Idrott kan återskapa Sverigebilden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska institutets senaste rapport föranleder intressanta frågor, i synnerhet vilken bild vill vi som svenskar bli kända för i världen? 

Koranbränningar eller världens bästa fotbollslandslag? 

Gängkriminalitet eller Mondo Duplantis?

Den bild som vi sedan årtionden kunnat förlita oss på internationellt har fått sina törnar och idrotten och idrottsevenemang är en viktig del i återuppbyggnaden av Sverige-bilden. 

Svenska institutets rapport ”Idrottens betydelse för bilden av Sverige” är härlig läsning för alla som är positiva till en svensk OS-ansökan eller vill ha större mästerskap till Sverige. 

Kan starkt bidra!

Den tydliggör att internationella evenemang och svensk idrott kan starkt bidra och påverka att återskapaygga den Sverigebild som raserats av koranbränningar, gängrelaterat våld, och desinformation om svensk socialtjänst. 

Att idrotten är viktig för spridning av den svenska bilden är tydligt. I en undersökning som nyligen presenterades på Stockholms Handelskammare framkom att den enskilda dagsaktiviteten som fick störst spridning internationellt i sociala medier, om Stockholm under 2022, var Diamond League/ Bauhausgalan. 

I klartext -  sport fick större spridning än till exempel Nobelfestligheterna i sociala medier internationellt.

Svenska institutet lyfter upp flera intressanta aspekter i sin rapport, bland annat Sveriges position i Global Soft Power Index. Soft Power eller mjuk makt är förmågan att påverka andra genom attraktion och övertalning snarare än tvång. Här rankas Sverige 29:a i världen. 

Enligt rapporten konstaterar SI att såväl globalt som i de länder som SI tittat närmare på har de som tycker att Sverige är en ledande idrottsnation en mer positiv syn på och en högre kännedom om Sverige än de som inte anser det. 

Globalt inflytande

Sverige anses även i högre utsträckning ha ett globalt inflytande bland dem som anser att Sverige är en ledande idrottsnation än bland dem som inte tycker det.

Den får mig att tänka på vad vår tidigare statsminister Göran Persson sa om en svensk OS-ansökan, nämligen att ett OS i Sverige har troligen större påverkan för Sverige än en plats i FNs säkerhetsråd. 

Samtidigt är det svårt att förstå varför enskilda städer ska stå för kostnaderna för internationella evenemang i stället för att staten tar en tydlig roll för vissa större evenemang.

Potential för idrotten

Att Riksidrottsförbundet är positiva till rapporten är tydligt. Stefan Bergh har skrivit förordet där han bland annat betonar att:

”Svenska institutets rapport om uppfattningen om Sverige som idrottsnation är en spännande utblick för att se om idrott faktiskt spelar en roll för bilden av Sverige runt om i världen och i så fall hur. Här ser vi en potential för idrotten att bidra till en positiv Sverigebild.”

”För Sveriges del skulle många internationellt förknippa vårt land med de värden som idrotten gärna förkroppsligar: Demokrati, rent spel, glädje och gemenskap, allas rätt att vara med – men också möjligheten att utvecklas, överträffa såväl sina egna som andras förväntningar och att arbeta hårt för att nå mål” 

 Svensk sports-washing

Är detta svensk sports washing?

Att använda idrott för att stärka bilden av ett land är inte sport washing om man är transparent och tål att granskas. 

I Sveriges fall tror och hoppas jag att en ökad aktivitet att stärka Sverigebilden med hjälp av att idrott leder till ökad granskning och krav på oss att visa det vi står för. För till skillnad mot andra länder, som vill dölja missförhållanden, ser ett ökat kritiskt fokus på Sverige som det bästa sättet att visa vilka vi är. 

Det tror jag att ett OS kan medföra och troligtvis har vi aldrig behövt ett OS för att stärka Sverigebilden som vi behöver det nu.

/Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.