermål i den 89:e minuten känns som ett litet insektsbett som kommer att klia ett tag, en känsla som inte försvinner och en påminnelse om hur jobbigt det är att växla om till ett spel som bygger på att alla är lika mycket värda, får ta lika mycket plats, tillför lika mycket. Det spel som går ut på att tio utespelare ingår i försvarsalliansen från första minut till sista. 

Det brast där till slut. På trötta ben orkade inte alla gör sitt, tempot sjönk, intensiteten försvann, luften gick ur och Bolades kunde stöta in en retur från Kristoffer Nordfeldt och ge segern till Chile.

Träningsmatch, jo, jo, men likväl landskamp inför över 48 000 åskådare och det är inte förluster man lär någonting av när det bara är några månader kvar till VM. Det är kvitton på dugligheten som bygger styrkan, den tro på kollektivet ett så individuellt jämnstruket och stjärnfattig lag som det svenska måste ha för att skapa motståndskraft mot de bättre bemedlade.

Sverige åker till VM i sommar utan några som helst förväntningar på sig. Jo, en seger över Sydkorea måste man väl kräva men matchen mot Tyskland är ”redan förlorad” och så handlar det om Mexiko då, laget som tystade den isländska vulkanen och vann med 3-0, ett lag som alltid spelar bra i VM och brukar ta sig helskinnade ur gruppspelet, ett lag som lite (men inte helt) påminner om testmotståndaren Chile.

Kreatörer behövs

Janne Andersson har i alla fall förmågan att göra enheten bättre än delarna. Spelare som ratas och får sitta overksamma på reservbänkar ute i Europa blir i hans händer viktiga kuggar i ett insmort maskineri. Tyckte nog att Sverige egentligen hade rätt bra kontroll på Chile. Man kan ha det utan att få låna bollen särskilt mycket om alla vet löpvägarna, metoderna, kan de taktiska ritningarna utantill och förmår söndra det andra skapar. 

Det kostar på, det gör ont, det kräver matchkondition och är det något man skall oroa sig särskilt över så är det just det; det svenska landslaget behöver inga fixstjärnor men skulle må bra av att flera lojala spelpjäser är just det också i sina klubblag. 

Flera slitstarka knegare i blåbyxor än fräcka kreatörer i frack betyder också färre målchanser och det ställer krav på skidskytteprecision när chanserna väl dyker upp. Imponerande att en spelare som Ola Toivonen håller sig så skarp i eggen trots att hans förmåga underskattas så grovt hemma i Toulouse.

Hur utvecklas Marcus Bergs fotbollskarriär i Förenade Arabemiraten?

Mycket hänger på Emil Forsbergs kreativitet. När det skall växlas om från grovis-verkstaden till den skapande ateljén är det en liten konstnär som Forsberg som behövs, så vi får hålla alla tummarna för att han inte glömmer nyckelknippan utan kan låsa upp de dörrar som krävs för att det skall bli lite fest mitt i vardagen också på den ryska resan.

”Gåvan” till Los Angeles

Fram till dess kommer den tålmodige Janne Andersson - dock med ett förnumstigt snedsmil - tvingas svara på frågorna om Zlatan. En dag säger han förhoppningsvis, trött av utmattning att ”ni kan sluta fråga om Zlatan för han kommer inte att spela i mitt landslag under VM.” 

Han är i Los Angeles nu, staden som enligt en helsidesannons nu har gratulerats till att ha begåvats med både Kungen av Sverige och Eiffeltornet. Som om det inte fanns stjärnor i överflöd redan på Hollywood Walk of Fame. LA Galaxy är en klubb på en fotbollsnivå Zlatan skrattade åt tidigare i sin karriär. Vad som än sägs om utvecklingen i den amerikanska fotbollen - och det har sagts ofta och länge - så har den ännu inte nått längre än B-klass. Ligan är överreklamerad. 

Slutstationen. Sista möjligheten att skrapa hem en storvinst. Om så Zlatan inleder sin amerikanska resa med tre mål i premiären så kommer jag inte sälla mig till kören som ropar ”Zlatan till VM”.

Därför att han skulle suga åt sig allt syre, stjäla all uppmärksamhet, rubba de mönster som nu skapat ett landslag som är bättre än det Zlatan var en del av för ett par år sedan.

Jag tror nog många skulle kunna vackla inför påtryckningarna, Janne Andersson kommer inte att göra det.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.