När hantverk blir till konst

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag sitter mitt i idyllen. En underbar svensk skog. 29 grader varmt. Koltrastarna skriker som om de visste vad som hade hänt. Flugorna är inte kloka. Solen vägrar att gå ner. Så fick vi den där VM-sommaren igen. 

Sveriges förbundskapten Janne Andersson och lagkaptenen Andreas Granqvist kramas efter segern mot Mexiko på Jekaterinburg Arena Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

 

Den där som jag hörde talas om 1994 när jag var mitt i hetsen och matcherna och jobbet därborta i USA. Nu förstår jag. Hur det känns att vara i Landet som chockar en hel fotbollsvärld just när det händer.

Sverige vann sin grupp. Precis som i Japan 2002 när motståndarna hette Argentina och England.

Svenskt hantverk kan bli till stor fotbollskonst och det är inte skitlagen vi skickar iväg ut ur handlingen.

Klart att det är laget. Klart att det är hallänningen Janne Andersson och hans kumpan, min hjälte Klas Ingessons barndomskompis, Peter Wettergren, som skissat på planen, som organiserade för kval och play off när Nederländerna och Italien flög all världens väg, som slipat på detaljerna inför detta mästerskap där inte många trodde att Sverige skulle gå vidare ur sin grupp. De har trott på spelare med halvdana karriärer, som placeras i kylskåp eller på avbytarbänkar ute i Europa, den inser bristerna och bygger ett lag som håller världsklass.

Vilket ledarskap!

Ja, i sin speciella stil, med sin svenska arbetarfotboll som kan klippa klorna också av de vassaste och mest aggressiva. Det är ett fantastiskt ledarskap de har visat upp för fotbollsvärlden och när de slutar en dag, Andersson och Wettergren, så kan de leva resten av livet som föredragshållare för dem som vill lära sig hur man bildar ett team där alla höjer varandra, där stjärnstatus inte behövs, där inga divor gör sig besvär och där uthållighet, arbetskapacitet, lojalitet kan få de största stjärnor att stupa.

1-0 mot Sydkorea, nästan oavgjort mot världsmästarna Tyskland, en solklar 3-0-seger mot ett Mexiko som imponerat stort, som gjorde en fantastisk match mot Tyskland.

Så mitt i detta VM gör Sverige plötsligt mål. En handfull chanser före paus, styrka i luftrummet, avslappnat och säkert på något vis från allra första stund. Tre mål i andra.

En underbar människa

Det är en fotbollsbragd Sverige har utfört. Sedan får långa, högljudda, reklampelare från USA säga vad de vill.

Sällan har jag sett ett svenskt landslag - och allt måste ses mot bakgrunden av de flesta spelarnas rätt låga status i sina klubbar - göra allting perfekt i alla delar.

Försvarsjobbet var strålande och det går inte att låta bli att plocka fram giganten Andreas Granqvist. Det brukar bli en och annan snedspark, han gick bort sig ett par gånger i en annars utmärkt match mot Sydkorea men nu gjorde han allt rätt. Han är en underbar människa, en kaptenstyp som den här harmoniska ensemblen förtjänar, han var rätt placerad hela tiden när mexikanarna försökte sticka hål på ballongen. 

Han och Victor Nilsson-Lindelöf har blivit ett team, ungefär som Jocke Björklund och Patrik Andersson under VM 94 och nu, på sin fotbollsålders höst när han lämnar den ryska fotbollen och flyttar Granen hem till Skåne för att försöka hjälpa Helsingborg tillbaka till Allsvenskan. 

Vilken stjärna Superettan får se. Och vilka nerver karln har. Mexikanarna gjorde allt för att psyka honom när han förberedde sig för straffen som Marcus Berg hade fixat. Han brydde sig inte. Han slickade sig om munnen, tittade i backen, bet ihop och tryckte in straffbollen stenhårt i krysset, med samma beslutsamhet och elegans som den engelske skyttekungen Harry Kane gjorde två gånger häromdagen.

En oförglömlig tabell

Jag måste titta en gång till på tabellen. Sverige först. Tyskland sist. TYSKLAND SIST. Världsmästarna, som det talades om som möjligen en bit ”over the hill” men ändå kapabelt att gå till final. Det är nog en av de största sensationerna i VM-historien. Tyskland, som bara för fyra år sedan förnedrade Brasilien, gjorde två mål på tre matcher. Två mål mot Sverige. Men finns inte med bland de sexton bästa. 

Det är sådant som inte händer men det händer konstiga saker när ett välorganiserat lag som Sverige finns med i handlingen. Då ryker Italien i play off, då får tyskarna åka hem innan VM på allvar har börjat och vad händer med Joachim Löw. När det blåser brukar löven falla. Tyskland skakar. Vad gör Angela Merkel?

Nästan alla svenska spelare gjorde något av sitt livs matcher. Har nog aldrig sett Albin Ekdahl så stark, så energisk, så nyttig för det svenska lagspelet. Han har problem i sin klubb, han är skadebenägen men nu har alla hjälpts åt för att få honom på friska ben och nu var urstark i närkamperna, sprang som en galning och tillsammans med Sebastian Larsson hade Sverige den här dagen ett mittfältspar, med destruktiv tyngdpunkt, som gjorde ett särklassigt försvarsspel. Ekdahl gjorde absolut sitt livs landskamp. Synd att stridshästen Sebastian Larsson missar åttondelen.

Firar hela natten

Emil Forsberg har trevat sig fram till sin rätta kapacitet och det fattades väl bara en fullträff bland alla halvträffar för att han skulle fått högsta betyg. Han var klok, intresserad, nyttig i många lägen där lite klokhet och kyla behövdes.

Toivonen och Berg slet och drog i allt och alla, Viktor Claesson har gjort succé på sin kant, Lustig och Augustinsson gjord sitt backjobb perfekt och det här precis så här det måste se ut. När världsstjärnor saknas, när tekniska brister och snabbhet inte finns på alla håll så måste varenda puzzelbit sitta perfekt, inga luckor skapas åt motståndarna, fångstnätet tätt och ogenomträngligt.

Sverige i åttondelsfinal - med ett genuint hantverk uppgraderat till konst.

Och det vittnar om det här lagets styrka att resa från smällen i slutsekunderna mot Tyskland och galningarnas hets över stackars Durmaz ödesdigra tackling. Det visar vad den här truppen är byggt av för virke.

Så mycket kvalité

Det är svensk fotbollssommar igen. I Mexiko också. Och jag tror sydkoreanerna firar ihjäl sig hela natten. 2-0 mot Tyskland. En chock i fotbollsvärlden. 

Och nordisk fotboll står sig. Danmark (med norsk förbundskapten) och Sverige vidare, Island (med en fotboll signad Lasse Lagerbäck) urtappert, starkt men utslaget av mycket skickliga Kroatien.

Det går att vinna på många sätt i fotboll. Janne Andersson och Sverige har visat fotbollsvärlden att plånböckerna och stjärnstatusen inte betyder allt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.