När applåderna tystnar...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Att döma av rubriken kan man tro att det här handlar om när elitidrottare lägger av, men nej, det här handlar om stämningen på arenan. För i dagens moderna samhälle är det faktiskt viktigare att tala om att man är på plats än att faktiskt vara där. 

Kolla bilden. Den är från Bauhausgalan i somras. Mondo Duplantis hoppar nytt stadionrekord. Man kan förstås förundras över att det är bara jag som har kameran riktad mot något annat än Mondo, ribban och stavhoppsbädden. Vad är det för fel på mig egentligen?

Men som friidrottsregissör/event presentation manager (dock inte under Bauhausgalan) ser jag ett förändrat beteende hos publiken. Med början för drygt tio år sedan har publiken på våra stora (friidrotts)event i allt större utsträckning slutat att applådera, i alla fall under de största, häftigaste och i förväg påannonserade som de mest minnesvärda ögonblicken. 

Istället lyfter man mobilen och filmar. Många väljer att se det som händer i mobilens lilla skärm istället för live på plats. Trots att man faktiskt är just på plats. Och med mobilen i hand är det förstås svårt att använda handflatorna för att upprepade gånger slå dem mot varandra så att det uppstår ett ljud, det som för minnesgoda läsare minns som applåderar. De flesta har ju faktiskt bara två händer. 

Bidra till stämningen

Att visa att man är på plats viktigare än att bidra till stämningen

Det där är en tydlig förändring i publikens beteende. Det är också ett problem för tävlingen/galan/mästerskapet – och för idrottens framtid. Så vad ska vi som arrangörer göra?

I dag piskar vi upp stämningen med hjälp av speakern i kombination med taktfast musik. Men det går förstås inte att jämföra det med applåder. 

Det finns en del appar som spelar upp applådljud. Men ingen, vad jag vet, ger ifrån sig handklappsljud under tiden som inspelning pågår. En sån app skulle förstås vara bättre än inget, men kommer förstås inte att kunna ersätta de mänskliga, handfasta applådåskorna som en tiotusenhövdad publik kan åstadkomma.

Uppmana publikern att reagera...

Kanske måste vi ”hyra in” professionella hejaklackar? Kanske måste speakern uppmana publiken att applådera? Kanske måste vi acceptera att vi får färre applåder i framtiden?

För i dag är det helt klart viktigare att visa att man är på plats när de historiska ögonblicken skapas än att vara en del av dem för att bidra till stämningen. 

Publiken förevigar Mondo Duplantis stadionrekord under Bauhausgalan 2022. Foto: Janne Åkerblom

Janne Åkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.