Premier League skapar vinnarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag förstår inte exakt - gör någon? - hur Brexits konsekvenser kommer att se ut. Men en sak vet jag; fotbollen lär gå helskinnad ur det brittiska utträdet. Vilken tur att de värsta EU-fundamentalisterna - som också ville ha fotbollen under sitt paraply - inte fick som de ville.

Liverpool och Tottenham i Champions League-final. Det berättar en sanning som vi vetat ett tag: den bästa europeiska fotbollen de senaste åren spelas i England.

En förtvivlad Denny Blind ensam med sina frågor. han som var så nära att upprepa det, med samma förnamn fick uppleva,nämligen att spela Champion League-final.

Manchester City, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Arsenal, Manchester United; ingen europeisk liga innehåller så många kvalitativt starka lag. Och inte nog med det; ännu en bra bit ner i Premier League håller lagen så hög klass att topplagen måste vässa tänderna skarpa inför vartenda möte. Jämnheten, konkurrensen är den i särklass bästa i hela Europa. Det är bl a det som skapar vinnarna, det är i den tuffa matchningen som årets finalister i världens bästa fotbollsturnering har danats.

Årets charmlag

Ajax drömlika resa tillbaka till berömmelsen slutade med blodfärgade spelare utslagna i gräset som efter en gryningsraid. Istället var det sent om aftonen, klockan tickade vidare i den 96:e minuten när Lukas Moura i högen av ben lyckades vrida in bollen som betydde 2-3, 3-3 sammanlagt och Tottenhamvinst på flest gjorda bortamål. 

Inte bara för att jag blivit kär i Ajax den senaste månaden; jag tycker ändå att den här vansinniga regeln skall  bort. Den kom till en gång för att lagen inte skulle åka till bortamatcher och fegspela, man ville stimulera dem att göra mål som blev dubbelt värdefulla. Nu fegspelar lag hemma istället för att slippa släppa in det där dyrbara målet som kan förstöra dubbelmötet.

Ajax har spelat Europas charmigaste fotboll den här våren. Spelare som de Ligt (19 år och lagkapten), de Jong med flera har inte bara imponerat med kvickhet, platsbyten, passningssäkerhet och ungdomlig fräckhet och mod; laget har också haft en intensitet och en bollerövringsförmåga som Barcelona hade när laget var som bäst för 7-8 år sedan. Mot storlag som Real Madrid och Juventus har det varit en dödande cocktail.

Ajax tappade stilen

Men något hände den här gången. Ajax trodde inte riktigt på sitt spel, hade en försiktig utgångsposition (för att inte bjuda Tottenham på bortamål) och fick bara vid ett fåtal snabba kontringsattacker igång sin effektiva och kreativa fotboll. Det kändes lite som när Graham Potter övergav Östersunds koncept i hemmamatchen mot Arsenal i Europa League och blev överkört, för att i returen på Emirates gå tillbaka till sin snabba, attackerande, passningssäkra one-touch-fotboll och chocka engelsmännen.

Det är i varje fall en förklaring. Den andra är just den, att engelska lag bjuder emot med frenetisk, energisk och fysisk stark fotboll som det unga Ajax inte orkade med. Men naturligtvis var det en bragd av Tottenham (utan sin fixstjärna Harry Kane) att repa mod och hämta upp underläget med sammanlagt 0-3. En stjärnsmäll för Ajax men jag tror Tottenhamtränaren, argentinaren Mauricio Pochettino  var den som grät mest. Han har nu chansen att ge Tottenham den största framgången i historien. 1963 vann laget Cupvinnarcupen, 1972 och 1984 Uefa-cupen. Efter 35 års väntan kan laget nu vinna det största som finns.

För oss neutrala känns det lite trist att finalen blir en rent brittisk uppgörelse. De här lagen möts ju så ofta. Hade varit roligare med Ajax i final, om jag fått önska.

”The Normal One”

Liverpool är ett bättre lag, klar favorit i finalen. Och har sannolikt världens just nu bäste fotbollstränare, Jürgen Klopp, 52, född i Stuttgart, 300 ligamatcher som spelare för FSV Mainz som han sedan tog upp i Bundesliga som tränare. Han införde sin hysteriskt, aggressiva, hängivna spelstil i Dortmund. Det ledde till två ligasegrar, en cupseger och en Uefa-cupfinal. ”The Normal One”, som han kallar sig med en blinkning till José Mourinho, ”The Special One” som fick sparken från Manchester United i december i fjol. Men normal är Klopp minst av allt. Han hade inför matchen mot Barcelona ungefär samma pedagogiskt och psykologiskt omöjliga uppgift som en fältherre som skall motivera, att trots bara 10 000 man mot fiendens 100 000 så kan det gå. 0-3 i baken, medvetenheten om Barcelonas skicklighet att spela hem ett resultat, det ständiga hotet Messi; att ändå motivera sina spelare att tro på möjligheten och åstadkomma en total uttömning av all kraft och begåvning. Liverpool var under två matcher klart bättre än Barcelona som är bra, men inte som när den bästa fotbollen spelades i Spanien 2008-2012.

”You never walk alone”

Jag vet inget känslomässigt starkare moment i sportens värld än när publiken på Anfield sjunger ”You never walk alone” för varandra och sina spelare.  Sången skrevs av det världsberömda paret Richard Rodgers/Oscar Hammerstein till musikalen Carousel. Melodin växte som en tröstevisa för de anhöriga till krigets soldater men jag minns mest det oförglömliga ögonblicket när de 96 offren för Hillsborough-olyckan 1989 skulle hedras på att fullsatt Anfield. Liverpool spelade FA-cupsemifinal borta mot Nottingham Forest, 25 000 fans hade följt med och 96 av dem omkom i läktarkatastrofen. Till tröst för de anhöriga vid en efterföljande ceremoni på Anfield sjöng en fullsatta arena: ”Walk on, walk on with hope in your heart - And you never walk alone.” 

Så det är en lång och blodig historia som bygger kraften när Anfield sjunger sin klassiska klubbsång som de gjorde till sin när Gerry and the Pacemakers 1963 kommit ut med sin version av den melodi som tidigare både Frank Sinatra och Elvis Presley sjungit in.

Det är vackert så det gör ont och därför hoppas jag få höra den i Madrid den 1 juni. Som segersång, inte som tröstevisa.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.