Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Idrotten slåss för sin överlevnad"

Tre mycket välrenommerade golfklubbschefer har skrivit en debattartikel som kommer att påverka hela idrottsrörelsen. Deras tes som jag till fullo delar bygger på ett par decenniers defactoutveckling inom golf-Sverige. 1904 års modell med krav på medlemskap i en ideell förening för att få spela golf fungerar inte längre. Det är faktiskt värre än så, den är direkt skadlig för golfen.

För hela riksidrottsförbundet är problemet större och lösningen lika självklar. Idrottsrörelsen behöver bygga nya modeller för att säkerställa att man är relevanta. Det är redan idag ihåligt att kalla sig för demokratisk folkrörelse eftersom folket rört sig en annan riktning.

Legitimiteten riskeras när de förtroendevalda inte är valda av mer än en bråkdel av medlemmarna samtidigt som det blir mindre och mindre troligt att besluten blir rätt. 

En klubb säljer tjänster

Vi måste acceptera att föreningen i lika stor utsträckning säljer tjänster till föräldrar som att man bedriver ideell verksamhet, skall vi få ihop pengarna till föreningsverksamheten måste vi dessutom få föräldrarna att betala mer.

Då fungerar inte drömmen om 60-talet.

Nu skall man komma ihåg att partierna, facken med flera andra har större problem än golfen med att folkrörelsetanken dör. Det som skiljer är att golfen kan tjäna på att agera proaktivt.

Fakta är följande: Det finns utöver de ca 500 000 registrerade medlemmarna nästan lika många till som varit medlemmar i en golfklubb de senaste 15 åren. Det innebär att man defacto tackar nej till halva kundbasen. Tror ni H&M hade tagit ett sådant beslut?

Golfen beskriver problemet

Men, vi idrottar ju i en ideell förening, invänder vän av ordning. Tja, som man, 50 plussare med något kilo för mycket är jag en typisk golfare. Jag är livsnjutare och kan aldrig någonsin anse att jag idrottar på en golfbana.

Tar man bort medlemskravet och tittar på den miljon golfare som finns så kommer fördelningen att se ut ungefär så här:

Ca 100 000 kommer att se medlemskap i en ideell förening (golfklubb) som viktigt för att de känner tillhörighet, har barn som spelar, vill stödja föreningen och så vidare.

Ca 200-300 000 golfare kommer därutöver att köpa någon form av förbundspaket utöver medlemskapet, gissningsvis döpt till spelarlicens som ger dem rätt att spela tävlingar, ha hcp med mera - när förbundet infört en ny finansieringsmodell.

Motstridigt krav

Resten kommer att betala för att spela, varken mer eller mindre. Vi behöver pengarna för att driva våra anläggningar och alla som vill betala för att spela golf skall självfallet få göra det.

Alla tankar på att kalla plånböcker är acceptabla är korkade. En kall plånbok är någon som vill konsumera och inte får eller kan. Det nuvarande systemet är en garant för kalla plånböcker.

Föreningarna kommer självfallet att finnas kvar så länge det finns medlemmar, men tvånget att vara medlem för att få spela golf är inte bara motstridigt FN-stadgan om mänskliga rättigheter utan dessutom korkat.

Vem behöver ett distriktsförbund?

Problemet med att ta bort medlemstvånget är enkelt att definiera. Den årliga fasta intäkten om ca 50 procent av totalintäkt som är en följd av medlemstvånget måste byggas om. Golfen kan göra det.

När man ändå håller på kan man passa på och lägga ner distrikten. De finns enbart för att Axel Oxenstiernas organisationsmodell från 1600 talet inte tog hänsyn till e-mail, flyg, telefoner, bilar, tåg.

Nu behövs inte distrikten, i synnerhet inte som politiska maktcentra. Skall golfen återskapa någon form av fungerande demokrati är distrikten det största hotet.

Så, mitt älskade golf-Sverige. Agera nu, gör som Anna, Pelle och Jochum föreslår. Se till ni tar hand om golfarna, golfen har förutsättningar.

Dan Persson

Per Jutterström (inte verifierad)

mån, 2011-11-07 09:04

1. I en annars bra artikel

I en annars bra artikel undrar jag hur påståendet "Legitimiteten riskeras när de förtroendevalda inte är valda av mer än en bråkdel av medlemmarna samtidigt som det blir mindre och mindre troligt att besluten blir rätt" vilket jag håller med om hänger ihop med att avskaffa distrikten. Det är väl dom som på något sätt politiskt kan se till att besluten inte blir helt käpprätt, eller har jag fel? I grunden tror jag också på en plattare idrott (ev. utan distrikt) mejn det är inte lika enkelt som vi en första anblick!

