Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Lagen om poliskostnader ej förenlig med EU-rätten"

Bråk och uppståndelse inte bara på arenan utan även utanför och som här på tunnelbanan har blivit återkommande. Och frågan har diskuterats gång på gång, vem ska betala? Nu finns ett svar. Foto: Scanpix

 

I går kom en kristallklar och otvetydig dom i Marknadsdomstolen i målet mellan Bilsportförbundet och Konkurrensverket. Bilsportförbundet förlorade på nivån att Tre Kronors förlust mot Vitryssland förmodligen inte ens har hänt.

Klargörande på fler sätt

Inte nog med det, domen blir klargörande för ett antal tillkommande områden som påverkar all idrott som utförs på det kommersiella området.

Här slås nämligen fast att företag och ideella föreningar måste leva enligt samma lagar och förordningar om det handlar om kommersiell idrott
Stockholms polismästare Mats Löfving har anledning att läsa domen flera gånger och sakta (återkommer till varför han bör läsa sakta).

Löfving får anledning att kalla in RPS jurister och vänligt men bestämt be dem förklara hur de kollektivt kunde ha sådan otur när de tänkte och varför de inte också tog reda på om 1990-års lag om kostnader för polisbevakning för bolag men ej ideella föreningar kunde vara motstridig EU-rätten.

Det är nämligen vad marknadsdomstolen slagit fast i domen mot bilsportförbundet.

Måste likabehandla företag och ideella

Lite bakgrund är att 1990 var inte Sverige med i EU varför ingen hade anledning att kolla om en ny svensk lag var förenlig med EU-rätt. Vad värre är, Bosmandomen som är grund för Marknadsdomstolen kom 1995, dvs inget av de lagar som idag gäller för idrotten fanns när lagen om poliskostnader togs i riksdagen.

Det Marknadsdomstolen i går dömde, är nämligen att man när idrottsutövning sker på det s.k. kommersiella området måste likabehandla företag och ideella föreningar.

Det den laga kraftvunna domen mot Örgryte IS om poliskostnader slog fast var att ett bolag bara kunde vara kommersiellt så när det gäller allsvenskan där det finns bolag är den frågan klargjord, det är kommersiell verksamhet oavsett om den bedrivs ideellt eller i bolag.

Nu kommer anmälningarna

Polismästare Löfving och en del av hans kollegor samt ett större antal jurister har alltså agerat precis så inkompetent som jag och ett antal idrottsförespråkare har påstått.

Nu finns en dom som grund så nu är det inte längre bara fråga om han varit inkompetent, nu uppstår frågan om han inte brutit mot lag när han fakturerat AIK-fotboll poliskostnader trots att det inte finns lagrum för det (EU-lag står över svensk lag så den svenska lagen om poliskostnader har de facto inte varit giltig sedan vårt EU inträde) men det får rättsväsendet utreda. Anmälningar lär inkomma så det kommer att ge sig.

Våra kära politiker som justitieminister Ask och hennes kollegor får också gå hem och fundera på varför de inte tänkt efter. Det har trots allt kommit löpande signaler om att det inte går att särbehandla ideella föreningar och bolag som agerar på idrottsområdet.

Dan Persson

Jim (inte verifierad)

fre, 2012-12-21 12:24

1. Briljant! Tack för en

Briljant! Tack för en fenomenal artikel och en oslagbar ögonöppnare.

Aa (inte verifierad)

fre, 2012-12-21 12:41

2. Att inhämta förhandsavgörande

Att inhämta förhandsavgörande brukar ta tid. Tyvärr kan våra klubbar vara tvungna att betala i många många år innan eu-domstolen underkänner den här skitlagen!

Konne (inte verifierad)

fre, 2012-12-21 14:23

3. Väldigt bra artikel som

Väldigt bra artikel som vanligt och för oss idrottsfantaster kommer detta som en riktigt god nyhet!

Bajare (inte verifierad)

fre, 2012-12-21 14:32

4. Fan vad bra.

Fan vad bra.

Annie Lööfs lärare (inte verifierad)

fre, 2012-12-21 15:14

5. Så går det när imperialister

Så går det när imperialister styr landet utan att ens veta vad det innebär.

Anders "Professorn" Johannesson (inte verifierad)

fre, 2012-12-21 16:58

6. ÄNTLIGEN ett vettigt bud i

ÄNTLIGEN ett vettigt bud i den här jävla frågan. Tack EU!

Dan Persson

fre, 2012-12-21 17:07

7. Aa, jag tror det är lugnt.

Aa, jag tror det är lugnt. Två svenska domstolar har klarlagt situationen. Eu behöver inte bli inblandad. Det finns massor med tillkommande info som vi inte släppt än (väntar in reaktioner och då kan det vara bra med lite tyngre vapen kvar i förrådet).

Aa (inte verifierad)

fre, 2012-12-21 18:04

8. Hoppas du har rätt Dan! Finns

Hoppas du har rätt Dan! Finns det nån länk där man kan läsa domen??

Pär Owen (inte verifierad)

fre, 2012-12-21 23:09

10. Men Marknadsdomstolen är

Men Marknadsdomstolen är endast en specialdomstol begränsad till att döma enligt konkurrensbegränsningslagen och lagen om otillbörlig marknadsföring. Är du säker på att man kan dra paralleller mellan deras tolkning av EU-rätt inom deras område och den EU-rätt som eventuellt påverkar polisnotorna?

Dan Persson

fre, 2012-12-21 23:13

11. Pär, kommer ny utvecklad

Pär, kommer ny utvecklad krönika med dina frågeställningar.

KentW (inte verifierad)

lör, 2012-12-22 11:48

12. Återigen ett klart bevis i

Återigen ett klart bevis i raden av många som belyser den situation som gör att Sveriges Kommuner sitter som ständig gisslan, och allt som oftast får ta över kostnader från havererade "kommersiella projekt. Den enda verkliga lösningen ligger i att skilja den kommersiella elitdelen av idrotten/sporten från den rent ideella kommunfinansierade ungdomsidrotten. Låt kommersiella bolag ta ansvar för eliten utan att skattebetalarna via kommunerna alltid ska vara "gisslan" i alla situationer där "drömmande" ledare köpt spelare utan att ha "ekonomiska muskler" att klara av det. Utan man räknar kallt med att skattebetalarna kommer att gå in och lösa situationen, likt fallet Leksand. Dagens situation är inte rimlig på nått vis!

Mats Taxén (inte verifierad)

lör, 2012-12-22 12:55

13. Att likabehandla bolag och

Att likabehandla bolag och ideella föreningar skulle väl också kunna betyda att alla allsvenska fotbollslag ska betala för poliskostnaderna.

Niklas (inte verifierad)

tors, 2012-12-27 00:33

14. Nja, Dan Persson, jag tror

Nja, Dan Persson, jag tror inte du har kunskap nog att säga att länspolismästaren Löfving är inkompetent för att han och andra poliser tillämpar en av Riksdagen beslutad lag, ordningslagen. Det gäller särskilt mht till att den dom du relaterar till endast handlar om huruvida SBF:s regler är konkurrenshämmande, och det oavsett om det är föreningar eller företag som drabbas. Vill du få bort poliskostnaderna får du nog rikta in dig på att påverka politikerna att ändra ordningslagen. Så det är nog inte Löfving som är inkompetent...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.