Men låt nu Pontus Jansson ta över

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

EM-kval i fotboll på klassiska Santiago Bernabeu i Madrid. Spanska matadorer mot svenska jordbruksarbetare, lätt förklädda till chanslösa tjurar. Man vet hur det går. Fotbollens rätta ansikte ser ut så här. När picadorerna tröttat ut tjuren stötte matadorerna Ramos och Morata in sina svärd, träffade hjärtat och allt var över. Det blev ett tredje mål, ett alldeles onödigt hugg eftersom tjuren redan låg på marken i dödsryckningar,

Spanjorerna glänste och var överlägsn. Foto: Janerik Henriksson, TT

Tjurfäktningar är inga vackra föreställningar. Jag har sett några av de bästa, både i Spanien och Mexiko, mest för att ha gjort det, men jag mådde halvt illa efteråt.

Nu också.

Visst kan vi borsta av oss förnedringen och säga att det stod 0-0 i paus, att fotbollens klasskillnad tar sig de här uttrycken, men det finns andra siffror. I bollinnehav vann Spanien första halvleken med 78-22 efter att ha utfört 444 passningar mot Sveriges 111. Jag tror att hörnstatistiken till slut hamnade på 17-1 eller något sådant.

Permanenta Jansson!

Det var alltså en långt utdragen avrättning mot ett lag som gjorde allt det kunde för att försvara sig men som helt saknade förmågan att växla in kampens energi och triumfer mot en skapande process. Det var så där riktigt svenskt obehagligt och obevekligt som det blir när bara ena hjärnhalvan fungerar. Försvar till döds. Det har gjorts många sådana generalsgalna försök genom historien. Nu var det lyckligtvis bara fotboll det handlade om.

Nej, det fanns inte mycket VM-magi från fjol kvar den här kvällen. Hörde att Janne  Andersson hyllade försvarsarbetet i första halvleken, men han måste väl ha sett det vi såg, att så här lågt försvarade sig inte Sverige under VM. Det här var skyttegravskrig av gammal, klassisk modell. Tur då att Sverige hade två Sven Dufva den här kvällen. Robin Olsen i målet som visade ledningen i Roma vilken fantastisk målvakt han är. Fast han måste förbättra sina insparkar. Pontus Jansson var första halvlekens främste utespelare på planen. Han har hjärta, auktoritet, styrka och spänst och jag skulle inte tveka på att nu pensionera den slitne Andreas Granqvist och göra Jansson till landslagets givne mittback vid sidan av Victor Nilsson-Lindelöf. 

Nya, friska grenar

Någon gång måste Andersson ta tag i varje framgångsrik förbundskaptens känslomässigt svåraste jobb; att våga säga adjö till sina favoriter, att ha modet att göra arboristens nödvändiga ympning och göra plats för nya, friska grenar att få växa. Stunden är kommen.

Det hade närmast varit en bragd om Pontus Jansson hade kopierat Glenn Hyséns stormatch från en annan klassisk arena, Wembley, där VM-kvalet 1988 inför VM i Italien 1990 slutade 0-0 mest tack vare en hjältemodig och prickfri insats av Hysén. Nu blev det några olycksaliga ingripanden i ett dittills lyckat försvarsarbete som avgjorde. Man tycka vad man vill om bollar som sparkas upp på armar och orsakar straff - man kan ju för faen inte spela fotboll med armarna fastsurrade runt kroppen - men regeln är som den är och det är bara att beklaga alla lågpannade nätidioter som lastar Sebastian Larsson för detta. Bara ännu ett bevis för att begåvningsreserven i det gamla Sverige ligger i nivå med vattenståndet: ohälsosamt lågt.

Filip Helander var först på bollen i sin duell men träffade lite spanskt kött också, så den straffen måste väl också accepteras. Tillfälligheter? Nej. Det är när tjuren blir trött som den inte kan värja sig. 

Försvararen Berg

Svenskarna tröttades ut till felsteg, bolltapp och övergrepp. Det är ofta så de bästa fotbollspelarna vinner över dem för vilka taktiken, uppoffringen, fysiken, löpningen är det enda motmedlet.

Något spel hade inte Sverige. Laget försvarade för låg, attackerade för lamt och överlämnade alldeles för mycket åt backlinjen. Anfallsspel existerade inte och Janne Anderssons enda förklaring till att Marcus Berg fortsättningsvis skall finnas med i landslagets startuppställning måste vara, att han nu enbart är försvarsspelare. ”Målvakten är den förste anfallsspelaren, centern den förste försvararen”, som fotbollsgeniet Johan Cruyff sa en gång. Men när nu Sverige valde att inte försvara särskilt högt var Berg inte till särskilt stor nytta där heller. Dock - det måste erkännas - gjorde han, mitt i otillräckligheten, en del fina saker, inte minst i samarbete med Robin Quaison, som nu spelat till sig en given plats i laget.

Den gordiska knuten

Alla ropar på Alexander Isak. Jovisst, det behövs verkligen unga, orädda, irrationella spelare i det här kämpalaget. Och visst, i underläget borde Andersson chansat med Isak lite tidigare. Men om nu Andersson skall fortsätta den spelmodell som han hittills fått så mycket beröm för och framgång med är kanske lite veke och duellsvage Isak ingen självklar startspelare ännu. Jag såg honom några (dåliga och temposvaga) matcher i holländska ligan mot andra mittenlag. Där var han bra. Men hur bra är han mot världsklassmotstånd? Ännu har vi inte sett det. Det är bara en nåd att stilla bedja om att Sverige också skall bli ett spelande landslag. Men de som minns svenska försök att spela fotboll på motståndarnas villkor på bortaplan mot världslag vet hur illa det kan sluta. Andersson skall fortsätta operera med sitt koncept. Men han måste lösa den gordiska knuten: hur förvandlar man skickligt försvarsspel till hotande attack. Det är just nu den avgörande frågan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.