Dan Persson

mån, 2011-11-07 09:11

2. På samma sätt som vi måste

På samma sätt som vi måste fånga alla medlemmars åsikter för rätt beslut i föreningen, dvs inte bara de 5-10% som kommer på mötet måste vi på förbundsnivå blir bättre på att fånga föreningarnas åsikter. Nu har vi en modell som distanserar förening från förbund och ett mellanled med egna "politiker" som gör att många föreningar känner sig befriade från att ha åsikter. Då får vi "dom" i kommunikation mellan förbund och förening. Mer direkt demokrati borde teoretiskt öka legitimitet. Sen är det inte lika enkelt som vid första anblick.

Stefan Bengtsson (inte verifierad)

mån, 2011-11-07 16:08

3. De tre erfarna klubbchefernas

De tre erfarna klubbchefernas debattartikel är värd att diskuter. Det är också bra att Dan Persson uppmärksammar artikeln så att fler kan delta i debatten - även vi dinosaurier som ser ett större värde i att golfen i Sverige ingår i och leds av ett RF-förbund. Litet överraskad blir jag dock när Dan Persson i sin slutkläm verkar utropa golfdistrikten till de stora bovarna och tycks se avskaffandet av distrikten som en del i lösningen på golfanläggningarnas utmaningar? Det tror jag inte att Anna, Jochum och Pelle vågar hoppas på... Dan vet kanske inte hur relativt litet distriktens verksamhet kostar golfspelarna, ca 20 kr per medlem och år, och hur mycket distrikten uträttar i form av juniorutveckling, tävlingar, seriespel, miljöfrågor, utbildning och en massa andra aktiviteter som stöd för golfklubbarna och idrotten golf. Nästan all distriktsverksamhet bedrivs ideellt och värdet av de ideella insatserna är enormt mätt i pengar, liksom i ungdomsutveckling, välbefinnande osv. Jag känner dessutom de tre artikelförfattarna och deras klubbar som hängivna förespråkare för golfidrotten och de har ansenliga personliga meriter att falla tillbaka på inom golfen, så det föreligger knappast någon meningsskiljaktighet om värdet av idrotten golf. Mitt råd till Dan Persson blir därför: Börja med att gå in på golfdistriktens hemsidor, t ex vår hemsida www.sgdf.se, och läs våra verksamhetsplaner, så får du bättre grepp om vad t ex golfarna i Stockholm får för 22 kronor per år. Läs t ex om hur "SGDF vänt trenden i juniorgolfen" på http://www.sgdf.se/extra/news/?module_instance=1&navid=23. Där finns också vår verksamhetsplan under rubriken SGDFs Höstmöte. Att de flesta golfare mest spelar för sitt höga nöjes skull och för den nyttiga motionen, hindrar inte att vi vill bidra till att den svenska golfsporten kan skörda nya framgångar nationellt och internationellt. Då behövs ett starkt idrottsförbund, nationellt och regionalt, såväl som engagerade idrottsledare i lokala golfklubbar. Sedan är det en helt annan sak att de flesta golfanläggningar behöver öka sina intäkter och att den intäktsökningen måste komma från alla intresserade golfare, inte bara de traditionella medlemsavgifterna. Mvh Stefan Bengtsson, ideellt arbetande ordförande i Stockholms Golfförbund.

Dan Persson

mån, 2011-11-07 16:23

4. Hej Stefan, Jag har

Hej Stefan, Jag har självfallet koll på distriktens verksamhet, som representant för min egen klubb Ågesta var jag dessutom på ert höstmöte för någon vecka sedan. Därmed inte sagt att distrikt av 1904 års modell byggda för en värld där mellanled var nödvändiga är bästa sättet att organisera sig idag. Vi var 13 av över 50 klubbar närvarande på höstmötet om jag kom ihåg rätt. Min tes är att vi behöver ett nationellt kompetenscentra som stödjer verkstaden, i det här fallet klubbarna men att mellanledet distrikten inte längre är nödvändiga. Upplever dessutom att distrikten blivit ett eget politiskt maktcentra där distrikten driver sin linje utan att alltid ha klubbarnas uppdrag. Men, vi ses på mötet för nya finansieringsmodellen och kan fortsätta diskussionen där. Vänligen Dan

Stefan Bengtsson (inte verifierad)

mån, 2011-11-07 21:09

5. Hej Dan. Först en detalj med

Hej Dan. Först en detalj med beröring till demokratin som jag vill komplettera. Det var tyvärr bara 13 röstberättigade klubbar kvar på Höstmötet efter lunch men desto fler var representerade på det informella mötet på förmiddagen. Totalt var vi då ett 25-tal klubbar med inalles ca 50 deltagare, men flera lämnade före det formella Höstmötet eller hade inte fullmakt att rösta. Du har rätt i att vi har ett demokratiproblem, men jag förstår inte hur demokratin skall bli bättre om man avskaffar distrikten. Utveckla gärna det vid ett kommande SGDF-möte. Vi vill ha en livlig debatt om beslutsformerna, men egentligen tycker jag sakfrågorna är viktigare än processerna. Vi ses den 15/11, då blir det spännande! Mvh Stefan
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.