118 miljoner till Jämtland via orienterare

Sommarens O-Ringen, som genomfördes 22-28 juli 2023 i Åre, lockade inte mindre än 15 045 unika turister till regionen. Den del av turistomsättningen som omsattes i Åre beräknas vara ca 116,3 miljoner kronor medan ca 1,1 miljoner kronor hamnar i kringliggande kommuner. 

Den totala turistekonomiska omsättningen hamnar alltså på hela 117,4 miljoner kronor där de svenska turisterna står för ca 94, 6 miljoner av summan. 

Många passade på att se och besöka Åreskutan

Undersökningen som görs för att ta fram dessa siffror är gjord av Upplevelseinstitutet och det sker genom en webbenkät som skickas ut till de deltagare som är över 15 år. Sammanlagt utgår rapporten ifrån 1272 kompletta intervjuer.

Vidare kan man i rapporten läsa att 84 procent av respondenterna ger Åre kommun antingen betyget ”mycket bra” eller ”bra” som besöksmål och viljan att återvända samt rekommendera Åre som besöksmål var hög.

82  procent svarade nämligen ”ja absolut” eller ”ja kanske” på frågan om de kommer att återvända, och 90 % svarade på motsvarande sätt på frågan om de kommer att rekommendera en vän att åka till Åre.

– Det är  otroligt roligt att deltagarna och dess familjer uppskattade allt de fick uppleva i Jämtland och Åre i somras. Vi gjorde vårt yttersta för att alla skulle få en fin upplevelse och det lyckades vi med. Redan till sommaren kommer vi att försöka locka tillbaka dem med en 3-dagarstävling i området som arrangeras lokalt av några av funktionärsföreningarna från i somras, säger Niclas Lidström, projektledare för O-Ringen Åre 2023. 

Tittar man specifikt på vad deltagarna valde att göra utöver orienteringen så var de dominerande aktiviteterna är ”ätit på restaurang”, ”tagit liften upp till Åreskutan”, ”besökt Tännforsen”, ”shoppat friluftsprodukter” och ”besökt Ristafallet”. 

Att ett evenemang som O-Ringen bidrar starkt till positiva siffror för besöksnäringen syns tydligt i rapporten.

– Arrangemang av O-Ringens storlek är viktiga för Åre kommuns fortsatta utveckling och vi är glada över att så många orienterare besökte oss i somras och att de var nöjda med sin vistelse, , säger Sara Schelin, kommundirektör i Åre kommun..

– Det är också viktigt att komma ihåg att effekterna av större evenemang inte bara syns under själva evenemanget, utan även en lång tid framöver. Vi ser fram emot att välkomna orienterarna tillbaka till Åre – både sommar som vinter

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.