Specialsatsning på elitkarriär

Totalt inbjuds ambitiösa  idrottare från 72 idrotter till det nya kompetenscentrum för elitidrott som ska inrättas vid Luleå tekniska universitet. I satsningen ingår också en specialsatsning i samarbete med Svenska Skidförbundet Alpint, Svenska Skidskytteförbundet, Svenska Skidförbundet längdåkning och Svenska Orienteringsförbundet (SOFT).

Sedan tidigare finns en specialsatsning vid Luleå tekniska universitet inom längdskidor och skidorientering. Från och hösten 2024 utökar universitetet samarbetet med idrottsförbund och topptränare till även alpint och skidskytte. Men egentligen inbjuder universitetet mot aktiva i RF:s alla 72 förbund.

Kompetenscentrumet ska öka förutsättningarna att satsa på ”dubbla karriärer” som elitidrottare.

Det handlar om att kunna kombinera elitidrott och studier – och senare arbete i Norrbotten, genom att efter examen bli erbjuda jobb och traineeprogram. LKAB kommer här att göra en särskild satsning mot Alpint på Luleå tekniska universitet. 

Han blir ansvarig

I nya kompetenscentrumet knyts än mer forskning till elitidrottsverksamheten på universitetet och ny kunskap ska snabbt nå ut till studenterna men ska även nå ut till allt från idrottsförbund, klubbar till idrottsgymnasier.
Partners och medfinansiärer i nya kompetenscentrumet är Region Norrbotten, Länsstyrelsen Norrbotten, Sparbanken Nord, LKAB, Bodens kommun och Luleå kommun.
"I Norrbotten ska kan man kunna leva, bo och utvecklas som elitidrottare genom att satsa på dubbla karriärer", säger Joakim Abrahamsson, tidigare förbundskapten för längskidlandslaget.
Han är projektledare för ett nytt kompetenscentrum.

LKAB huvudpartner

- Det sjuder av aktivitet i norra Sverige, Det är oerhört inspirerande att vi ska kunna fortsätta att bedriva träning och tävling här i Norrbotten. Det innebär också att vi kan utveckla anläggningar och föreningar i länet. 
- Och inte minst, utöver stöd från kommunerna, regionen och universitetet blir LKAB en huvudpartner till det universitetslag som ska skapas under hösten 2024, säger Karin Stolt Halvarsson, chef för alpint och skicross vid Svenska Skidförbundet.
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.